După ce, marţi, doi consileri locali de la PSD au acuzat Primăria Oradea că ratează finanţările europene şi trebuie să plătească peste 70 milioane lei din bugetul oraşului, din cauza unor corecţii aplicate mai multor proiecte, la solicitarea BIHOREANULUI, primarul Florin Birta a declarat că în nicio situaţie nu există încă un verdict final, aşa că, deocamdată, nu este cert că Oradea a pierdut aceste finanţări. "Aceste acuzaţii sunt o ciorbă reîncălzită pentru conferinţa săptămânală a celor de la PSD", a spus edilul Oradiei.
"Aşteptăm argumentele"
Potrivit lui Birta, autoritatea de management din cadrul Ministerului Dezvoltării nu a transmis încă Primăriei documentele finale pentru corecţia cea mai usturătoare, de 100%, în cazul proiectului de amenajare a liniei de tramvai care leagă cartierele Decebal şi Calea Aradului, ca apoi să continue spre depoul OTL. "În acest caz, am primit o corecţie tranzitorie, dar nu a fost comunicată încă o notă de conformitate. Aşteptăm acea comunicare, să vedem argumentele şi să putem construi o apărare", a declarat Birta, joi, pentru BIHOREANUL.
Potrivit "corecţiei tranzitorii" transmise Primăriei la începutul anului trecut, problema acestui proiect ar fi că firma care a făcut studiul de fezabilitate, Abed Nego, face parte şi din asocierea care execută lucrările. "Când vom avea explicaţiile finale ale autorităţilor, ne vom putea pronunţa. Dacă se va aplica această corecţie, e adevărat că ar fi una consistentă, dar cum spuneam, încă nu avem un răspuns final", a spus Birta.
Valoarea finanţării nerambursabile este de 58,7 milioane lei, bani care - dacă se va aplica corecţia - vor fi plătiţi din bugetul oraşului.
La judecată
În schimb, în cazul altor patru proiecte – reabilitarea malului stâng al Crişului Repede, pietonalizarea străzilor Aurel Lazăr şi Libertăţii, respectiv refacerea Pieţei Ferdinand – Ministerul Dezvoltării a aplicat o corecţie de 25%, confirmată printr-o aşa numită notă de conformitate.
"Motivul invocat este că nu s-au comunicat anunţurile de licitaţie în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Ulterior, Agenţia Naţională de Achiziţii Publice ne-a dat nouă un punct de vedere favorabil şi am contestat în instanţă nota", a declarat Birta.
Procesul a fost deschis la Curtea de Apel Bucureşti, în iunie 2020, şi are primul termen stabilit pentru săptămâna viitoare, pe 13 ianuarie. Totodată, ca o măsură de precauţie, Primăria publică acum toate licitaţiile de lucrări în proiectele europene şi în Jurnalul European.
Proces plimbat
Municipalitatea orădeană a mai dat în judecată Ministerul Dezvoltării din România şi Ministerul Inovaţiei şi Tehnologiei din Ungaria, pentru o altă corecţie de 100%, în valoare de 2,1 milioane euro, aplicată proiectului de amenajare a Centrului de Chirurgie Intervenţională şi Terapie Coronarieni Viva Anima, prin care Spitalul Judeţean a achiziţionat un angiograf.
Autoritatea de management a programului HU-RO a acuzat municipalitatea că a calificat contractul ca fiind de achiziţii de lucrări, pentru care achiziţia are loc prin cerere de oferte, deşi ar fi fost de furnizare de bunuri, pentru care se face licitaţie, deci o procedură mai complicată.
Acest proces încă n-a ajuns să se judece pe fondul problemei. Deschis iniţial la Tribunalul Bucureşti, a fost declinat către Curtea de Apel Bucureşti, iar apoi la Curtea de Apel Oradea, unde în octombrie 2020 judecătorii au stabilit necompetenţa teritorială, drept urmare au cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să lămurească la care instanţă trebuie să se judece cauza.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.