URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Februarie 2024, 14:27

Primăria și Spitalul Județean din Oradea au obținut încă 22 milioane lei din bani europeni pentru noi dotări și un centru de perfecționare la Maternitate

Primăria și Spitalul Județean din Oradea au obținut încă 22 milioane lei din bani europeni pentru noi dotări și un centru de perfecționare la Maternitate foto generic, arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Suplimentarea de la 15 la 20 de paturi a capacității compartimentului ATI Neonatologie, dotarea cu echipamente a 5 paturi, crearea unui centru de formare pentru medici și derularea unui program de screening pentru depistarea retinopatiei și malformațiilor cardiace la nou-născuții prematur la Maternitatea din Oradea urmează să fie finanțate din bani europeni, în baza unui proiect al Primăriei și Spitalului Județean.

Proiectul a fost depus pe componenta C12 – Investiția specifică I2.3a – secții de terapie intensivă pentru nou-născuți, valoarea lui totală fiind de 22,194 milioane lei (fără TVA), din care finanțarea nerambursabilă este de 21,694 milioane lei, a informat, vineri, Primăria Oradea.

Municipalitatea a anunțat semnarea contractului de finanțare, adică obținerea fondurilor pentru proiectul lansat în luna aprilie a anului trecut.

Prin implementarea lui, arată administrația municipală, „va crește siguranța actului medical, contribuind la scăderea morbidității și mortalității micilor pacienți vulnerabili”.

Proiectul are mai multe componente, una vizând dotarea cu 5 paturi noi de terapie intensivă neonatală și aparatura medicală aferentă, precum și modernizarea dotărilor existente la 5 paturi ale compartimentului de terapie intensivă neonatală. De asemenea, acesta va fi dotat și cu aparatură pentru screening, destinată depistării precoce la nou-născuții prematur a retinopatiei și malformațiilor cardiace.

O altă parte importantă a proiectului vizează înființarea unui centru de training și formare în domeniul neonatologiei, ceea ce va contribui la îmbunătățirea formării continue a cadrelor medicale pentru tratarea pacienților nou-născuți în stare critică. Centrul va avea o suprafață utilă de 253,12 mp și va fi amenajat la subsolul clădirii Policlinicii din Calea Clujului nr. 50, urmând să fie dotat  cu trei săli de simulare, o cameră de control și o sală de curs.

Comunicatul municipalității precizează că deja a fost lansată licitația pentru proiectarea și execuția a lucrărilor, data limită pentru depunerea ofertelor de către firmele interesate fiind 18 martie. „Totodată, sunt în curs de pregătire și caietele de sarcini pentru achiziția dotărilor din cadrul acestui proiect”, a mai precizat Primăria.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON