Primarul Florin Birta a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că, potrivit proiectului de buget, anul acesta Oradea se va confrunta cu alocări record pentru investiţii, valoarea totală a acestora urmând să urce la 1,2 miliarde lei.
Pariul pe lucrări
Primarul Birta a justificat această creştere prin apropierea finalului ciclului de finanţare europeană, ceea ce obligă municipalitatea să accelereze implementarea proiectelor cofinanţate din fonduri comunitare.
"Anul acesta ne vom confrunta cu un nou buget record de investiţii, în valoare de 1,2 miliarde lei, echivalentul a 240 milioane euro, şi este logic să fie aşa pentru că ne apropiem de finalul perioadei de finanţare 2014 – 2020", a afirmat primarul.
Potrivit lui Birta, cele mai mari zece investiţii din 2022 au o valoare totală de 550 milioane lei, echivalentul a 110 milioane euro.
Lista este deschisă de proiecte precum: construcţia pasajelor subterane din centrul civic în cadrul primei etape a proiectului privind coridorul de mobilitate urbană (100,8 milioane lei), etapa a treia de reabilitare a sistemului de termoficare (95,6 milioane lei), achiziţia unui grup nou de producţie a energiei termice în cogenerare pentru CET (67,1 milioane lei), pasajele subterane din zona Pieţei Cetate (65,6 milioane lei), trecerea încălzirii cartierului Nufărul pe un mixt de apă geotermală şi agent termic şi reabilitarea bulevardului Nufărul – Cantemir (53,1 milioane lei).
În plus, primarul a anunţat noi lucrări de modernizare a străzilor orădene. "Avem 130 de străzi prinse în buget, jumătate din ele deja în execuţie, unde efectuăm lucrări în continuare, şi o parte din ele reprezintă lucrări noi, care încep anul acesta sau măcar sunt pregătite cu studii de fezabilitate şi documentaţii. Vreau ca în aceşti ani să intrăm în toate cartierele nemodernizate, cum ar fi Grigorescu, Tineretului, Veteranilor sau în zona de pe dealuri", a spus Birta.
O "puşculiţă" de 2,4 miliarde lei
Potrivit proiectului de buget, lansat marţi în dezbatere publică, în total Oradea se va baza anul acesta pe un buget record de 2,4 miliarde lei.
"Avem în proiect 2,44 miliarde lei ceea ce înseamnă un buget cu 13% mai mare decât planul de anul trecut şi cu 53% mai mare decât execuţia pe 2021", a declarat directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, care l-a însoţit pe primarul Birta la conferinţa de presă.
În ceea ce priveşte constituirea bugetului, cea mai mare pondere, de peste o treime (36%), o reprezintă cheltuielile cu spitalele (875,8 milioane lei). Caz unic în ţară, municipalitatea orădeană a preluat în administrare spitalele municipal şi judeţean şi pregăteşte fuzionarea lor.
Urmează apoi, în ordine descrescătoare, veniturile proprii (25%) în creştere cu 14% faţă de anul trecut, la 614,9 milioane lei, fondurile UE (15%) în valoare de 363,6 milioane lei, prelevările de la bugetul de stat (12%) estimate la 288,4 milioane lei, creditele (9%) care vor însuma 235,5 milioane lei şi excedentul bugetar rămas necheltuit de anul trecut (3%), care se ridică la 64,9 milioane lei.
Prelevările de la bugetul de stat sunt formate îndeosebi din impozitul pe venit (51%), în cazul căruia sunt prognozate venituri de 315,1 milioane lei, diferenţa fiind constituită din veniturile fiscale (29%) estimate la 175,49 milioane lei şi cele nefiscale (20%) estimate la 124,2 milioane lei.
Bani pentru ONG-uri
Potrivit proiectului de buget, anul acesta tot al doilea leu va merge pe investiţii în folosul orădenilor. Dintr-un total de 2,4 miliarde lei, 1,25 miliarde lei - reprezentând 51% - va fi alocat cheltuielilor, iar diferenţa de 1,19 miliarde lei va acoperi lucrările oraşului.
În ceea ce priveşte cheltuielile publice, 775,8 milioane lei, reprezentând 62% din total, va fi alocat pentru funcţionarea instituţiilor publice.
"În ciuda creşterii salariale, ne menţinem o pondere redusă din venituri proprii cu cheltuieli salariale. Doar 12,7% din venituri proprii sunt folosite pe cheltuieli salariale", a spus Birta.
Spre deosebire de anii precedenţi, municipalitatea a alocat un buget de 300.000 lei pentru finanţarea organizaţiilor non-guvernamentale, sumă din care 100.000 lei a fost rezervată exclusiv celor de tineret. "În perioada următoare vom veni cu un regulament cu privire la modul de alocare a acestor sume", a spus primarul.
Se reia bugetarea participativă...
La fel, după o pauză de aproape cinci ani, municipalitatea reia iniţiativa consultării orădenilor în cadrul proiectelor de bugetare participativă.
Spre deosebire, însă, de primele două ediţii din 2018 şi 2019, de data aceasta bugetul a fost redus de la 1,5 milioane euro la doar 300.000 euro, iar valoarea maximă a unui proiect propus de populaţie a fost diminuată de la 200.000 euro la 50.000 euro. Adică, mai mult simbolic.
Măsura a fost luată după ce, din cele 20 de proiecte deja propuse de orădeni, municipalitatea nu a reuşit să implementeze nici măcar jumătate.
"Unele proiecte nici nu reuşim să le implementăm. În cazul promenadei Silvaş – Făcliei, de exemplu, care intră în zona de protecţie a Uzinei de Apă, pe hartă pare simplu, dar nu am reuşit să rezolvăm juridic problema terenului, sau în cazul parcului etnografic de la Onisifor Ghibu ne-am lovit de probleme de incompatibilitate cu regimul unei şcoli şi din partea Ministerului Educaţiei nu s-au obţinut avizele necesare", a recunoscut primarul Birta.
... după eşecuri în lanţ
Sarcina municipalităţii a fost îngreunată şi de faptul că valoarea reală a proiectelor a depăşit cu mult limita maximă impusă de 200.000 euro, iar proiectul parcării supraetajate de lângă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă a ajuns să coste 7,7 milioane euro, din care 1,1 milioane euro o reprezintă numai valoarea exproprierilor.
Municipalitatea va prelua de acum înainte de la orădeni doar proiecte mici şi rapid de implementat. Adică, un felinar, o bancă, un trotuar...
"Nu vizăm neapărat investiţii, deoarece investiţiile au mai multe faze prealabile de realizare şi cred că participarea cetăţenilor într-un astfel de proiect este ca ei să vadă cât mai repede că se întâmplă ceva, nu să aştepte 2-3 ani. În acest timp se pierde cumva din identitatea acelui demers, dacă ajunge să fie finalizat", a declarat Eduard Florea.
Potrivit directorului economic, orădenii care au propuneri pe marginea proiectului de buget o pot face, în scris, până pe 9 februarie, documentul urmând să intre în dezbaterea Consiliului Local Oradea într-o şedinţă extraordinară care va fi convocată pentru data de 10 – 11 februarie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.