URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Februarie 2011, 16:01

Primăria vrea ca scumpirea gigacaloriei să fie suportată de orădeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preţul gigacaloriei va fi majorat pentru a doua oară în numai trei luni. Primarul Ilie Bolojan a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că va propune Consiliului Local ca majorarea cu 15,57 lei pe gigacalorie a tarifelor pe transport şi distribuţie să fie suportată de către orădeni şi nu de la bugetul local.

"Cel mai probabil vom propune ca actuala majorare a gigacaloriei să fie preluată de populaţie, datorită constrângerilor bugetare", a declarat Bolojan. Primarul a spus că sumele sunt prea mari pentru a putea fi suportate din bugetul local. "Subvenţionarea gigacaloriei pe un an întreg ne-ar costa 7 milioane de lei".

Gigacaloria va costa 193,02 lei

Contactat de BIHOREANUL, Eduard Florea, directorul economic al Primăriei, a declarat că, totuşi, municipalitatea va suporta o parte din majorare, pentru că legea o obligă. "Bugetul local va subvenţiona 1,56 lei din noul tarif deoarece, conform legii, bugetul local trebuie să suporte 10% din preţul total al gigacaloriei. Asta înseamnă că Primăria va plăti 26,17 lei din cei 261,69 lei la cât a fost stabilit noul tarif", a spus Florea. Astfel, Primăria va propune Consiliului Local majorarea doar cu 14,01 lei a tarifului plătit de populaţie.

Întrucât în prezent orădenii plătesc 179,01 lei pe gigacalorie, diferenţa fiind acoperită prin subvenţii de la bugetul local şi bugetul de stat, în cazul în care Consiliul Local va hotărî ca majorarea tarifelor de transport să fie suportată de populaţie, orădenii vor plăti 193,02 lei pe gigacalorie.

Deşi costul încălzirii se va majora cu 7,2%, directorul Florea spune că preţul majorat scumpit plătit de orădeni va fi oricum sub cel din oraşele învecinate. Spre exemplu, în Arad populaţia plăteşte 223,8 lei pe gigacalorie iar în Timişoara preţul facturat populaţiei se ridică la 252,2 lei.

Propunerea de majorare a energiei termice va fi supusă dezbaterii Consiliului Local în cursul şedinţei ordinare din miercuri, 23 februarie şi, în cazul în care va fi adoptată, ar urma să intre în vigoare din 1 martie.

O scumpire la trei luni

Preţul gigacaloriei va creşte ca urmare a avizului dat la începutul lunii februarie de către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice pentru majorarea cu 15,57 lei a tarifelor pentru transportul şi distribuţia energiei termice. Ca urmare preţul întreg de facturare, fără subvenţii, va fi majorat de la 246,12 lei la 261,69 lei pe gigacalorie.

Noua majorare a energiei termice va interveni la doar trei luni de la ultima scumpire a gigacaloriei. Consiliul Local a scumpit începând cu 1 ianuarie gigacaloria facturată populaţiei de la 174,71 lei la 179,01 lei. Majorarea preţului gigacaloriei cu 2,4% s-a impus datorită diminuării de la 46,8 lei la 42,50 lei a subvenţiei pe gigacalorie acordate de la bugetul de stat începând cu ianuarie 2011.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
sa te ft
*** de taran boschetar care ai ajuns sa ne conduci si pe toti libidinosii pe care i-ai prostit sa te voteze..nu am eu norocul sa dau fata in fata cu tine vreodata sa-ti aplic un "vot" de incredere
Postat 23 Februarie 2011, 03:52 de diablo
Felicitari
Felicitari Stimabile Primar ! Vai de capul tau si de buzunarele noastre, bine ca aveti bani sa betonati Crisul Repede. Nu ma mai mira nimic, prof de mate administrator de ABC ajuns Primar Hai corul de pupatori in fund laudati-l si bagati adanc mana in buzunare
Postat 20 Februarie 2011, 01:07 de Avram
Primăria vrea...
...da noi nu vrem!
Postat 17 Februarie 2011, 17:24 de q
sunteti rauvoitori!
deci primaria vrea sa plateasca oradenii gigacaloria? dar ati uitat cand a rezolvat primarul subventionarea ei ca sa nu platim intretinerea ca in timisoara, intre 7 si 9 milioane? scumpirea asta e totusi suportabila. mai degraba vrea guvernul, ca de aia nu da bani pentru orasul asta.
Postat 17 Februarie 2011, 13:27 de liviu
Prosti, da' multi
Prosti, da' multi si buni de plata. Oradenii nu sunt prioritari pentru primarie, primar sau consiliu local. Bine ca se fac noi parcuri ca sa avem unde ne plimba, dat fiind ca in apartamente va fi la fel de frig ca afara. Va fi un val de debransari si vor creste restantele catre furnizori ale populatiei. Si ce daca? Sa facem poduri, parcuri, giratii, polivalente, telegondole si sosele suspendate. Poporul sa crape de inanitie si frig!
Postat 17 Februarie 2011, 10:15 de Ombelico del mondo
Incalzire si apa calda
Dupa o factura de 400 de lei pe luna Decembrie 2010 ne-am trezit cu o factura de 630 de lei pe luna Ianuarie 2011. Eu cred ca va veti confrunta cu un val de deconectari dupa terminarea sezonului. Ar trebui sa modernizati reteaua de incalzire, cu siguranta oradenii platesc cel putin 30-40% pierderile de pe retea...nu mai vorbesc de apa calda...apa ce la etajul sapte se incalzeste dupa vreo 30-40 de minute...si asta ne incalzeste buzunarele...
Postat 17 Februarie 2011, 06:02 de eu
rusine
RUSINE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! RUSINE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! RUSINE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 16 Februarie 2011, 16:33 de ion
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON