Un teren de circa un hectar de pe malul drept al Crişului Repede, în Vadu Crişului, a fost defrişat şi nivelat, Primăria comunei având intenţia să amenajeze aici o parcare şi un camping pentru turişti.
Lucrările au început însă fără autorizaţie, care, de altfel, ar fi fost şi greu de obţinut, dat fiind că locul se află în cadrul rezervaţiei Defileul Crişului Repede, o zonă de protecţie din Munţii Pădurea Craiului, unde intervenţiile de orice fel sunt interzise.
Imagini transmise BIHOREANULUI de un cititor arată cum zona a fost pregătită pentru amenajări serioase.
Să vină turiştii!
Platoul amenajat de Primăria Vadu Crişului este situat în apropiere de podul rutier pe care aceeaşi instituţie l-a construit în zonă, în 2017, şi care, în mod straniu, se termină în pădure.
Primăria avea intenţia de a construi un drum de la pod până la cascada şi peştera care are numele comunei, dar planurile au fost năruite, deoarece şoseaua ar traversa rezervaţia Defilelul Crişului Repede, lucru interzis de lege.
Pentru ca maşinile turiştilor să nu mai treacă podul şi să oprească la marginea pădurii, primarul Dorel Cosma a decis acum să amenajeze un camping şi o parcare în zona verde aflată înainte de pod, pe malul râului. „Facem o zonă de campare, un loc unde să se oprească turiştii, să nu mai intre în pădure cu maşinile. Am vorbit şi la Judeţ (n.r. Consiliul Judeţean Bihor) şi la ADR (n.r. Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest)”, a declarat edilul pentru BIHOREANUL.
Dorinţa primarului de a crea infrastructură turistică este alimentată de faptul că CJ Bihor reconstruieşte cabana Vadu Crişului de lângă peşteră şi care, pe vremuri, era un punct de atracţie în Imperiul Austro-Ungar.
Plan reînviat
Ecologiştii susţin că în zonă nu se putea face nicio intervenţie în cadrul natural, tocmai pentru că este pe teritoriul rezervaţiei naturale.
„Primarul a mai vrut să facă acolo lucrări şi le-a abandonat, pentru că i s-a spus că este în rezervaţie şi nu se pot face intervenţii. Singurul mod în care ar putea amenaja un camping într-o rezervaţie naturală e să solicite Ministerului Mediului să scoată acel perimetru din rezervaţie, în urma unui studiu care să confirme că nu prezintă importanţă pentru conservarea naturii”, a declarat pentru BIHOREANUL un specialist de mediu.
Procedura birocratică l-a descurajat pe primar, pe bună dreptate, dar nici nu l-a determinat să renunţe la proiect.
Hărnicie fără autorizaţie
Cosma admite că n-are autorizaţii de la Agenţia Naţională pentru Arii Protejate, pentru lucrările demarate acum. „N-am nicio autorizaţie, la ce să-mi trebuiască? N-am construit nimic. Am făcut numai curăţenie, am tăiat tufişuri, spini şi vreo doi plopi uscaţi, care ar fi căzut peste linia de cale ferată, cum a mai căzut într-o noapte. Mai sunt vreo patru la fel”, a spus primarul, revoltat că rigorile prevăzute de lege pentru conservarea naturii îl îngrădesc.
„Să vină Ariile Protejate să facă curăţenie, atunci, şi să delimiteze clar rezervaţia, să ştim unde putem face ceva şi unde nu. E mai bine dacă las spini, şerpi şi mizerie acolo? Să mă amendeze, dacă cred că am făcut rău că am făcut curăţenie!”, a declarat edilul.
El se arată nemulţumit şi de faptul că în comuna vecină, Şuncuiuş, s-a putut amenaja chiar și o plajă pe malul Crişului Repede. „Bine că în Şuncuiuş se poate face orice, numai la Vadu Crişului nu”, a mai spus Cosma. Explicaţia - spun specialiştii - este că zona plajei din Şuncuiuş se află pe teritoriul sitului Natura 2000 Defileul Crişului Repede, nu şi al rezervaţiei naturale cu acelaşi nume.
Diferenţa între sit şi rezervaţie
Chiar dacă amândouă instituie reguli de conservare pentru mediul înconjurător, siturile Natura 2000 şi rezervaţiile naturale sunt entităţi distincte, chiar dacă uneori se suprapun.
Siturile Natura 2000 au fost desemnate în mod special pentru a proteja zonele esențiale pentru specii sau habitate protejate la nivel european, pentru că sunt amenințate, vulnerabile, rare sau endemice.
Pe de altă parte, rezervațiile naturale, parcurile naționale sau alte arii protejate la nivel național sau regional sunt create exclusiv în temeiul legislației naționale sau regionale.
În imaginea de mai jos, linia galbenă delimitează Situl Natura2000 Defileul Crişului Repede, cea roşie rezervaţia naturală cu acelaşi nume, iar cea roz şantierul Primăriei Vadu Crişului:
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.