URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Iulie 2023, 20:21

Primăria Oradea: unde se pot face sesizări după furtuna de marţi. Locuințele se pot repara fără autorizație (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a anunţat miercuri că orădenii își pot repara casele avariate de furtuna de marți fără a avea nevoie de autorizații de construcție, transmițând totodată o serie de numere de telefon unde pot face diverse sesizări legate de efectele vijeliilor.

O procedură simplificată

Potrivit municipalităţii, imobilele afectate de furtuna de marţi după-amiază pot fi reparate printr-o procedură simplificată. 

„Cetăţenii care au nevoie să îşi repare acoperişurile, învelitorile sau terasele caselor afectate de vijelie pot face acest lucru fără a avea nevoie de autorizaţie de construcţie, cu condiţia ca reparaţiile să nu schimbe forma şi materialele acestora", se menţionează în comunicatul Primăriei.

Reparaţiile pot fi demarate cu simpla notificare a municipalităţii. „Este suficientă o notificare către Primăria Oradea (fizic, în Piramidă / Ghişeul unic sau prin email: primarie@oradea)", se precizează în informare.

(sursa foto: Primăria Oradea)

Reparaţii obligatorii

În zilele următoare, Poliţia Locală Oradea va face inventarul imobilelor afectate de furtună, în vederea reparării lor.

„Poliţia Locală va notifica în scris proprietarii de imobile afectate de pagube sau aflate într-o stare precară. Acestor proprietari li se va pune în vedere să îşi pună în siguranţă imobilele, astfel încât să nu pună în pericol viaţa şi siguranţa cetăţenilor, aducându-li-se la cunoştinţă sancţiunile legale de care sunt pasibili", a transmis Primăria.

(sursa foto: Primăria Oradea)

Cu aceeaşi ocazie, reprezentanţii municipalităţii au explicat modul în care populaţia îşi poate face curăţenie în gospodării în urma vijeliei.

Astfel, potrivit comunicatului "resturile de vegetaţie din gospodării se vor depozita la limita de proprietate, de unde vor fi ridicate de către operatorul de salubritate".

(sursa foto: Primăria Oradea)

Unde trebuie să suni?

Tot Primăria Oradea a făcut publică o listă cu numerele de telefon la care orădenii pot suna dacă întâmpină diverse probleme cauzate de vijelie. 

Arboretul afectat, de pe aliniamentele verzi:

RER VEST 

0751 306 509 (între orele 08 - 19) - număr dedicat exclusiv sesizărilor privind pagubele produse de furtună 

sau la numerele de Dispecerat 

0374 885 693

0259 433 195 (luni - duminică 19 - 07, sâmbătă - duminică 07 - 19) 

Pene de curent, reţele afectate în proximitatea locuinţelor: 

Distribuţie Energie Electrică România - sucursala Oradea

0259 929

Iluminat public: 

ADLO - 0770 730 944 (interval orar 08 - 22) 

Transport public: 

Oradea Transport Local - OTL SA

0728 556 612

Apă şi canalizare:

Compania de Apă Oradea

0259 430 928 | 0359 410 203

Suplimentar, pentru această perioadă, Primăria Oradea pune la dispoziţia cetăţenilor un număr de telefon mobil în cadrul Poliţiei Locale, pentru a sesiza diverse situaţii generate de furtuna de marţi.

Poliţia Locală Oradea: 0726 112 973

De asemenea, este la dispoziţie Dispeceratul Poliţiei Locale: 0259/969.

Reclamaţii, sesizări pot fi trimise şi prin aplicaţia pentru mobil Oradea City Report, prin email către primarie@oradea.ro, respectiv accesând http://epetitii.oradea.ro/epetitii/public/petitii/addpetitie

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
KP aka mama Omida
Mai citește legea, ca tot nu înțelegi.
Postat 27 Iulie 2023, 19:30 de Sandu2100
Legea e clară și fără ambiguități de zeci și zeci de ani.
Pentru reparații curente care nu aduc construcției modificări structurale, de materiale utilizate în forma inițială și de coloristică, nu este nevoie de autorizație de construire. Mai nou, legislația este și mai permisivă, nefiind nevoie de autorizație la nicio anexă gospodărească, doar de o notificare administrativă din partea proprietarului. Oricine spune altfel este idiot ... din naștere sau prin decădere mentală pe linie medicală.
Postat 27 Iulie 2023, 18:27 de KP
Puncte - puncte
...Ce sa vezi, am pus un titlu de la alta publicatie locala, "Din buzunarul propriu. Zeci de bihoreni vor plăti pe banii lor stricăciunile produse de vijelia de marți". Am facut desigur si o analogie cu intentia declarata a primariei de a-i ajuta pe cei napastuiti de furtuna. Un redactor vigilent nu a fost de acord. Adevarul e ca amenda e un ban sigur, cine dracu' s-o conteste in instanta. Instanta are o formula standard si pentru expropiere: NEINTEMEIATA. Adica fara temei. Tot inainte, mai e putin...puncte-puncte
Postat 27 Iulie 2023, 13:13 de excalibur
RE: Puncte - puncte
Avem probleme cu linkurile spre alte site-uri. Dar e ok dacă citezi informația...
Postat 27 Iulie 2023, 14:22 de Moderator
?!
Acum sa te tii procese! Cu primaria, cu asociatii de proprietari, cu proprietarii persoane fizice si juridice.... Ma gandesc cat va plati in etapa a doua cel al carui acoperis a facut bowling cu masinile din parcarea aeroportului.... In prima etapa e bun de plata cj, ca al lui (adica al birtinezului) e aeroportul cu parcarea cu taxa cu tot!
Postat 27 Iulie 2023, 12:10 de pinonel
Bine zis, KP
Cum plm sa ma apuc de reparat acoperisul "cu simpla notificare a municipalităţii"? Cine repara acoperisul? Un dulgher calificat si autorizat. Asa, dupa flerul si experienta lui? Nu tata, proiect de executie, diriginte de santier, firma autorizata, CU, AC, vizat spre neschimbare etc. Daca vine politistul local, arhitect amator si nu-i place reparatia? Pui ciripa noua in mozaic cu aia veche. Te baga instant la amenzi si supraimpozitari. Ce dracu, nici sfirsitul lumii nu vine fara autorizatie...
Postat 27 Iulie 2023, 10:50 de excalibur
Pt sandu
Dar pentru statuie ( aia ce o tot doresti)trebuie autorizatie?
Postat 27 Iulie 2023, 10:45 de Mihaita
KP aka mama Omida
Tot timpul a fost nevoie de autorizație de reparații, doar ca exista niste spețe ca tine care cred ca merge si asa.
Postat 27 Iulie 2023, 09:54 de Sandu2100
Asta mai lipsea ... autorizație pentru simple reparații.
Așa ne arată primăria că ajută orădenii afectați. Nesimțirea edililor liberali nu cunoaște limite. Nicicând nu a fost nevoie de autorizații pentru reparații ... nici măcar comuniștii nu cereau de la oameni așa ceva. Mult tupeu la cei care induc ideea că, dacă nu ar fi fost furtuna de vină, ar fi trebuit autorizație pentru orice fleac.
Postat 27 Iulie 2023, 08:39 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON