URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Iulie 2021, 14:52

Primarii din Bihor, instruiţi despre finanţările pe care le pot atrage de la Fondul de Mediu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vicepreşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Ionuţ Vasile, a fost prezent joi în Bihor, pentru a se întâlni cu toţi primarii şi pentru a le prezenta programele de finanţare ale instituţiei, care în acest an are un buget de 10 miliarde de lei.

Moderate de prefectul Dumitru Ţiplea şi de vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan, întâlnirile l-au avut ca invitat şi pe vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, bihoreanul Eugen Cozma.

Bani pentru primării

Înainte de a vorbi despre programele de finanţare ale AFM, Ionuţ Vasile (foto jos) a precizat că Oradea este unul dintre oraşele sale preferate și că „îl dau ca exemplu de bună practică” în probleme de aspect şi salubritate.

El a prezentat apoi cele trei ghiduri de finanţare care se adresează autorităţilor locale: Eficiența Energetică a Clădirilor Publice, Programul de Iluminat Public și Programul de Împădurire.

În programul de creștere a eficienței energetice au fost incluse mai multe categorii de solicitanți, printre care și consiliile județene, pe lângă unitățile administrativ-teritoriale. Sumele care pot fi alocate sunt cuprinse între 3 și 14 milioane de lei, iar finanțarea se poate acorda în cuantum de 100% pentru cheltuielile eligibile.

Programul de Iluminat Public prevede, de asemenea, finanțarea în proporție de 100% a cheltuielilor eligibile, bugetul total în 2021 fiind de 500 de milioane de lei.

Bugetul de anul acesta al Programului de Împădurire, o soluţie pentru terenurile degradate, este de 10 milioane de lei.

Ion Vasile

Platforme în tot Bihorul

Vasile a mai vorbit despre finanţările pentru staţiile de încărcare a maşinilor electrice, citând un studiu care estimează că până în 2030 în România vor fi un milion de asemenea autoturisme, dar şi despre programele Rabla Clasic şi Rabla Plus, prin care se acordă un voucher de 45.000 de lei la achiziţia unei maşini electrice.

Vicepreşedintele AFM a mai anunţat că autorităţile locale vor putea atrage finanţări pentru amenajarea de platforme pentru colectarea deşeurilor, la suprafaţă sau subterane, iar Mircea Mălan a anunţat că CJ Bihor va uza de această oportunitate.

Pe lângă cele patru platforme pe care Consiliul le face acum la Beiuş, Aleşd, Salonta şi Marghita, se doreşte realizarea de astfel de amenajări în toate oraşele şi comunele mari, respectiv câte una la trei comune mici.

Un alt miliard de lei este alocat în bugetul AFM pentru finanţarea infrastructurii de reciclare, pentru toate tipurile de deşeuri, bani care vor fi la dispoziţia operatorilor economici, ghidurile urmând să fie publicate până în toamnă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
foarte bine, modelele de succes se standardizeaza si extind si la alte primarii
Sunt lucruri foarte bune acolo cu eficienta energetica/izolarea cladirilor, managementul deseurilor/platforme de colectare si infrastructura de reciclare, chiar si modernizare iluminat public pe LED. Bani investiti mult mai eficient pentru protejarea mediului in extinderea administrarii eficace a problemei salubritatii, decat 10.000 euro subventii pentru masini straine si scumpe electrice
Postat 08 Iulie 2021, 18:27 de unu
Liberalii ăștia confundă instruirea cu aplicabilitatea.
Și ce o să facă primarii odată informați. Pentru că-i vorba de o informare generală, nicidecum de o instruire. O să meargă edilii acasă și o să se apuce de scris proiecte finanțabile? Nici vorbă. O să stea cu gura căscată la primul liberal al țării, managerul proiectului "România Educată" și o să ajungă mai apoi să se implice adânc în viitorul proiect, numit deja "România Eșuată". Adică, marele proiect în care, dacă ai habar ce culoare a avut pădurea înainte de defrișare, înseamnă că ești expert în domeniul mediului. Ăsta-i liberalism autentic românesc.
Postat 08 Iulie 2021, 18:04 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON