URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Ianuarie 2022, 15:06

Primarul Florin Birta, despre anul 2021: „Cu 2 lei investiți de Oradea am reușit să atragem 8 lei gratuit și să facem o investiție de 10 lei!”

Primarul Florin Birta anunță că anul 2021 a fost unul al investiţiilor, în care municipalitatea a reuşit să îşi dubleze valoarea acestora cu ajutorul fondurilor europene atrase.

Investiţii finanţate 80% din bani europeni în Oradea

Primarul de Oradea a declarat, într-o conferinţă de presă organizată joi, pe tema raportului de activitate al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională pentru anul 2021, că municipalitatea orădeană are, în diferite faze de implementare, 84 de proiecte europene în valoare totală de 640 milioane euro.

"Dintre acestea, 44 de proiecte sunt în implementare, în valoare de 224 milioane euro, 4 proiecte în evaluare de 14 milioane euro, 20 de proiecte finalizate în 2021 în valoare de 74 milioane euro şi 15 proiecte în pregătire în valoare de 345 milioane euro", a spus Birta.

Concret, primarul a arătat că, anul trecut, Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Europeană a implementat proiecte în valoare de 52 milioane euro.

"Din această sumă, 10 milioane euro a dat Oradea, iar 42 milioane euro au fost fonduri nerambursabile, ceea ce înseamnă 80% din investiţia totală", a spus Birta. Primarul a subliniat că "practic, cu 2 lei investiţi de municipiul Oradea, am reuşit să luăm 8 lei gratuit şi să facem o investiţie de 10 lei".

Cum să faci un miliard

Potrivit edilului, în total, în cele două perioade de finanţare europeană 2012 - 2020, municipalitatea a reuşit să atragă finanţări pentru proiecte în valoare de 700 milioane euro şi intenţionează să atragă încă pe atâta în perioada 2021 – 2027.

"În precedentele două perioade de finanţare, Oradea a avut proiecte de peste 700 milioane euro, iar acum pregăteşte proiecte în valoare de încă 700 milioane euro. Asta va face ca în perioada 2012 – 2026 în Oradea să fie implementate proiecte de peste 1,4 miliarde euro. Este o performanţă care a făcut ca oraşul să se schimbe în bine", a spus primarul Birta.

"Un an dinamic"

În ceea ce priveşte activitatea pe 2021, directorul DMPFI, Marius Moş, a declarat că anul trecut a fost unul marcat de "haos pe piaţa muncii", care a influenţat şi activitatea direcţiei pe care o conduce.

"2021 a fost un an dinamic, în care ne-am confruntat cu creşterea necontrolată a preţurilor, lipsa forţei de muncă şi durata mare de furnizare a materialelor", a spus Moş.

În ciuda acestui fapt, DMPFI a reuşit să finalizeze 20 de proiecte, cu o valoare totală de 74 milioane euro, începute în anii precedenţi.

"În 2021 am reuşit să dotăm cu echipamentele anti-Covid cele două spitale Judeţean şi Municipal, am încheiat etapa a treia de investiţii în Cetatea Oradea, ne-am confruntat cu o alunecare locală de teren la grădina publică Ciuperca şi am dat în funcţiune o linie nouă de tramvai", a enumerat directorul.

Printre altele, anul trecut au fost livrate oraşului 10 tramvaie şi 15 autobuze noi, s-au finalizat lucrările la piaţetele din străzile Aurel Lazăr, Libertăţii şi de pe malul stâng al Crişului Repede, a fost dat în folosinţă Muzeul Francmasoneriei, au fost reabilitate clădirile unor instituţii şcolare cum ar fi Liceul Onisifor Ghibu, şcolile Dacia şi Generală 11, şi a fost inaugurată grădiniţa din Parcul Industrial Eurobusiness.

Atenţie, se (re)deschid şantierele!

Pe lângă lucrările în curs - cum ar fi amenajarea pasajelor subterane din zona Pieţei Cetate sau reabilitarea centrelor de cartier din străzile Magnoliei, Cazaban şi Nufărului -, municipalitatea are în plan pentru anul acesta lansarea unor investiţii de amploare.

Etapa I a coridorului de mobilitate urbană (n.r. care implică amenajarea celor cinci pasaje subterane din centrul civic) va începe în februarie, în aprilie va demara proiectul Termoficare III (n.r. de reabilitare a reţelelor de încălzire) care va da peste cap în anumite zone traficul, în zilele următoare, cel târziu săptămâna viitoare, semnăm contractul de execuţie pentru Nufărul I geotermal (n.r. trecerea cartierului pe un mixt de încălzire cu apă geotermală), unde în aprilie - mai vor începe lucrările", a enumerat primarul Florin Birta, concluzionând că "în zona Nufărul vor fi destule lucrări care să încurce traficul în zonă".

Potrivit edilului, anul acesta urmează să se încheie, printre altele, lucrările de reabilitare a Dealului Ciuperca, afectat din nou de o alunecare de teren, de modernizare a bulevardului Nufărul – Cantemir şi cele de amenajare a pasajului subteran de lângă Piaţa Cetate.

În ceea ce privește proiectele de viitor, municipalitatea pregătește construirea unui noi depou de tramvaie în strada Atelierelor, modernizarea Ștrandului Ioșia, amenajarea grădinii urbane Nufărul, în zona parcului Salca, respectiv construirea Spitalului de Boli Infecțioase din strada Vlădeasa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
unde ii lauda ii si prostie
De la o vremea dl Florin Birta mi se pare ca seamana tot mai mult cu dl Florin Catu!!!!! Sper si nadajduiesc ca acesti bani din aceste finantari sa nu ajunga prima data in buzunarul firmelor care se lauda cifre record a veniturilor a acestor firme si firmulite abonate la banul public care toarna betoane peste betoane fara nici o noima pe nervul si bunul simt al oradenilor
Postat 25 Ianuarie 2022, 12:09 de popionut
CrisDumi aka KP
E un lucru bun sa recunosti calitatea ta de om
Postat 21 Ianuarie 2022, 15:57 de Sandu2100
Sandu ...
... iar virbești de funie în casa spânzuratului. Tu nu ai voie să spui cuvinte care te definesc. Ai pronunțat, spre exemplu, cuvântul ... prostie. Chiar ți-ai spart oglinda din baie când te-ai ras pe creier? Că așa pare ... de când ți-ai diversificat pupatul bucilor. Pe lângă Bolojan l-ai luat la rând și pe Birta? Se știe la nivelul oricărui trecător că niciunul, dintre cei doi habarniști ajunși edili, nu posedă nici măcar cunoștințe elementare în domeniul fondurilor europene.
Postat 21 Ianuarie 2022, 12:36 de KP
Și lista se umflă ...
Și lista se umflă ... și se tot umflă, dar cele 640 milioane erau ieri doar 152, că restul n-are încă finanțare pentru foarfecă și panglică. În primul rând că nu poți aduna corecțiile financiare pentru care te-a "ars" Comisia Europeană pentru tot felul de erori la proiectare și execuție. În al doilea rând că nu există, pe pământ, "bani gratis" ... din moment ce România achită anual 1,4% din PIB, la bugetul Europei din care se realimentează mai apoi. Pe de altă parte, rezultatele de pe hârtie, de 10 lei raportați ca investiții, sunt niște fantasmagorii din moment ce amortizmentele îți vor mânca în următorul deceniu peste 30-40 din sumele inițiale. Având în vedere și taxele, impozitele și toate cheltuielile cu munca vie, care depășesc 50% în medie, rezultă că la la 10 lei doar 5 lei este investiție netă. Așadar, cum tot din taxele și impozitele plătite de contribuabili se face și bugetul european, e clar că tu practic ai cheltuit 10 lei ... dar regăsești cel mult 2,5 lei din aceștia în investițiile de bază făcute cu bani europeni. Când vezi ce tâmpenii debitează un primar pe tema asta, care nu ține cont decât de cheltuielile care depășesc cu mult veniturile proprii ale localității pe care o administrează politic ... îți dai seama că liberalii ăștia sunt habarniști prin definiție și se înscriu cu brio în segmentul cel mai lipsit de inteligență de pe pământ. I-o spun lui Birta, ca să bage bine la cap ... că orice EUR consumat din bani europeni "gratis", se întoarce în bugetul UE la un nivel de peste 40%. Este o informație pe care o știu bine toți cei implicați în managementul proiectelor europene, dar neînțeleasă din ignoranță de către edilii orașului Oradea și județului Bihor. Cheltuirea banului public prin turnarea betonului nu e motiv de mândrie, când nu se face din buzunarul tău. Orice prostalău poate cheltui banii dați de alții, ca mai apoi să se trezească că resursele proprii nu-i ajung nici măcar să zugrăvească într-un strat ceea ce s-a lăudat că a construit. Evoluția omului nu ține neapărat de dezvoltarea fizică. Mai trebuie și altceva, mult mai mult. Ține de educație, învățământ, cultură, civilizație, sănătate, etc. Iar în acest sens vedem niște edili primitivi și profund lipsiți de circumvoluțiuni pe creier.
Postat 21 Ianuarie 2022, 12:28 de KP
SPERANTE
Sper ca nu toate proiectele sunt de 2 lei. Macar in viitor sa le facem mai bune si mai utile. Astept asfaltari de strazi mai multe. Stam in oras si inotam in praf si noroi. Selectam gunoaie si inhalam praf si mizerie de pe strazi neasfaltate in multe cartiere din oras. Cand sufla vantul sunt ridicati nori de praf de pe strazi neasfaltate. Cand ploua balti de apa si noroi stropesc masini si pietoni de nu pot sa las copilul pe jos la scoala......
Postat 21 Ianuarie 2022, 10:01 de scarbit
hatru
S-ar putea interpeta si ca s-au facut "proiecte de 2 lei" :)
Postat 20 Ianuarie 2022, 23:13 de oradea_mea_si_a_ta
Strada
Tie atat iti poate capul sa observi , te-ai gandit la asta ?? Adevarat ca nu toti sunteti prosti, dar din aia prosti sunteti unii si mai prosti. Bafta in continuare, success la Nucet, poate cumpara Bolojan camasi mai comfortabile si face gardurile mai mari:::::))))
Postat 20 Ianuarie 2022, 20:39 de Sandu2100
"Laudă-mă gură că ți-oi da o bucătură"
1. Va multumim pentru cei 20 lei reducere la prețul gigacaloriei dupa cei 100 milioane euro investiti in centrala pe gaz. Cred ca firmele care au executat lucrarea sunt satisfacute + cei de la mentenanță...poate ne spuneti cat costă... 2. Daca ati finalizat in 2021 lucrari de 74 milioane cu 15 milioane aport din bugetul local e bine...dar restul bugetului..?? Eu as spune altfel ... din total buget al orasului pe partea de investitii cat reprezinta efectiv cei 74 milioane euro atrasi...spre bucuria firmelor apropiate spor la investitii... am observat ca nu mai conteaza ce facem doar sa facem.... si mergem la presa domnule Primar si cu 2 lei am atras 10 lei...bravooo ... nu suntem toti prosti...baftă
Postat 20 Ianuarie 2022, 18:39 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.817 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON