URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 August 2024, 08:02

Primării fără „cenzori”: O zecime dintre comunele și orașele bihorene nu au secretar general. Cui folosește?

Primării fără „cenzori”: O zecime dintre comunele și orașele bihorene nu au secretar general. Cui folosește? ȘMECHERII DE LUGAȘ. Deși comuna Lugașu de Jos are secretar general, proiectele nelegale inițiate de primarul Sorbán Levente (foto stânga) primesc, totuși, viza de legalitate. Secretul? Secretara Mariana Socol (foto dreapta, cea care își acoperă fața - n.r.) își ia zi liberă atunci când ele sunt adoptate, astfel că avizarea o face înlocuitoarea... numită de edil
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fiecare comună, oraș, municipiu și județ trebuie să aibă un secretar general, responsabil cu respectarea legalității în emiterea actelor administrative, de la dispoziții de primar la hotărâri ale consiliilor locale și ale comisiilor de fond funciar.

În Bihor, însă, 12 din cele 101 unități administrativ-teritoriale nu au secretar general de ani întregi. Motivele sunt diverse: de la certuri între funcționari și primari, până la lipsa de atractivitate a posturilor, plătite, totuși, cu salarii bune. 

Gardianul legalității

Potrivit Codului Administrativ, secretarul general al unei unități administrativ-teritoriale, indiferent de rangul acesteia, este înalt funcționar public, nesubordonat primarului, responsabil cu avizarea legalității proiectelor hotărârilor de consilii locale și dispozițiilor primarilor, coordonarea activității consiliilor și a structurilor de stare civilă, asigurarea transparenței și comunicarea actelor administrative către cetățeni și alte autorități, organizarea și păstrarea evidențelor și arhivelor, plus asigurarea secretariatului comisiilor de fond funciar și a comitetelor locale pentru situații de urgență.

Pentru a ocupa această poziție, un funcționar trebuie să aibă studii juridice ori administrative, o vechime de minimum 5 ani și să promoveze un concurs pentru ocuparea postului.

La mâna primarilor 

Atât doar că primarii unor comune și orașe din Bihor nu au organizat concursuri de ani întregi, recurgând la soluții de „suplinire” prevăzute de lege ca excepție, adică delegarea temporară a atribuțiilor de secretar general către alți funcționari publici cu studii superioare, care exercită aceste sarcini și în perioadele în care secretarii titulari sunt în concediu. 

În Beiuș, de pildă, fostul secretar general al municipiului s-a pensionat în 2016, iar de atunci nici fostul primar Petru Mlendea, nici cel actual, Gabriel Popa (foto), nu au organizat un concurs. „Înainte, nu știu din ce motiv nu s-a făcut. În mandatul meu n-a fost un motiv anume, doar că n-a fost o prioritate. Dar treburile au mers bine, funcționarul care exercită funcția cu caracter temporar nu a avut probleme. Acuma urmează, totuși, să demarăm procedurile pentru concurs, în septembrie”, a declarat BIHOREANULUI primarul Gabriel Popa.

Gonite de Bârlău

În aceeași situație sunt alte trei comune din Bihor unde atribuțiile de secretar general le exercită de trei ani funcționari numiți temporar de primari: Brusturi, Finiș și Pomezeu.

La Brusturi, de exemplu, în urma divergențelor cu vestita primăriță PSD Livia Bârlău, care i-ar fi impus să avizeze acte nelegale, secretarul general s-a transferat în 2021 ca simplu jurist în Primăria Marghita.â

„Doamna primar a numit temporar o funcționară de la compartimentul Registrul Agricol, care după un an a refuzat să mai exercite atribuțiile de secretar general fiindcă nu s-au mai înțeles, așa că în locul ei a numit apoi o altă funcționară, de la Asistență Socială”, spune liberalul Radu Gavra (foto), care a câștigat alegerile din 9 iunie și din octombrie va conduce comuna. „Una din priorități va fi să organizez un concurs, pentru că o primărie funcționează bine cu secretar general”, zice Gavra.

În comuna Pomezeu, situația este similară. „Secretarul general s-a pensionat acum trei ani, iar atunci primarul l-a numit provizoriu pe un jurist din instituție, dar care ba vine, ba nu vine la ședințele de Consiliu Local”, spune consilierul PSD Viorel Ciuhandu, care urmează să preia conducerea comunei în toamnă, după ce în iunie l-a bătut pe primarul în funcție, Ioan Șora (PNL).

Salariul și distanțele 

În Șinteu, comuna cea mai mică din județ, cu mai puțin de 1.000 de locuitori, secretarul general s-a pensionat în 2022, iar de atunci primarul Lasak Benedek (foto) a organizat două concursuri, ambele fără nicio finalitate. „La primul concurs nu s-a prezentat nimeni, la al doilea s-a înscris o singură persoană, dar care nu îndeplinea condițiile legale”, spune edilul, convins că postul nu e atractiv pentru cei cu studii și vechime.

„Salariul nu este motivant”, crede Lasak, asta deși secretarul ar fi plătit cu 4.200 lei net lunar, și nici nu ar avea mult de lucru. Drept urmare, postul este ocupat temporar de o funcționară de la compartimentul Taxe și Impozite, cu studii economice, care exercită atât atribuțiile postului său, cât și pe cele ale secretarului general, chiar dacă este remunerată doar pentru cel dintâi. 

Tot fără secretar general mai sunt în Bihor comunele Boianu Mare, Cetariu, Șuncuiuș, Remetea, Tulca, Vârciorog, din cauză că titularii s-au pensionat, și Cociuba Mare, unde cel care ocupa funcția a preferat să iasă din rândul funcționarilor publici pentru a face afaceri în agricultură.

Îndrumarea și controlul 

Prefectura Bihor - spune Ligia Oala (foto), directorul Cancelariei Prefectului - nu beneficiază de nicio pârghie legală pentru a sancționa primarii care nu organizează concursuri, ci are doar „rol de îndrumare”, inclusiv în cazurile în care atribuțiile de secretar general le au alți funcționari. Așadar, juriștii instituției doar îi instruiesc pentru a-și face treaba „pe lege”, organizând întâlniri profesionale de cel puțin două ori pe an.

Consecința este că atunci când exercită controlul de legalitate asupra actelor administrative ale primăriilor și consiliilor locale, juriștii Prefecturii depistează rar dispoziții de primari și hotărâri de consilii în neregulă. „În astfel de cazuri se solicită revocarea actelor respective”, spune Ligia Oala, precizând că în ultimii patru ani au existat doar trei situații în care actele nu au fost revocate. 

Tot primarii...

Este vorba de o hotărâre a Consiliului Local Nojorid privind taxele și impozitele locale și despre două ale CL Lugașu de Jos pentru trecerea în domeniul public a unor terenuri proprietate privată, astfel că Prefectura a deschis procese pentru anularea hotărârilor, a căror aplicare a fost suspendată automat până la soluționarea definitivă a litigiilor de contencios administrativ.

În toate cele trei situații, însă, vizele de legalitate le-au dat nu secretarii generali ai comunelor - care, știind că actele erau nelegale, și-au luat zile libere la data adoptării lor -, ci tot funcționarii numiți de edili să exercite atribuțiile de secretar atunci când titularii sunt în concedii.

Semn că, până la urmă, tot primarii își impun voința, dar și că înalții funcționari cu diplome în regulă preferă să „se dea la o parte” decât să intre în conflicte cu aleșii. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
"Cenzor" în înțelesul articolului este unul singur într-un județ.
Se numește "instituția prefectului". Eventual cei care mai înțeleg mecanismele și atacă unele hotărâri în contencios. Nu se atacă astfel deciziile și dispozițiile primarului, ci ale consiliului local sau județean, după caz.
Postat 23 August 2024, 11:47 de KP
Secretar general este doar la județ. La celelalte UAT sunt doar secretari.
Schimbarea denumirii arată cocălărismul din administrațiile publice locale unde la comune cu 11 până la 22 de angajați, le trebuie "general". Penibilitate maximă. Iar comparația cu un "cenzor" este total nepotrivită, atribuțiile fiind total diferite între planurile juridice și economice. Pe de altă parte, cam ce se crede că "cenzurează" un secretar, care după lege este al consiliului local, nicidecum al primăriei. Criș, ia L215 și învață ... dacă vrei să te bagi în seamă pe acest subiect.
Postat 23 August 2024, 11:43 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5032 RON
  • 1 EUR = 4.974 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON