URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Aprilie 2023, 19:01

Primăria Oradea vrea aproape 22 milioane lei din bani europeni pentru modernizări la Maternitate pentru ATI Neonatologie

Primăria Oradea vrea aproape 22 milioane lei din bani europeni pentru modernizări la Maternitate pentru ATI Neonatologie foto generic, arhiva BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Suplimentarea de la 15 la 20 de paturi a capacității compartimentului ATI Neonatologie, dotarea cu echipamente a 5 paturi, crearea unui centru de formare pentru medici și derularea unui program de screening pentru depistarea retinopatiei și malformațiilor cardiace la nou-născuții prematur la Maternitatea din Oradea urmează să fie finanțate din bani europeni.

Pentru toate acestea, Primăria și Spitalul Județean au cerut peste 22 milioane lei din PNRR.

Cerere de finanțare depusă

Primăria Oradea a anunțat miercuri, printr-un comunicat de presă, că prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională a depus în ziua precedentă o cerere de finanțare a proiectului „Extinderea și modernizarea compartimentului de Terapie Intensivă neonatală, dotarea cu echipamente specifice, amenajarea și dotarea unui centru regional de formare pentru pacienții critici nou-născuți în cadrul Spitalului Clinic Județean Bihor”.

Proiectul a fost depus în parteneriat cu spitalul, în cadrul PNRR, pe componenta C12 – Investiția specifică I2.3a – secții de terapie intensivă pentru nou-născuți, iar valoarea lui este de 22,194 milioane lei (fără TVA), din care finanțarea nerambursabilă este de 21,694 milioane lei.

„Modernizarea Compartimentului Terapie intensivă neonatală din cadrul Maternității Oradea (Staționar III) va crește siguranța actului medical, contribuind astfel la scăderea morbidității și mortalității acestor mici pacienți vulnerabili”.

Proiectul, deja implementat

Contactat de BIHOREANUL, șeful compartimentului ATI Neonatologie, dr. Radu Galiș, a declarat că proiectul a fost conturat în luna ianuarie a acestui an, atunci când a fost realizată și restructurarea Spitalului Județean, care a inclus și modificări în activitatea Maternității.

„Am suplimentat de la 15 la 20 numărul total al paturilor destinate Terapiei Intensive pentru nou-născuți, iar 5 dintre cele 15 paturi deja existente vor fi dotate cu echipamente noi suplimentare. De asemenea, am realizat și un centru de formare și training pentru medici de diferite specialități, nu doar din Neonatologie, ci și din Obstetrică și din alte specialități, și am lansat un program de screening pentru depistarea precoce la nou-născuții prematur a retinopatiei și malformațiilor cardiace”, a spus dr. Galiș.

Prin depunerea de către Primăria Oradea și Spitalul Județean a cererii de finanțare din PNRR, municipalitatea și unitatea sanitară își vor asigura, practic, finanțarea din bani europeni a investițiilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON