URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Ianuarie 2024, 19:32

Primăria Oradea vrea să înființeze un parc de specializare inteligentă printr-un proiect european de 31,7 milioane lei

Primăria Oradea vrea să înființeze un parc de specializare inteligentă printr-un proiect european de 31,7 milioane lei foto: arhivă - Viitorul parc inteligent ar putea să fie amenajat pe drumul dintre Oradea și Sântandrei pe un amplasament de 18 hectare preluat de municipalitatea orădeană de la Ministerul Justiției în vecinătatea gospodăriei agro-zootehnice a Penitenciarului Oradea.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea vrea să înființeze un parc de specializare inteligentă printr-un proiect european de 31,7 milioane lei cu TVA inclus.

Un parc industrial „deștept”

Consiliul Local Oradea, reunit miercuri în ședința ordinară, a adoptat cu unanimitate de voturi și fără comentarii, proiectul viitorului parc inteligent supus aprobării de către reprezentanții Direcției Management Proiecte Internaționale din cadrul Primăriei.

„Pe amplasamentul din Calea Sântandreiului vrem să amenajăm, pe fonduri europene, un parc de specializare inteligentă în care să se desfășoare activități de inovare, cercetare, dezvoltare experimentală și transfer tehnologic necesar pentru dezvoltarea economică a orașului”, a explicat pentru BIHOREANUL directorul DMPFI, Marius Moș, după ședință.

Potrivit proiectului, investiția ar urma să fie făcută pe un amplasament de circa 18 hectare situat pe drumul de Sântandrei, imediat după linia ferată.

Terenul, cu acces din DJ 797 Oradea - Sântandrei, este situat în proximitatea viitorului drum expres Oradea - Arad, ceea ce ar putea constitui un avantaj pentru potențialii investitori.

Grosul banilor îi va da Oradea

Proiectul pentru amenajarea viitorului parc inteligent, în valoare totală de 31,7 milioane lei cu TVA inclus, urmează să fie depus spre finanțare prin Programul Regional Nord - Vest 2021 - 2027.

Cea mai mare parte a finanțării va fi asigurată însă de la bugetul local. Potrivit HCL-ului adoptat miercuri, „se aprobă contribuția proprie în proiect a municipiului Oradea, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, precum și contribuția de 69,81% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 22,15 milioane lei (tot cu TVA inclus - n.r.) reprezentând cofinanțarea proiectului”.

Potrivit indicatorilor tehnico-economici ai investiției, valoarea lucrărilor de construcții-montaj a viitorului parc este estimată la 20 milioane lei cu TVA, iar termenul de execuție va fi de 21 de luni. Restul sumei este alocată pentru proiectare și alte cheltuieli.

Lucrările vor viza printre altele amenajarea accesului la viitorul parc inteligent, asigurarea rețelelor de drumuri, energie electrică, apă și canalizare, precum și iluminat public.

La schimb cu Penitenciarul

Viitorul parc inteligent din Calea Sântandreiului, cel de-al cincilea parc industrial orădean, ar urma să fie gestionat de Agenția de Dezvoltare Locală Oradea.

Proiectul acestuia datează încă din anul 2022, când Consiliul Local Oradea a aprobat un schimb de terenuri între municipalitatea orădeană și Ministerul Justiție prin Autoritatea Națională a Penitenciarelor.

În schimbul amplasamentului, cu o suprafață totală de 18,6 hectare de teren, municipalitatea orădeană și-a asumat construirea unui pavilion de detenție pentru 80 de deținuți în Calea Sântandreiului nr. 31, lângă gospodăria agro-zootehnică a Penitenciarului Oradea.

Protocolul de colaborare între municipalitatea orădeană și penitenciar pentru amenajarea pavilionului de detenție a fost aprobat miercuri de Consiliul Local Oradea, la rândul său, cu unanimitate de voturi și fără comentarii.

Deși proiectul celui de-al cincilea parc industrial orădean datează deja de doi ani, în vara anului trecut PSD-istul Florian Sîrca, fost polițist devenit dezvoltator imobiliar, a propus ca în locul acestuia municipalitatea să mobileze terenul cu infrastructura de rețele și să scoată amplasamentul la licitație pentru construirea de blocuri.

Social democratul și-a justificat propunerea cu un sondaj de opinie pe care l-a făcut pe internet.

Propunerea sa nu a fost luată niciodată în discuția Consiliului Local Oradea.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Alți bani aruncați pe geam afară
Proiect inutil pt orădeni dar foarte profitabil pt firmele.de casă
Postat 07 Iunie 2024, 20:22 de CivisUlpianum
Mihaita
Ai putea sa ai un loc de muncă acolo, și bărbat de servici e ok pt tine.
Postat 01 Februarie 2024, 20:31 de Sandu2100
Sandu aviatoru
Mori tu de ciuda ca unii au un nivel de IQ ridicat. Tu ai numai avioane in cap. Tot asta repeti zi de zi, mai invata si alta fraza prostovane!!!!
Postat 01 Februarie 2024, 19:26 de Mihaita
Moare propaganda de ciudă
Florian Sîrca PSD care e dezvoltator imobiliar a propus sa facă blocuri acolo el și acoliții lui. Dacă ar câștiga PSD ar face blocuri ăștia in parcuri.
Postat 01 Februarie 2024, 10:49 de Sandu2100
Inteligent?
Cu cine? Cu adulatorii din jurul gastii de partid, sa aiba si de lucru, pardon de frecat menta.
Postat 01 Februarie 2024, 09:14 de sanduivanov
Ha, ha, ha ... auzi trăznaie la ei, că vor să facă un "parc inteligent".
Și ne mai spune că-i vorba de specializări "experimentale" pentru dezvoltarea viitoare a orașului. Or, nu îmi vine să cred că niște habarniști cu o cognivitate limitată la prezentul deja trecut, nu au aflat că un lucru static, cum ar fi un parc, nu are cum fi sau deveni "inteligent". Poate fi cel mult "alternativ". Așadar, treziți-vă la realitate edili amatori în etimologii și tot felul de termeni aruncați pe piață de niște aiuriți, la care vă uitați cu gura căscată. Dacă chiar vreți ceva ce oricum nu are cum funcționa în afara unor universități recunoscute ca atare ... spuneți măcar că v-ați scremut să inițiați un "parc de specializări alternative" ... la inteligența umană deja depășită și puneți ca beneficiar Universitatea orădeană, dacă nu vreți de fapt să faceți o nouă pușcărie pentru oamenii inteligenți de care vă feriți, ca politruci notorii, tot timpul.
Postat 01 Februarie 2024, 09:01 de KP
Foarte buna ideea.
Una la fel de bună ar fi ca laserul de la Măgurele sa se mute la Oradea.
Postat 31 Ianuarie 2024, 21:09 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON