URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Mai 2021, 20:45

Primarul Birta s-a întâlnit cu ecologiştii din Oradea, dar nu renunță la tăierile de arbori din lunca Crişului. Vezi ce le-a promis!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Florin Birta s-a întâlnit, miercuri seară, cu mai mulţi ecologişti orădeni, nemulţumiţi de tăierile de arbori pe care municipalitatea le-a început pe malul drept al Crişului Repede, mai jos de podul Dacia.

La întâlnire, care s-a ţinut chiar în lunca Crişului, la cererea ecologiștilor, au participat Paul Iacobaş (Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă), George Togor (Fundaţia Ecotop), Marcus Drimbea (Aqua Crisius) şi Orlando Balaş.

„Ne-a spus că este necesară această subtraversare pietonală. Îşi asumă lipsa de transparenţă, dar au toate avizele. Nu văd cum am fi putut opri tăierile de arbori”, a declarat Iacobaş pentru BIHOREANUL.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, Primăria a obţinut acordul Agenţiei de Mediu pentru tăierea a şapte arbori, din care unul s-a prăbuşit deja în Criş. Un copac a fost pus la pământ miercuri, iar ceilalţi cinci urmează să fie tăiaţi, cu scopul de a se amenaja o alee pietonală care să facă legătura între parcul Libertăţii şi Aleea Ştrandului, dar şi pentru accesul utilajelor Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, care trebuie să decolmateze râul.

Edilul le-a mai spus ecologiştilor că vrea să colaboreze cu ei. „Domnul primar spune că vrea să schimbe abordarea în privinţa spaţiilor verzi din Oradea şi a acceptat că trebuie să existe un plan de dezvoltare pentru malurile Crişului. Ne-a promis că în iulie, august, vom colabora pentru acest plan, alături de noul director adjunct al Direcţiei Tehnice”, a mai spus Iacobaş.

După pensionarea inginerului Emil Benţan, directorul tehnic adjunct al Primăriei responsabil de zonele verzi este Adina Popa, specialistă în peisagistică şi investiţii publice, până acum angajată în cadrul Biroului de Investiţii al Primăriei. În ultimul an, Popa a pregătit proiecte pentru mai multe reabilitări de parcuri din Oradea, dar şi pentru amenajarea de noi zone verzi.

Primarul Birta le-a garantat ecologiştilor, potrivit spuselor acestora, că arborii tăiaţi acum nu puteau fi salvaţi şi le-a mai promis că niciun alt copac nu va fi tăiat în lunca Crişului.

„Vorbe frumoase am tot auzit, aştept faptele. Domnul primar ne-a promis că de-acum lucrurile vor sta diferit, că vom merge pas cu pas pe malurile Crişului şi unde vom spune noi că trebuie făcute plantări, se vor planta copaci, din speciile pe care noi le indicăm”, a declarat şi Orlando Balaş pentru BIHOREANUL.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
YES_man
Daca are impresia cineva ca marioneta birta se va abate de la directivele trasate de sus doar de dragul oradenilor, se inșala amarnic. Sa nu uitam ca nici el si nici stapanul nu sunt oradeni. Deci li se rupe.
Postat 06 Mai 2021, 13:21 de oradeanbihor
Bogatia limbii romane!!
Limba romana a gasit pentru arhaismele: "carcotasi", "cusurgii", "bagatori de bete-n soate", "cercetatori de nod in papura", etc., formule moderne si contemporane, elevate, cosmopolite si sforaitoare, cum ar fi: "ecologisti", "arhitecti", "urbanisti", "esteti", de-nimic-facatori si de-treaba-ncurcatori, latrai la comanda, vorbeti dupa dictare, raspandaci de idei doar de ei bagate-n sama, zgomotosi nevoie-mare o vreme, dupa care tac ca porcu-n cucuruz, lucrurile merg mai departe pe cursul lor normal iar mai-sus-amintitii asteapta o noua pricina pentru a-si exhiba vastele cunostinte si priceperi capatate la scoala de arte & meserii din cartierul Cinkapana!!!
Postat 06 Mai 2021, 09:38 de AnaConda
Masacrarea copacilor
Când renegații vor să uite de unde au plecat.
Postat 06 Mai 2021, 06:47 de User anonimizat
Pana una alta
Orlando Balaş asta ce vrea, ca nu l-am vazut la plantat copaci?? De gura e bun dar deeeee
Postat 06 Mai 2021, 01:27 de Sandu2100
Christa
Garda de mediu face vizite regulate pe acolo, mai da amenzi mai si cionfisca masini. Ultima achizitie o basculanta Mercedes
Postat 06 Mai 2021, 01:23 de Sandu2100
recomandare
Eu recomand o vizita celor interesati (ca sa nu fie ca fac referire la cineva anume) in padurile din preajma orasului. Pline de PET-uri de CAN-uri, si MOLOZ. Dar pentru asa ceva nu se sesizeaza nimeni si prezinta atitudine. Cand alte partide vor ajunge la guvernare, cu siguranta vom avea paltini, stejari dar si brazi, taman pe mijlocul benzii de circulatie atat pe Magheru cat si pe Dacia. Sper ca s-a prins gluma ,dar si aluzia!. Daca nu ...sa ne traiasca castorii, stiucile si popandaii pitici.
Postat 05 Mai 2021, 21:22 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON