URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 16 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Timp de 15 ani, liberalul Ilie Bolojan s-a împotrivit ca administrația publică să se implice în fotbalul bihorean. Nu-i mai puțin adevărat că, pe vremea aceea, cel mai scurt drum spre pușcărie s-a dovedit a fi implicarea în fotbal. Au fost rare cazurile de oameni de afaceri sau primari care să nu fi fost implicați penal pentru suportul acordat echipelor. Căci fotbalul îți poate aduce notorietate, dar și niște cătușe de toată frumusețea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Iunie 2023, 18:09

Primăria Oradea împrumută încă 20,9 milioane de euro. Cum vor fi folosiți banii (FOTO)

Primăria Oradea împrumută încă 20,9 milioane de euro. Cum vor fi folosiți banii (FOTO) foto: Primăria Oradea
Primăria Oradea împrumută încă 20,9 milioane de euro. Cum vor fi folosiți banii (FOTO) foto: Primăria Oradea
Primăria Oradea împrumută încă 20,9 milioane de euro. Cum vor fi folosiți banii (FOTO) foto: Primăria Oradea
Primăria Oradea împrumută încă 20,9 milioane de euro. Cum vor fi folosiți banii (FOTO) foto: Primăria Oradea
Primăria Oradea împrumută încă 20,9 milioane de euro. Cum vor fi folosiți banii (FOTO) foto: Primăria Oradea
Primăria Oradea împrumută încă 20,9 milioane de euro. Cum vor fi folosiți banii (FOTO) foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a împrumutat de la Banca Europeană pentru Investiţii încă 20,9 milioane euro.

Transport, iluminat, parc...

Primarul Florin Birta a semnat joi, la Bucureşti, cel de-al şaselea contract de împrumut încheiat cu BEI.

Conform unui comunicat al Primăriei, banii vor fi folosit în trei proiecte majore ale orașului. Concret, fondurile vor finanţa prima etapă de modernizare a iluminatului public (8,9 milioane euro din care 7,5 milioane euro din credit BEI), modernizarea Parcului 1 Decembrie (10,4 milioane euro din care 6,2 milioane euro din credit BEI) şi achiziţionarea de autobuze nepoluante (21,8 milioane euro din care 7,1 milioane euro din credit BEI).

„Faptul că am obţinut acest credit de investiţii se datorează unor negocieri de succes purtate de către specialiştii din cadrul Primăriei Oradea cu oficiali BEI şi este o dovadă a încrederii acestora în stabilitatea financiară a municipiului", a declarat primarul Florin Birta.

Instituţie de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, BEI este specializată din 1990 în creditarea autorităţilor centrale şi, prin excepţie, acordă împrumuturi şi unora dintre administrațile locale. 

„Angajamentul nostru faţă de România rămâne puternic, aşa cum o demonstrează noile finanţări, în valoare de 675 milioane de euro, pentru transport, dezvoltare urbană şi micile întreprinderi, din care 600 milioane de euro contribuie la implementarea Mecanismului de redresare şi rezilienţă", a declarat vicepreşedinta BEI, Lilyana Pavlova.

„Ne-am dublat investiţiile”

Colaborarea municipalităţii orădene cu BEI a început în urmă cu un deceniu şi jumătate, având în vedere condiţiile de creditare avantajoase oferite de aceasta.

„Parteneriatul nostru cu Banca Europeană de Investiţii durează deja de 15 ani, generând pentru administraţia publică orădeană un sprijin financiar important prin care am reuşit să finalizăm mari obiective de investiţii pentru comunitatea noastră, dar şi un transfer de know-how către noi. Practic, cu banii împrumutaţi am reuşit să dublăm investiţiile din resurse proprii", a explicat primarul Birta.

Actualul împrumut de 20,9 milioane euro este cel de-al şaselea contract încheiat de Primăria Oradea cu BEI şi face parte dintr-un pachet de 40 milioane euro aprobat de Consiliul Local Oradea în noiembrie 2021, cea mai mare sumă împrumutată de Oradea după căderea comunismului.

Condiţii de împrumut

Municipalitatea a fost nevoită să împartă creditul în două contracte de împrumut, pentru a se conforma prevederii Legii 14 din 2021 care limitează la 100 milioane lei pe an valoarea maximă a unui împrumut contractat de o administraţie locală.

Creditul a fost împărţit în două contracte - în valoare de 19,5 milioane euro şi 20,9 milioane euro - cu o perioadă de tragere de doi ani, de graţie de cinci ani şi de rambursare de până la 22 de ani.

Primul împrumut, de 19,5 milioane euro, a fost luat în martie anul trecut, iar acum municipalitatea a contractat şi diferenţa de 20,5 milioane euro.

Se triplează gradul de îndatorare!

După cum BIHOREANUL anunţa la începutul anului 2023, având în vedere împrumuturile contractate de municipalitate, gradul de îndatorare a Oradiei se va tripla de la 7,2% în 2022 la 21,7% în 2024.

În creştere facă de anul trecut, gradul de îndatorare al municipiului în 2023 a fost stabilit la 12,8%.

Plafonul maxim legal limitează la 30% nivelul maxim de rate şi dobânzi pe care şi le poate asuma o administraţie locală într-un an din totalul mediei veniturilor proprii din ultimii trei ani.

Conform programării municipalităţii, anul viitor va începe plata ratelor unor credite mai vechi cum ar fi cele de 34,2 milioane euro contractate în 2020 pentru transformarea fostului Spital de Neurologie în incubator de afaceri, construcţia parcărilor din strada Iosif Vulcan şi Făgăraşului, respectiv a celei de la Spitalul Judeţean.

Gradul de îndatorare a Oradiei va cunoaşte un vârf de 23,1% în anul 2025, după care va intra pe o pantă descendentă la 20% în 2026 şi 19,6% în 2027. 

Asta în condiţiile în care Primăria nu va lua noi împrumuturi...

grafic privind gradul de îndatorare al Oradiei (sursa: Primăria Oradea)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
adi13-bolnăvel
Capul tau NU se dezvoltă
Postat 26 Iunie 2023, 22:04 de Sandu2100
Sandu cel cu buda in curte
Ce se dezvolta? Ce inseamna dezvoltare ma? Un oras se dezvolta cand creste populatia si nivelul de trai. Atat! Restul nu e dezvoltare, doar in capul tau ala gol
Postat 26 Iunie 2023, 17:05 de adi13
Pirando
Cauta și vei găsi.
Postat 26 Iunie 2023, 08:52 de Sandu2100
@ Ady13
Cred ça aveti dreptate! Dar fiecare are dreptul la comentarii (si Sandu 2100 ) si la replica noastra. Apoi cititorii judeca.
Postat 25 Iunie 2023, 23:23 de Piranda
împrumuturi pe numele altora
E posibil totuși că din acești bani sa se refacă încă odata dealul Ciuperca de către firma Abed Nego ??
Postat 25 Iunie 2023, 21:52 de Nelu_Cornel_Pantis
Ce aveți mă
Va doare faptul ca Oradea se dezvoltă???
Postat 25 Iunie 2023, 20:29 de Sandu2100
Dorel proxy Dorică
unii spun că banii ar putea fi alocați pentru refacerea dealului Ciuperca de către firma Abed Nego
Postat 25 Iunie 2023, 19:46 de Nelu_Cornel_Pantis
@piranda
Lasa-l pe sandu2100. trompeta propagandei, el nu stie in afara de PSD, bine ca se face, si minciunile lui cu cel mai dezvoltat oras, cel mai primar, bine ca se face, dezvoltare. El are doar doi neuroni si e perfect in rolul lui de postac. Nu merita sa ne coboram la nivelul lui, el nici macar nu sta in Oradea, e un taran, doar trece prin oras cand vine sa-si manance ciorba la partid. Sandu repeta mereu aceleasi propozitii impuse de propaganda
Postat 25 Iunie 2023, 19:27 de adi13
@ Sandy 2100
Dumneavoastra Care aveti aerul si pretentia a STI tot puteti sa ne dati o cifra Clara a datoriei? Ca asa jognind si jucindu-ne de-a alba -neagra nu putem avea o viziune Clara . Sau poate asta este obiectivul sa ducem cetateanul cu povesti.
Postat 25 Iunie 2023, 13:59 de Piranda
"Parteneriatul nostru cu BEI durează de 15 ani" ne spune primarul liberal.
Care nostru? Te confunzi cu orașul primare? De 15 ani durează "ocuparea" orașului de către PNL și de tot atâta vreme știu liberalii de existența BEI. Dar, această bancă finanțează Oradea "prin excepție" de 17 ani deja, PNL moștenind de fapt relația de la vechea administrație publică locală, urmare contractul de refinanțare inițiat la achiziția celor 10 tramvaie Siemens. BEI nu se avântă la finanțarea orașelor din România, exceptând București, decât atunci când există strategii viabile de dezvoltare cu caracter deosebit de apreciere și evaluare, cum este cea aferentă perioadei 2007-2026 pe care a a văzut-o în anul 2006 deja, atunci când PNL habar nu avea de faptul că va câștiga primăria, la alegerile din 2008. Faptul că edilul șef vorbește de parcă liberalii ar fi adus BEI la Oradea, arată lipsa totală de caracter și însușirea unor demersuri pe care nu le are și care au căzut din cer ca pleașca pentru PNL Bihor. Să ne spună primarul, dacă-i așa de deștept, care sunt orașele unde au avut loc primele întâlniri cu BEI și când, finalizate cu inițierea contractelor de finanțare și refinanțare din partea acestei bănci, prin excepție de la politica generală a acesteia și care vizează doar guverne, ministere, agenții naționale și capitale de țări. Pentru că nu la Oradea s-a creat relația cu BEI ci ... 1(B...), 2(O...), 3(B...), 4 (L...). Hai să vă vedem la lucru mincinoșilor liberali. În rest, îndatorarea bugetului local, adăugată corecțiilor financiare, va obliga urmatoarele două administrații locale din perioada 2024-2030, să facă doar lucrări de întreținere, cu economii majore care vor trimite orașul la cel mai precar nivel investițional. Pentru liderii PNL, în general, nu există pricepere ca să conștientizeze zicala ... "întinde-te cât îți e plapuma".
Postat 25 Iunie 2023, 11:57 de KP
Pirando, so cheres o melegles
Suntem orașul cel mai puțin îndatorat. Tu știi sau nu ști ??
Postat 25 Iunie 2023, 01:20 de Sandu2100
Simplu si clar
Articolul este interesant dar un pic prea inbirlgat. Simplu si clar: la Ora asta care este datoria Oradiei. O cifra !!! Din aceasta cifra: X milioane pe atitia Ani, cu dobinda asta. Y milioane pentru atitia Ani cu dobinda asta etc..... De la communitatea Europeana primim atitia bani (o cifra). Cred ca cetateanul are dreptul sa stie la ce este angajat, cit trebuia sa plateasca el si daca este cazul copii lui. BEI este o banca de investitii si nu o banca de binefacere. Pe de alta parte vrajeala cu fonduri europene in toate si fara limita incepe sa nu mai fie credibila.
Postat 24 Iunie 2023, 22:31 de Piranda
"Genial"
....
Postat 24 Iunie 2023, 21:15 de Maikeltroll
Una e credit ptr cash-flow, pe termen scurt pana iti intra banii europeni, alta e credit pe termen lung.
Daca cele 3 proiecte (iluminat LED, parc 1 Decembrie si autobuze electrice) sunt pe proiecte europene, si in 2 ani ne intra banii, atunci super, felucitari. Daca se cumpara autobuze ce au durata de viata de 5-10 ani pe credit pe 27 de ani, atunci am luat o tzeapa pe extremisme eco, din care nu ne recuperam investitia in veac…
Postat 24 Iunie 2023, 21:00 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7329 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON