URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Martie 2021, 17:25

Primăria Oradea supune dezbaterii publice bugetul local pe anul 2021. Vezi câți bani sunt prevăzuți și pe ce se vor cheltui! (DOCUMENT)

Primăria Oradea supune dezbaterii publice bugetul local pe anul 2021. Potrivit estimărilor, veniturile municipalității și al instituțiilor subordonate, incluzând și excedentul necheltuit anul trecut, va fi anul acesta de 2,1 miliarde lei.

Mai mulți bani...

Bugetul local pe anul în curs este cu 320 milioane lei mai mare decât anul trecut, cu 800 milioane lei peste cel din 2019 și dublu față cel din 2018.

„Veniturile bugetului consolidat înregistrează o creștere față de valorile realizate în anul precedent cu 52%, pe fondul avansării execuției obiectivelor finanțate din fonduri nerambursabile, al accesării programului guvernamental dedicat sistemelor de termoficare și al fondului IID (n.r. Întreținere, înlocuire și dezvoltare) Termoficare, al sumelor din credite bancare estimate a fi atrase în anul curent”, se menționează în sinteza proiectului de buget.

Printre altele, municipalitatea estimează o creștere cu circa 4% a veniturilor din impozitul pe proprietate, prin creșterea numărului de locuințe și mașini, și cu 310% a veniturilor din fonduri nerambursabile, având în vedere că anul acesta vor intra în lucru proiecte europene majore, precum pasajele subterane din centrul civic.

... mai multe cheltuieli

Din bugetul de 2,1 miliarde lei, anul acesta Primăria vrea să cheltuie 1,1 miliarde lei pentru cheltuielile de operaționale. Printre altele, din această sumă 122,5 milioane lei vor fi alocați pentru susținerea serviciilor publice, de la salubritate la iluminat, 90 milioane lei pentru funcționarea aparatului propriu al administrației locale, iar 59,8 milioane lei pentru asistență socială.

Anul acesta, bugetul alocat pentru învățământ va fi de 29,1 milioane lei, în vreme ce sportul și cultura vor primi 10,7 milioane lei, iar cultele 615.000 lei.

Diferența de un miliard de lei va fi alocată cheltuielilor de dezvoltare, reprezentând lucrări și investiții.

„Prioritate la alocarea fondurilor pentru investiții au avut proiectele cu finanțare nerambursabilă, proiectele colaterale celor cu finanțare nerambursabilă (exproprieri, rețele de utilități, racorduri și branșamente, amenajări colaterale) și proiectele de investiții aflate în continuare”, se menționează în proiectul de buget.

Municipalitatea are în diferite faze de implementare proiecte privind domenii precum mobilitatea urbană (modernizarea bulevardului Nufărul-Cantemir), digitalizarea (dotarea școlilor orădene cu table inteligente), amenajarea de spații pentru recreere (refacerea centrelor de cartier din Rogerius, Nufărul și Ioșia), eficiență energetică (reabilitarea sistemului de termoficare, anveloparea blocurilor) și altele.

Acum e momentul...

Orădenii care doresc să facă sugestii și propuneri pe marginea bugetului pe anul în curs se pot adresa municipalității pe adresa de email primarie@oradea.ro, prin poștă pe adresa Piața Unirii 1 sau direct la Centrul de relații cu publicul de la parterul palatului administrativ.

Potrivit anunțului Primăriei, documentele vor trebui transmise până pe 26 martie și vor purta mențiunea „Recomandare privind proiectul bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2021”.

Proiectul de buget va intra în dezbaterea Consiliului Local în ședința de la sfârșitul lunii martie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON