URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Ianuarie 2023, 10:08

Primăria Oradea pune la bătaie 46 de milioane de euro pentru întreţinerea străzilor în următorii patru ani

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea pune la bătaie peste 46 de milioane de euro pentru întreţinerea străzilor în următorii patru ani.

Oradea, în două loturi

Lucrările au fost scoase la licitaţie în două loturi separate, delimitate de cursul Crişului Repede.

„Contractul cadru de reparaţii şi întreţinere străzi pentru o perioadă de patru ani are o valoare totală de circa 230 milioane lei şi a fost scos la licitaţie în luna decembrie pe două loturi distincte situate pe malul drept şi cel stâng al Crişului Repede”, a declarat pentru BIHOREANUL directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiş.

Termenul limită de depunere a ofertelor este data de 6 februarie. „Sper ca licitaţia să poată fi adjudecată în cel mai scurt timp, astfel încât câştigătorii să poată face lucrările de reparaţii străzi de la ieşirea din iarnă", a spus Marchiş.

Vânătorii de gropi

Potrivit directorului, drumarii selectați vor trebui să identifice gropile din asfalt, fără a aștepta indicații din partea municipalității, şi să le repare folosind materiale potrivite. „Constructorii vor trebui să inventarieze gropile din asfalt, să ne anunţe cu privire la străzile pe care au apărut după care să facă reparaţiile”, a declarat directorul.

Marchiş a spus că sarcina identificării hârtoapelor din carosabil este mai uşoară decât pare.

„Orădenii ne sesizează prompt gropile apărute prin intermediul aplicaţiei Oradea City Report. Important este ca firmele să se mişte repede cu lucrările", a spus acesta.

Cu materiale potrivite

Participanţii la licitaţie vor trebui să aibă în ofertă o paletă largă de materiale pentru a putea interveni adecvat pe toate străzile din lotul de care răspund.

„Am cerut ca firma să aibă în ofertă capace auto-nivelante, cum sunt cele folosite pe bulevardul Nufărul – Cantemir, care, chiar dacă sunt de două ori mai scumpe, elimină hopurile. La fel, am cerut să aibă în ofertă toate tipurile de materiale folosite în ultimii patru ani, cum ar fi porfirul sau pavajul folosit pe străzile Vasile Alecsandri ori Iosif Vulcan, astfel încât dacă se vandalizează să avem posibilitatea să intervenim”, a afirmat directorul.

Potrivit documentaţiei de licitaţie, lotul I (malul stâng al Crişului Repede) numără 514 străzi şi tronsoane de străzi cu o lungime de 226 de kilometri. Lotul II (malul drept al Crişului Repede) cuprinde 421 de străzi cu o lungime de 246 kilometri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Moromete
Din banii alocați oare câte drumuri se vor repara? Bag seamă că pe unde vor trece cei de la drumuri cu asfaltarea și reparațiile, vor face câte 3-4 ciubucării zilnice, vom găsii multe curți private asfaltate s-au așa zisele parcări din fața caselor asta totul din banul public, defrișăm să betonăm, sau ne înșelăm?
Postat 12 Ianuarie 2023, 15:08 de Morometul
aleluia
Nici daca lucreaza non stop 5 ani, nu vor reusi sa repare strazile din oras. Dupa ce 10 ani le-au lasat de izbeliste, hop acuma ca vin alegerile se gandesc sa le mai peticeasca. Ca si pe strada la mine, in fiecare an o peticeste, dar nu tine mai mult de 2 luni asfaltul. Il toarna in bataie de joc, rece, nu curata , vai si amar, bataie de joc
Postat 12 Ianuarie 2023, 14:47 de adi13
!
Era cazul, de mulți ani trebuia făcut asta. Dacă sunt reparate să țină maxim 2 ani, ținta este atinsă, numa' zic.
Postat 12 Ianuarie 2023, 12:43 de Maikeltroll
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON