URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 03 APRILIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La capitolul investiții, Oradea stă foarte bine. În valoare absolută a sumelor, doar Clujul ne depășește, iar raportat la investițiile pe cap de locuitor suntem pe primul loc. E vorba de sute de milioane de euro, grosul fiind asigurat din fonduri europene. Acest onorant clasament trebuie imortalizat de actuala conducere a Primăriei, pentru că nu cred că ne vom mai întâlni cu așa ceva.
Zic şi eu
Adrian Cris
Doar două săptămâni au mai rămas până pe 14 aprilie, termenul limită pentru depunerea candidaturilor la șefia Consiliului Județean, și, ciudat, spre deosebire de competiția pentru Președinția României, în care se vor confrunta 11 candidați, pentru conducerea administrației bihorene se prefigurează - cu o singură excepție - un interes încă insesizabil. Cumva paradoxal, căci există, în sfârșit, șanse să câștige și altcineva decât Ilie Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu câteva zile, Președintele interimar al României a promulgat o lege prin care se stabilește faptul că neprezentarea unui condamnat la Poliție sau la închisoare în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a condamnării la pedeapsa închisorii în regim de executare constituie infracțiunea de evadare...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Februarie 2024, 14:26

Primărie din Bihor, prinsă în flagrant când îngropa gunoaie lângă o arie protejată. Garda de Mediu îi confiscă utilajul! (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Echipaje ale Gărzii de Mediu Bihor au descins sâmbătă în comuna Girișu de Criș, după ce un localnic a reclamat la 112 că pe un teren de la marginea satului Tărian sunt îngropate gunoaie deversate cu camioanele.

Cu excavatorul Primăriei

Potrivit comisarului șef al Gărzii de Mediu Bihor, Sever Șerbănescu, care a condus controlul de la fața locului, comisarii au constatat că, în gropile rămase în urma unor excavări de pietriș, au fost transportate gunoaie cu camioane care aparțin unei firme de profil, iar un buldo-excavator al Primăriei Girișu de Criș le acoperea cu pământ.

Gunoaiele îngropate sunt de toate felurile: crengi și resturi vegetale, deșeuri din construcții,  mizerii din plastic, resturi textile, bucăți rupte din piese de mobilier.

„Vom amenda Primăria și vom confisca utilajul folosit pentru îngroparea deșeurilor”, a declarat Șerbănescu, sâmbătă, pentru BIHOREANUL. Cel mai probabil, amenda pe care Primăria Girișu de Criș o va încasa va fi de 50.000 lei.

De asemenea, comisarii de mediu vor controla și firma care deține camioanele cu care s-au transportat gunoaiele.

La limita ariei protejate

Pe de altă parte, Garda de Mediu Bihor va demara o anchetă și privind excavările din zonă, dat fiind că amplasamentul cu pricina este la limita ariei protejate Lunca inferioară a Crișului Repede.

În vecinătatea acestui loc, tot comisarii de mediu au descoperit, în vara anului 2023, excavări ilegale pe o suprafață de 3,5 hectare făcute de o firmă care a livrat aproape 95.000 tone de balast pentru șantierul drumului de legătură cu Autostrada Transilvania.

Edilul dă vina pe politică

Primarul comunei Girișu de Criș se arată revoltat de concluziile Gărzii de Mediu Bihor și spune că scandalul iscat sâmbătă ar avea iz politic.

„Este o luptă politică, a reclamat unul care vrea să fie primar. Noi acolo nu am dus gunoaie, ci doar crengi pe care de 4 ani le-am strâns de la oameni de-acasă și le-am depozitat într-un loc împrejmuit. Acum, acel loc s-a umplut și am zis că le ducem să le îngropăm acolo unde a fost stația de epurare a complexului de porci, dar nici vorbă să fie gunoaie, sunt doar lemne de foc și vițe de vie”, a declarat primarul Ioan Pașca pentru BIHOREANUL.

Când reporterul i-a spus că imaginile de la fața locului arată că, din contră, Primăria nu a îngropat deșeuri vegetale, ci și resturi din plastic, care nu sunt biodegradabile, edilul a spus că acestea au ajuns acolo accidental. „Poate mai era câte o pungă de nailon luată de vânt”, a pretins primarul.

Pe dracu’ și pe lacu’...

Întrebat de ce nu a dus deșeurile la depozitul județean din Oradea, singurul loc din Bihor autorizat să colecteze gunoaie din județ, Pașca a spus că a încercat. „Nu ne ia crengile la depozitul de deșeuri, mi-au zis să le toc, să le fac mărunțiș, compost, să fac pe dracu’ și pe lacu’. Eu n-am ce face cu ele, noi le-am adunat de la oameni de-acasă și cum deja sunt pe jumătate putrede, am zis că le îngropăm”, a mai spus primarul.

Edilul a spus că va contesta orice sancțiune primită de la Garda de Mediu Bihor, reproșând și că, din pricina acestor sancțiuni, Primăria va fi nevoită să-i pună la plată pe cetățeni. „Să ne confiște utilajul, să ne dea amendă, și noi să-i dăm în instanță. Vom mări taxele și impozitele, ca să avem bani să ne judecăm cu Garda de Mediu, din cauza unui băiat deștept”, a mai spus edilul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Din nou dau vina pe Iliescu
Chestiile astea nu se întâmplau înainte de '89 pt ca erau legi stricte, dar după '89 Moscovitul Ilici a zis ca merge zi așa, și uite așa să format o cultură in sensul ăsta. Pr Iliescu la durut in bască de cetățeni și mediul înconjurător dar și de altele, el a vrut puterea, în loc sa ne continuăm mersul spre dezvoltare.
Postat 24 Februarie 2024, 18:54 de Sandu2100
@Traian
Din mai multe motive dar in principal pt ca altfel cetatenii nu voteaza primari responsabili. Nu-i inteleg... in max cateva ore separau mizeriile de lemne si le apoi puteau face orice cu ele. Nu e ca si cum ar fi vrut sa ingroape camioane de mizerii, cel putin in clip asa se vede. Sa le separe rapid si asta e, data viitoare mai multa atentie ca treaba de mantuiala nu e buna niciunde. Nu cred ca merita amenzi si nici sa li se confiste utilajul dar trebuie sanctionat cumva sa se inteleaga ca nu e asa ca "mi-au zis să le toc, să le fac mărunțiș, compost, să fac pe dracu’ și pe lacu" - oamenii i-au dat niste idei(nici macar rele) dar in orice caz te debarasezi de deseuri responsabil. Nu ingropi plastic din principiu.
Postat 24 Februarie 2024, 18:04 de nihil
de ce ii amendeaza tot pe cetatenii si nu direct pe primar ?
amenda inseamna ca platesc cetatenii nu cel care a facut ilegalitatea, adica primarul
Postat 24 Februarie 2024, 17:24 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6059 RON
  • 1 EUR = 4.9774 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON