URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 03 APRILIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La capitolul investiții, Oradea stă foarte bine. În valoare absolută a sumelor, doar Clujul ne depășește, iar raportat la investițiile pe cap de locuitor suntem pe primul loc. E vorba de sute de milioane de euro, grosul fiind asigurat din fonduri europene. Acest onorant clasament trebuie imortalizat de actuala conducere a Primăriei, pentru că nu cred că ne vom mai întâlni cu așa ceva.
Zic şi eu
Adrian Cris
Doar două săptămâni au mai rămas până pe 14 aprilie, termenul limită pentru depunerea candidaturilor la șefia Consiliului Județean, și, ciudat, spre deosebire de competiția pentru Președinția României, în care se vor confrunta 11 candidați, pentru conducerea administrației bihorene se prefigurează - cu o singură excepție - un interes încă insesizabil. Cumva paradoxal, căci există, în sfârșit, șanse să câștige și altcineva decât Ilie Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu câteva zile, Președintele interimar al României a promulgat o lege prin care se stabilește faptul că neprezentarea unui condamnat la Poliție sau la închisoare în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a condamnării la pedeapsa închisorii în regim de executare constituie infracțiunea de evadare...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Februarie 2023, 13:15

Primarii PSD vor să boicoteze concursul „Luna Curățeniei”. Motivul: „Câștigătorii se știu dinainte”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei 27 primari ai PSD din Bihor ar putea să nu mai participe la concursul „Luna Curățeniei”, organizat de Consiliul Județean și Ecolect, a anunțat edilul comunei Sânmartin, Cristian Laza, precizând că posibilul boicot a fost inițiat la dorința unor primari, cu ocazia celei mai recente ședințe de partid. În ce privește motivul, Laza a spus că acest concurs este „un simulacru” și are „un iz politic”, deoarece „câștigătorii se știu dinainte” și niciun pesedist n-a câștigat până acum.

El a criticat, de asemenea, și împărțirea ultimelor sume pentru echilibrarea bugetelor locale de către CJ.

„Lipsit de transparență...”

„Concursul inițiat de președintele Ecolect, Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean, este un simulacru, câștigătorii se știu dinainte și niciun coleg de-al meu n-a reușit să obțină vreun premiu. Luăm serios în calcul să nu mai participăm la acest concurs lipsit de transparență”, a declarat luni, într-o conferință de presă, primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza, cu referire la concursul „Luna Curățeniei”.

Organizat atât în 2021, cât și în 2022, acest concurs, la care anul trecut s-au înscris 94 din cele 100 de administrații locale din județ, are ca scop realizarea unei curățenii generale în localități la finele primăverii - începutul verii, prin curățarea șanțurilor și acostamentelor drumurilor, a terenurilor din domeniul public al localităților, colectarea PET-urilor și a altor ambalaje, localitățile câștigătoare din cele 6 zone în care a fost sectorizat județul fiind premiate cu câte 100.000, 50.000 și respectiv 30.000 lei, din care 10% revin școlilor, iar cu restul banilor pot amenaja parcuri și locuri de joacă.

... și de „fair play”

În conferința de presă susținută luni împreună cu colegul său de partid, Adrian Madar, edilul comunei Sânmartin a afirmat că boicotarea concursului a fost discutată la cea mai recentă reuniune a Biroului Permanent Județean al PSD Bihor, la care au participat o parte dintre cei 27 de primari pesediști din județ. „Nu au fost toți la ședința Biroului Permanent Județean, dar cei care au fost m-au rugat să ridic aceste probleme”, a precizat Laza.

El a spus că în întrecerea „Luna Curățeniei” au existat „colegi (n.r. – din PSD) la care, deși au avut o muncă susținută, nu li s-au ridicat deșeurile”, dând exemplul comunei Sârbi, și că s-ar fi ajuns să fie anunțat câștigătorul înainte de ridicarea deșeurilor strânse. „Nu este fair play față de noi să fim tratați de asemenea manieră”, a spus Laza, întărind că, în viziunea primarilor PSD Bihor, „concursul a căpătat un iz politic și colegii mei sunt tentați să nu mai participe”.

Bolojan să nu mai vorbească despre performanță

Pe de altă parte, primarul comunei Sânmartin s-a referit și la cea mai recentă repartizare a sumelor din fondul la dispoziția CJ Bihor pentru echilibrarea bugetelor locale, afirmând că, așa cum BIHOREANUL a mai scris, alocarea celor 38 milioane lei s-a făcut mai mult după criterii politice, conform protocolului dintre partidele reprezentate în forul județean, decât după criteriile de performanță enunțate de președintele Ilie Bolojan, și anume gradul de colectare a veniturilor proprii de către administrațiile locale sau raportul cheltuielilor pentru salariile personalului din veniturile proprii ale comunelor.

„S-a tot vorbit de indicatori de performanță, dar din păcate nu s-a ținut cont, cred că singurul criteriu avut în vedere a fost cel politic. Dl. Bolojan putea face această repartizare cum considera de cuviință, fără a mai vorbi despre indicatori de performanță”, a spus primarul comunei Sânmartin.

El a dat exemplul propriu, fără a se referi la alte comune, fie cu primari PSD, fie cu edili PNL, arătând că în Sânmartin gradul de colectare a taxelor și impozitelor este de 98,6%, iar din veniturile proprii comuna a cheltuit pentru salariile funcționarilor doar „douăzeci și ceva la sută” (n.r. - mai exact 22,4%), cu toate astea beneficiind din partea CJ Bihor de numai 180.000 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
PSD ne vrea prosti
PSD ne arata ca ei sunt jegoși, ei nu vor ordine si curățenie, nu degeaba il face pe Bolojan dictator. Ordine PSD-eilor, ordine pe care nu a făcut-o fosila Iliescu, creatorul vostru, și cand vine unul tare-n clanța si face ordine si disciplina va plângeți.
Postat 28 Februarie 2023, 14:23 de Sandu2100
iz
auzisem eu ca-s cam puturosi, amu ' m-am si lamurit.
Postat 27 Februarie 2023, 18:15 de sssss
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6059 RON
  • 1 EUR = 4.9774 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON