Prefectul Dumitru Țiplea avertizează primăriile din Bihor că au obligația transmiterii online a ședințelor consiliilor locale pentru a crește gradul de transparență decizională.
Potrivit unui comunicat dat publicității marți de Prefectura Bihor, această instituție a trimis tuturor primăriilor o circulară în acest sens, demersul având la bază sesizări vizând funcționarea consiliilor locale, de la redactarea deficitară a documentelor supuse dezbaterilor până la asigurarea transparenței desfășurării reuniunilor și a solemnității acestora.
Alegătorii trebuie să știe
„Aspectele de nerespectare a legii vizează în special modul în care se desfășoară ședințele de consiliu local - fără a se asigura rigurozitatea redactării materialelor de ședință, a minutelor proceselor-verbale, a hotărârilor adoptate, precum şi fără a asigura transparența activității consilierilor locali în timpul ședințelor de consiliu, a ședințelor comisiilor de specialitate etc”, precizează comunicatul Prefecturii.
Conform circularei către primării, „alegătorii trebuie să cunoască modul în care sunt utilizate în concordanță cu intereselor lor atât resursele locale, cât și cele bugetare alocate de autorităţile centrale în scopul funcţionării administraţiei”.
În informare sunt enumerate și explicate o parte din reglementările legale privind desfășurarea ședințelor de consiliu local, care arată că ședinţele sunt publice, cei interesaţi trebuie să aibă acces la procesele-verbale, proiectele de hotărâri, hotărârile, precum şi la instrumentele de prezentare şi de motivare a acestora. De asemenea, cetăţenii cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială (UAT) respectivă trebuie să aibă posibilitatea de a asista la şedinţele consiliului local şi de a le urmări pe internet, iar la lucrările consiliului local pot asista şi lua cuvântul, fără drept de vot, inclusiv orice persoane interesate.
Platforme la alegere
Prefectura a atenționat primăriile, de asemenea, că „este obligatoriu ca în Regulamentele de organizare și funcționare a consiliilor locale să fie reglementat că ședințele acestora să fie transmise public, pe internet, sau prin orice alte modalități care să vină în sprijinul cetățenilor care doresc să asiste la lucrările ședințelor”, dar și că „pentru ca prevederile legii și ale regulamentului propriu să poată fi aplicate, primăriile sunt obligate să asigure funcționalitatea paginilor oficiale de internet”.
În transmiterea live a ședințelor, Prefectura recomandă utilizarea aplicațiilor de social media sau de streaming (de tipul Facebook, Zoom etc.), pentru a fi ușor accesibile cetățenilor interesați.
Circulara transmisă primăriilor mai precizează că primarii şi secretarii generali vor fi responsabili cu implementarea cât mai urgentă a aspectelor sesizate și că, începând cu luna august, Prefectura va monitoriza modul în care se asigură transmiterea ședințelor consiliilor locale.
Cu Imn și drapelul național
Pe de altă parte, circulara subliniază și necesitatea solemnității ședințelor de consiliu local, prin respectarea însemnelor naționale (intonarea Imnului de stat la începutul acestora și arborarea drapelului national), precum și conducerea activității de către președintele de ședință (nu de către primari, de pildă), pentru ca acestea să se desfășoare în condiții decente și de legalitate.
Acest aspect a fost luat în considerare de Prefectură în condițiile în care în multe primării ale localităților din nordul județului, cu edili UDMR, drapelul național nu era arborat și Imnul de stat nu era intonat la începutul ședințelor consiliilor locale.
Menținerea deficiențelor sesizate va avea drept consecință inițierea, potrivit legii, a demersurilor privind aplicarea de sancțiuni disciplinare față de persoanele responsabile.
“Trebuie să asigurăm accesul cetățenilor la lucrările ședințelor și posiblitatea ca aceștia să fie informați prin mijloace moderme și accesibile cu privire la deciziile luate. Vom proceda la verificarea amplă a modului în care aleșii locali își respectă obligațiile legale şi responsabilitățile care le revin față de cetățenii pe care îi reprezintă în consiliul local. Este unul din cele mai importante aspecte în reforma administrativă pe care o pun în aplicare pas cu pas de la începutul mandatului”, a transmis prefectul Dumitru Țiplea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.