URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 August 2020, 08:48

Primăria Oradea vrea încă două pasaje subterane pe sub Bulevardul Magheru şi Piaţa Bucureşti

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea orădeană îşi mai doreşte realizarea a încă două pasaje, din care unul sub Bulevardul Magheru şi altul sub Piaţa Bucureşti.

Pasaj după pasaj

Investiţia, în valoare de 25 milioane euro, ar putea fi finanţată printr-un proiect european privind realizarea unui sistem de undă verde pentru tramvai prin amenajarea a două pasaje subterane în care să fie coborât traficul auto din intersecţia Bulevardului Magheru cu străzile Republicii şi Louis Pasteur precum şi din intersecţia străzilor Piaţa Bucureşti, Republicii şi Ştefan cel Mare.

Proiectul mai vizează realizarea unui centru intermodal cu staţii de transport feroviar, cu autobuzul, cu tramvaiul şi cu taxiul, amenajarea unei zone pietonale în Piaţa Bucureşti precum şi reabilitarea liniei de tramvai.

La fel, municipalitatea pregăteşte atragerea unor finanţări de încă 15 milioane euro pentru restaurarea zidurilor Cetăţii Oradea şi a altor 7,5 milioane euro pentru amenajarea în municipiu de noi alei pietonale şi ciclistice,  spaţii verzi, spaţii de joacă pentru copii, de sport pentru tineret şi de relaxare pentru vârstnici.

Bani pentru studii

Consiliul Local au aprobat vineri, cu unanimitate de voturi ca angajaţii Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională să facă demersuri pentru pregătirea documentaţiilor.

"Există o axă prin care beneficiarii pot cere finanţări europene pentru acoperirea cheltuielilor cu documentaţiile proiectelor pe care urmează să le depună. Cum pentru fiecare domeniu, cum ar fi mobilitate urbană, regenerare urbană ori infrastructură turistică se poate depune câte o fişă de proiect, am ales aceste trei lucrări ca fiind mai importante", a declarat pentru BIHOREANUL, directorul DMPFI, Marius Moş.

Angajaţii DMPFI vor depune în perioada următoare la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest fişele de proiect pentru obţinerea finanţărilor din care oraşul să poată acoperi studiile de fezabilitate şi alte documente necesare pentru obţinerea finanţării lucrărilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
din respect pentru copii si seniori... si pentru noi, restul!
exista ambitie, vointa, exista si putinta = fondurile europene. dar exista si inteligenta sau viziune? ne bucura ideea ca orasul se dezvolta. dar dorim lucruri construite cu cap, de profesionisti, fara rabat la calitate.**** locuri de joaca pentru copii - nevoie maxima. reatrag atentia - un loc de joaca nu inseamna un balansoar plictisitor si 2 leagane. vorbim de 2020, cand pot fi vazute parcuri de acest gest online - modele europene, americane, coreene, japoneze, etc. **** apoi relaxare pentru batrani - nevoie evidenta. dar prin asta nu inteleg un sir de banci unde cei batrani sa isi odihneasca oasele. atat primaria, cat si bisericile ar trebui sa se ocupe la modul serios de folosirea experientei si a puterii/dorintei pensionarilor de a ramane activi pentru folosul urbei. ** sunt multi seniori care ar dori sa se implice in programe sociale prin care sa ajute orasul, insa in aparenta nimeni nu se implica oficial. poate acest subiect va fi dezbatut in paginile ziarului si online.
Postat 17 August 2020, 22:42 de roger
anti crisdumi, nepriceputul la orice
crisdumi tu trebuie ca ai o putza foarte mica..... abia astept ziua in care o sa te interzica astia pe saitu lor... nu stiu cum de te lasa sa faci atata pipi in public... sa stii ca esti foarte prost, maxim de prost... daca te intereseaza o parere din exterior... esti nepriceputul la orice!!!! ha ha ha.. cam ca jumate din poporu asta din pacate... ar trebui sa fii presedinte la jumatatea cealalta de tzara... te-ai intelege de minune cu prostimea fiind toti pe o minte
Postat 17 August 2020, 15:13 de TanarSiNelinistit
CrisDumi
probabil tu esti o pompă care nu refuleaza
Postat 17 August 2020, 12:42 de Sandu2100
Atâta lucru nu au aflat edilii ...
... că s-a terminat cu banii nerambursabili europeni. Din cele 80 miliarde Euro, pe bugetul alocat din 2021 până în 2027, 60 miliarde sunt linii de creditare (BCE, BEI, BERD și băncile agreate de CE). Doar 19,6 miliarde au caracter nerambursabil, dar care se compensează cu cotizația României la UE de peste 18 miliarde în intervalul bugetar aferent. Așa că, de acum înainte toate investițiile publice care se adresează finanțării europene, se plătesc de către contribuabili. Bani gratis nu există ... așa că, mai ușor cu îndatorarea acestui oraș, vândut deja pe mulți ani de acum înainte !?!
Postat 17 August 2020, 12:41 de CrisDumi
Când plouă ceva mai tare și se scurg apele de pe dealuri pe rețelele prea pline de pe Pasteur ...
... micul pasaj pietonal care face trecerea pe sub Magheru se umple de apă și abia face față la subtraversare. Adeseori ajunge la 20-30 cm în pasaj și nu se poate parcurge decât cu cizme de cauciuc. Cât de retardat poți fi ca edil, încât să crezi că montând pompe de colectare și refulare, vei putea să cobori carosabilul în acea zonă și vei putea obtura parcursul natural al unei eventuale viituri de la deal la șes ?!? Oradea e condusă de niște habarniști, care în loc să întrebe mai vechii proiectanți care știu despre ce e vorba acolo, de zeci și zeci de ani ... fac tot felul de planuri descreierate, pe care le plătesc cu bani grei unor firme din Cluj și/sau București, care au în portofoliu strict amatorismul liberal. Unele lucruri trebuie "urcate" și altele "coborâte", după caz ... și doar lipsa de discernământ al unor edili pot inversa situațiile, pe linia creierului lor lipsit de discernământ.
Postat 17 August 2020, 12:33 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON