Primăria Oradea vrea să pună ordine în rândul stabilimentelor cu "păcănele" şi pariuri care au împânzit oraşul, prin majorarea impozitului pe imobile datorat de acestea. Anul viitor obligaţiile fiscale ale orădenilor vor fi majorate cu 10,4%, reprezentând rata inflaţiei din 2023.
Atac la "păcănele"
Consiliul Local a aprobat joi, cu ocazia adoptării taxelor şi impozitelor aferente anului 2025, supraimpozitarea clădirilor folosite de firmele specializate în jocuri de noroc cu 50%.
"Există o lege care interzice jocurile de noroc în localităţile sub 15.000 de locuitori. Legea nu se referă însă la localităţile mai mari, aşa cum este Oradea. Pentru a descuraja aceste activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, am decis să uzităm de acea prevedere legală care ne permite să majorăm cu 50% impozitul pe cădiri şi terenuri", a declarat primarul Florin Birta, joi, în cadrul şedinţei de Consiliu Local.
Supraimpozitarea se va aplica firmelor care desfăşoară principala activitate economică având codul CAEN principal 9200 - Activităţi de jocuri de noroc şi pariuri.
Măsura a fost luată pentru a reduce numărul de localurilor de jocuri de noroc care au umplut Oradea provocând deranj în jurul lor şi generând drame familiale.
"Aceste localuri sunt foarte multe. La o simplă analiză am descoperit că în Oradea funcţionează 435 de firme care au ca obiect de activitate jocurile de noroc şi încă 83 de societăţi economice care au acest obiect de activitate secundar", a explicat Birta pentru BIHOREANUL.
Potrivit primarului, impozitul majorat se va aplica proprietarului imobilului care desfăşoară sau a închiriat spaţiul pentru astfel de activităţi, acesta urmând să se îndrepte asupra chiriaşului. "Vrem să descurajăm astfel de activităţi", a argumentat Birta.
Actualizare cu inflaţia
Conform proiectului privind taxele şi impozitele orădenilor aprobat de Consiliul Local, adoptat doar cu votul reprezentanţilor PNL, anul viitor obligaţiile fiscale ale orădenilor vor fi majorate cu 10,4%, reprezentând rata inflaţiei din 2023.
Prevederea le-a displăcut reprezentanţilor opoziţiei, care s-au abţinut de la vot.
"Nu suntem de acord cu majorarea poverii fiscale pe contribuabil", a spus consilierul PSD Adrian Madar.
În replică, primarul Florin Birta a spus că actualizarea nivelului fiscalităţii, recomandată de Codul Fiscal, a fost impusă ca urmare a creşterii inflaţiei şi scăderii veniturilor la bugetul local, fără să uzeze însă la majorarea fiscalităţii.
"Anul acesta s-a stabilit un alt mod de calcul al impozitului pe venit care revine oraşului. Impozitele din activităţi de jocuri de noroc, cele pe dividende şi pensii vor rămâne în Bucureşti. Asta a însemnat o privare a municipiului de 40 milioane lei, echivalentul a 8 milioane euro. Nu am luat decizii de majorare a impozitelor pentru a acoperi această pierdere", a argumentat Birta.
Actualizarea fiscalităţii cu rata inflaţiei va afecta printre altele impozitele pe clădirile rezidenţiale deţinute de persoanele fizice, cele pe terenuri, autoturisme, dar şi taxele datorate de agenţii economici pentru autorizarea unor activităţi şi altele.
După cum BIHOREANUL a mai scris, potrivit unei simulări făcute de municipalitatea orădeană, majorarea taxelor şi impozitelor cu rata inflaţiei va aduce suplimentar bugetului local circa 8 milioane lei, echivalentul a circa 1,6 milioane euro.
Buni de plată!
Concret, impozitele datorate de orădeni vor creşte, prin aplicarea ratei inflaţiei, cu mai bine de o zecime. Dacă în 2024 proprietarul unei garsoniere cu o suprafaţă utilă de 23 metri pătraţi a datorat bugetului local 75 lei pe an, de anul viitor suma datorată va creşte la 83 lei pe an.
În cazul proprietarilor de apartamente cu două camere, aceștia vor plăti cu 26 de lei în plus. Impozitul aferent unui apartament de 52 mp va fi majorat de la 250 lei pe an în 2024 la 276 lei pe an în 2025.
La fel, proprietarii de apartamente cu trei camere şi o suprafaţă de 65 mp vor datora anul viitor un impozit de 348 lei, mai mare cu 41 lei faţă de suma de 307 lei datorată în 2024.
În plus, în cazul autovehiculelor cu o capacitate de 1.400 centimetri cubi, cum sunt modelele Dacia Logan, suma datorată de proprietar va creşte cu 10 lei, de la 93 lei pe an în 2024, la 103 lei pe an în 2025. În schimb, în cazul autovehiculelor cu o cilindree de 1.900 cmc, impozitul anual va creşte cu 30 lei, de la 288 lei la 318 lei.
Trebuie menţionat că, potrivit hotărârii adoptate joi de Consiliul Local, municipalitatea orădeană va aplica şi anul viitor bonificaţia de 10% acordată orădenilor care plătesc integral taxele şi impozitele până la 31 martie.
Astfel, aceştia ar putea beneficia de diminuarea obligaţiilor fiscale undeva la nivelul anului 2024.
Vezi aici nivelul taxelor și impozitelor care vor fi datorate de orădeni în 2025
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.