URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 20 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Iunie 2024, 14:00

Primăria vrea să amenajeze nu unul, ci două parcuri de specializare inteligentă în Oradea

Primăria vrea să amenajeze nu unul, ci două parcuri de specializare inteligentă în Oradea sursa foto: Pexels.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii locali au aprobat joi înființarea încă unui parc de specializare inteligentă în Oradea, după ce un prim proiect de acest gen a fost depus deja spre analiză pentru obținerea de fonduri europene.

Încă un parc de cercetare

Reunit în ședință extraordinară desfășurată online, Consiliul Local Oradea a aprobat joi după-amiază, cu unanimitate de voturi și fără discuții, proiectul viitorului parc „inteligent”.

„În primăvara acestui an am depus spre finanțare un proiect privind înființarea unui parc de specializare inteligentă prin POR 2021 – 2027. Pentru că au mai rămas bani disponibili, încercăm să profităm de această oportunitate și să mai depunem un proiect similar. Axa de finanțare va rămâne deschisă până în august”, a declarat pentru BIHOREANUL, șeful Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională, Marius Moș.

Potrivit Hotărârii de Consiliu Local adoptate joi, municipalitatea orădeană va transfera către Agenția de Dezvoltare Locală Oradea, administratorul parcurilor industriale bihorene, o suprafață de teren de 19,5 hectare de teren din strada Corneliu Baba, la ieșirea din Oradea către Sântandrei. Amplasamentul este învecinat cu cel pe care ar urma să fie amenajat un prim asemenea parc din Oradea. 

Valoarea primului proiect de parc de specializare inteligentă, cu o suprafață de circa 30 hectare, aflat în prezent în analiză la finanțator, se ridică la 31,7 milioane lei.

Costurile pe care le-ar implica amenajarea celui de-al doilea parc, aprobat joi de Consiliul Local Oradea, urmează să fie stabilite prin Studiul de Fezabilitate a proiectului.

Avantajul fondurilor europene

În raportul de specialitate anexat HCL-ului adoptat joi, parcul de specializare inteligentă este definit ca „un amplasament delimitat în care se desfășoară activități de inovare, cercetare, dezvoltare experimentală, transfer de cunoștințe, transfer tehnologic al unor rezultate referitoare la produs, servicii, proces inovator obținute prin activități de cercetare – dezvoltare – inovare”.

Potrivit legislației, fondatorii parcului de specializare inteligentă sunt autorități publice locale ori asociații de dezvoltare intercomunitară, individual sau în asociere cu unități sau instituții care au ca obiect de activitate cercetarea și inovarea.

Caracterul de parc de specializare inteligentă al amplasamentului le permite fondatorilor să depună proiecte de finanțări nerambursabile pentru realizarea infrastructurii și utilităților publice aferente.

La rândul lor, rezidenții parcului pot obține ulterior fonduri europene nerambursabile pentru realizarea de investiții în echipamente, utilaje, dotări, precum și facilități care să permită reducerea consumului de energie.

Hotărârea de Consiliu Local referitoare la cel de-al doilea parc de specializare inteligentă din Oradea:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Se mută primăria, cu geniile liberale cu tot ...
... în parcurile orașului. Astfel, toate aceste parcuri vor deveni inteligente și se va putea, pe parcursul mutării, să se măture prostia și ipocrizia edililor.
Postat 08 Iunie 2024, 07:43 de KP
avem nevoie de Oraselul copiilor multiplicat in fiecare cartier, nu de parcuri inteligente de bubuie
dar "parcuri" in interior pentru copii gen Oraselul copiilor din Rogerius cand se vor face? am mai atras atentia ca e bataie de joc in parcurile din Oradea, mai ales Salca, unde nu ai unde sa te ascunzi de canicula, de ploaie sau ninsoare, este un parc chel, fara pic de umbra. la fel cel de pe Barcaului, in parcul 1 decembrie au fost retezati jumatate din copaci taman pe aleea centrala, de la statuie spre casa de cultura, etc. primaria ne vrea prosti, si in ciuda ei tot construiesc drumuri si parcuri inteligente, tot ce fac ei este inteligent - la modul absurd de inteligent.
Postat 07 Iunie 2024, 21:18 de roger
S-a nascut ceva bun in Oradea
Dar din pacate s-a stabilit in afara tarii. O solutie de securitate care azi bate de departe cele mai mari nume in domeniu. Unii vor sa ii cumpere, altii sa ii integreze. Si da, s-a nascut in Oradea cu founder oradean si se prezintă anual la cele mai mari conventii din lume. Nu le fac reclama ca nu ajuta pe nimeni personal, deci numele nu e important. E important ca au pastrat adresa aici si nu au omis sa spună ca sunt oradeni. Dar ca sa faci asta ai nevoie de oameni cu cap si cu idei, nu aia care sa faca o applicatie de d!ckpic enlarger sau ce idei de 2 bani au multi azi. Sunt proiecte din startup nation in Oradea, deci se poate, doar sa se vrea. Si sa lasa c8ii tiktoku si alte magarii si sa puna mana la inovatie, nu la căpiere sau politica (vezi ce s-a ales si de familia it-ustului vesnic la judetului, ala de a fost ministru 3 zile, c8ilu minune, mare azurist la firma lu tata, care azi....chiar, Mai e?)
Postat 07 Iunie 2024, 21:12 de poiu
CivisUlpianum
Ca să te dezvolți trebuie sa investești. Si apoi vin firme ( cum au venit si pana acum ) nu or sa vina imediat, dar tu trebuie sa demonstrezi ca ești capabil, or sa vină si specialiști, și se vor crea specialiști. O sa plătim noi, nicio problemă.
Postat 07 Iunie 2024, 20:52 de Sandu2100
Deci e un fel de parc industrial
30% finanțare europeană 70% contribuția orădenilor Cât de necesar e acest proiect sunt firme care vor sa își desfășoare activitatea în acest parc? Din ce bani plătim cei 70% , în cât timp se întorc banii investiți, la bugetul local? „Pe amplasamentul vrem să amenajăm, pe fonduri europene, un parc de specializare inteligentă în care să se desfășoare activități de inovare, cercetare, dezvoltare experimentală și transfer tehnologic necesar pentru dezvoltarea economică a orașului”, După părerea mea e un al proiect inutil pt Oradea dar foarte util pt firmele de casă
Postat 07 Iunie 2024, 20:19 de CivisUlpianum
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON