Parcarea supraetajată de la Spitalul Județean, la care au început lucrările și care va avea 516 locuri, va fi cea mai mare parcare amenajată din nord-vestul țării, a afirmat marți primarul Oradiei, Florin Birta, care a ținut o conferință de presă pe dublul șantier, căci în aceeași zonă au pornit și lucrările pentru noul ambulatoriu al unității medicale. Clădirea va fi una eficientă energetic, urmând să folosească atât căldura, cât și răcoarea „scoase” din pământ.
„Ca un tot unitar”
„Sunt două investiții majore în desfășurare în zona Spitalului Județean, a căror valoare este în total de aproximativ 20 milioane euro”, a spus primarul despre cele două proiecte, ambele executate în urma a două licitații distincte de aceeași asociere de firme, formată din Precon Transilvania și Drum Asfalt, și cu două surse de finanțare diferite: parcarea, care va avea 516 locuri, cu fonduri din bugetul Primăriei, iar ambulatoriul cu fonduri europene și locale.
„Foarte important de subliniat, valoarea ambulatoriului este de circa 45 milioane lei, fără TVA, din care 10,4 milioane lei sunt sume eligibile pe Programul Operațional Regional, care pot fi cheltuite numai până la sfârșitul anului. Vreau să mulțumesc constructorilor că s-au angajat să execute lucrări de cel puțin 10,4 milioane lei până la sfârșitul anului, astfel încât doar diferența să fie asigurată din bugetul local”, a spus Florin Birta.
Edilul a subliniat, de asemenea, că ambele lucrări au termen de finalizare 18 luni, așadar primăvara anului 2025, dar există posibilitatea ca partea cea mai mare să fie gata la finele anului viitor, dar și că ambele obiective vor funcționa „ca un tot unitar” cu spitalul, cu care va fi legat inclusiv prin pasaje.
Eficientă energetic
Clădirea noii policlinici, care va avea demisol, parter și trei etaje, va fi una eficientă energetic, a spus reprezentantul constructorilor, inginerul Bereczki Tiberiu, cel care a condus și lucrările pentru noua clădire a Unității de Primire a Urgențelor, proiectată și realizată pe același principiu.
De altfel, dintre cei aproape 400 de piloți pe care vor fi bazate fundațiile ambelor clădiri, 88 sunt piloți energetici, a specificat specialistul, parte a unui sistem de încălzire/răcire ce presupune utilizarea energiei „scoase” din pământ, acești piloți urmând să fie forați la adâncimi de până la 16 metri.
Clădirea noului ambulatoriu va avea, de asemenea, un sistem de fațade ventilate și cu parter tip cortină. „Suntem în grafic cu lucrările, vrem ca anul acesta să terminăm infrastructura de sprijin, fundația propriu-zisă, să depășim faza de radiere și să începem structurile propriu-zise”, a mai spus inginerul, înainte ca primarul să spună că până în prezent s-au desfășurat „lucrări premergătoare”.
Cea mai mare
În ce privește parcarea Spitalului Județean, primarul a afirmat că până în prezent au fost efectuate „lucrări premergătoare” pentru devierea rețelelor de utilități, mutarea postului trafo al spitalului și reconfigurarea bazinului cu apă utilizabilă în caz de incendiu, cu precizarea că acestea „vor fi înglobate în viitoarea parcare”.
Revenind la chestiunea ambulatoriului, el a spus că după ce vor fi mutate aici toate cabinetele medicale din actuala policlinică, imobilul acesteia va fi regândit pentru a fi transformat în bloc de locuințe pentru tinerii medici rezidenți, „astfel încât să le oferim condiții cât mai bune pentru a lucra aici”.
„În 2025, toată această zonă a Spitalului Județean își va schimba radical aspectul”, a mai spus Birta, potrivit căruia parcarea cu 516 locuri va fi cea mai mare construită în partea de nod-vest a țării.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.