Primăria Oradea a împrumutat de la Banca Europeană pentru Investiţii încă 20,9 milioane euro.
Transport, iluminat, parc...
Primarul Florin Birta a semnat joi, la Bucureşti, cel de-al şaselea contract de împrumut încheiat cu BEI.
Conform unui comunicat al Primăriei, banii vor fi folosit în trei proiecte majore ale orașului. Concret, fondurile vor finanţa prima etapă de modernizare a iluminatului public (8,9 milioane euro din care 7,5 milioane euro din credit BEI), modernizarea Parcului 1 Decembrie (10,4 milioane euro din care 6,2 milioane euro din credit BEI) şi achiziţionarea de autobuze nepoluante (21,8 milioane euro din care 7,1 milioane euro din credit BEI).
„Faptul că am obţinut acest credit de investiţii se datorează unor negocieri de succes purtate de către specialiştii din cadrul Primăriei Oradea cu oficiali BEI şi este o dovadă a încrederii acestora în stabilitatea financiară a municipiului", a declarat primarul Florin Birta.
Instituţie de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, BEI este specializată din 1990 în creditarea autorităţilor centrale şi, prin excepţie, acordă împrumuturi şi unora dintre administrațile locale.
„Angajamentul nostru faţă de România rămâne puternic, aşa cum o demonstrează noile finanţări, în valoare de 675 milioane de euro, pentru transport, dezvoltare urbană şi micile întreprinderi, din care 600 milioane de euro contribuie la implementarea Mecanismului de redresare şi rezilienţă", a declarat vicepreşedinta BEI, Lilyana Pavlova.
„Ne-am dublat investiţiile”
Colaborarea municipalităţii orădene cu BEI a început în urmă cu un deceniu şi jumătate, având în vedere condiţiile de creditare avantajoase oferite de aceasta.
„Parteneriatul nostru cu Banca Europeană de Investiţii durează deja de 15 ani, generând pentru administraţia publică orădeană un sprijin financiar important prin care am reuşit să finalizăm mari obiective de investiţii pentru comunitatea noastră, dar şi un transfer de know-how către noi. Practic, cu banii împrumutaţi am reuşit să dublăm investiţiile din resurse proprii", a explicat primarul Birta.
Actualul împrumut de 20,9 milioane euro este cel de-al şaselea contract încheiat de Primăria Oradea cu BEI şi face parte dintr-un pachet de 40 milioane euro aprobat de Consiliul Local Oradea în noiembrie 2021, cea mai mare sumă împrumutată de Oradea după căderea comunismului.
Condiţii de împrumut
Municipalitatea a fost nevoită să împartă creditul în două contracte de împrumut, pentru a se conforma prevederii Legii 14 din 2021 care limitează la 100 milioane lei pe an valoarea maximă a unui împrumut contractat de o administraţie locală.
Creditul a fost împărţit în două contracte - în valoare de 19,5 milioane euro şi 20,9 milioane euro - cu o perioadă de tragere de doi ani, de graţie de cinci ani şi de rambursare de până la 22 de ani.
Primul împrumut, de 19,5 milioane euro, a fost luat în martie anul trecut, iar acum municipalitatea a contractat şi diferenţa de 20,5 milioane euro.
Se triplează gradul de îndatorare!
După cum BIHOREANUL anunţa la începutul anului 2023, având în vedere împrumuturile contractate de municipalitate, gradul de îndatorare a Oradiei se va tripla de la 7,2% în 2022 la 21,7% în 2024.
În creştere facă de anul trecut, gradul de îndatorare al municipiului în 2023 a fost stabilit la 12,8%.
Plafonul maxim legal limitează la 30% nivelul maxim de rate şi dobânzi pe care şi le poate asuma o administraţie locală într-un an din totalul mediei veniturilor proprii din ultimii trei ani.
Conform programării municipalităţii, anul viitor va începe plata ratelor unor credite mai vechi cum ar fi cele de 34,2 milioane euro contractate în 2020 pentru transformarea fostului Spital de Neurologie în incubator de afaceri, construcţia parcărilor din strada Iosif Vulcan şi Făgăraşului, respectiv a celei de la Spitalul Judeţean.
Gradul de îndatorare a Oradiei va cunoaşte un vârf de 23,1% în anul 2025, după care va intra pe o pantă descendentă la 20% în 2026 şi 19,6% în 2027.
Asta în condiţiile în care Primăria nu va lua noi împrumuturi...
grafic privind gradul de îndatorare al Oradiei (sursa: Primăria Oradea)
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.