URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 20 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Foarte mulți s-au întrebat cum e posibil ca, statistic, Bihorul să stea cu salariile la un nivel sub Sălaj, de exemplu, dar totuși la noi să fie pline localurile și prețurile să se apropie de cele din Cluj. Explicația e simplă: în statistici nu sunt cuprinse veniturile nefiscalizate, iar de acest lucru beneficiază din plin nu doar bihorenii, ci în general orice județ care are norocul să aibă o vamă...
Zic şi eu
Adrian Cris
Să fie nici prea tânăr, nici prea în vârstă, dar și în putere, și carismatic, să aibă experiență, dar nu și cicatrici, moderat, dar și însuflețitor, să fie cunoscut, dar nu și cu schelete prin dulap, și mai ales să nu fie membru în niciun partid. Cam ăsta ar fi profilul creionat de popor pentru viitorul președinte.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Februarie 2022, 18:15

Primăria Oradea, chemată la judecată pe tema PUZ-ului din centru, care ar duce la demolarea a 70 de locuințe de pe 3 străzi (VIDEO)

Primăria Oradea, chemată la judecată pe tema PUZ-ului din centru, care ar duce la demolarea a 70 de locuințe de pe 3 străzi (VIDEO) (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În numele a peste 1.000 de orădeni, Asociația Consiliul Consultativ Cetățenesc Bihor a anunțat că a contestat în instanță Planul Urbanistic Zonal pentru centrul istoric al municipiului, reclamând, printre altele, că acesta va duce la exproprierea a 70 de case de pe 3 străzi, fără însă ca o dezbatere publică să fi avut loc.

În plus, arată ONG-ul, planul conține reglementări arbitrarii, greu de înțeles pentru cetățeni, dar și în contradicție cu legea.

„Există pericolul distrugerii iremediabile”

Printr-un comunicat de presă transmis miercuri, CCC Bihor a anunțat că a solicitat Tribunalului Bihor suspendarea provizorie și anularea Planului Urbanistic Zonal pentru Zona Construită Protejată Centrul Istoric Oradea (PUZ CP Oradea), care ar urma să intre în vigoare pe 1 martie 2022.

„Apreciem că există pericolul distrugerii iremediabile a unor construcții, spații, străzi și piațete care compun în mod autentic Ansamblul Urban “Centrul Istoric Oradea”, monument categoria A de importanță națională și universală”, a transmis ONG-ul.

Orădenii sunt nemulțumiți, în primul rând, de intenția Primăriei de a lărgi trei străzi (Plevnei, Sucevei și Avram Iancu), prin „demolarea a zeci de construcții cu valoare ambientală” de pe aceste artere. Conform PUZ, pe străzile Plevnei și Evreilor Deportați (fostă Sucevei), demolările ar urma să se facă pe ambele părți, iar pe Avram Iancu parțial.

Crina Meister Nicolaescu avocat„Estimativ, sunt 70 de locuințe care vor fi demolate, pe toate cele trei străzi”, a explicat avocata Crina Nicolaescu Meister (foto), reprezentanta CCC Bihor, miercuri, pentru BIHOREANUL. Numărătoarea include și apartamentele din casele de pe aceste artere.

Primăria se contrazice pe ea însăși

Orădenii reprezentați de ONG critică faptul că lărgirea străzilor nu este fundamentată de studii de trafic și de impact, așa cum cere legea, și că este în contradicție cu „pietonalizarea” promovată de Primăria Oradea în ultimii ani.

„Cetățenii nu înțeleg fractura de logică din această chestiune: pe de o parte sunt pietonalizate unele străzi din zona centrală pentru reducerea poluării și încurajarea mobilității lente (pietoni, biciclete), pe de altă parte se fac exproprieri și demolări la distanțe mici (100-700 m) de zona pietonală pentru lărgirea tramei stradale pentru trafic auto. Cum să pietonalizezi într-o parte și să demolezi case puțin mai încolo pentru a rezolva o așa zisă problemă de trafic, de altfel nedovedită prin niciun studiu de trafic?”, se arată în comunicat.

În plus, se creează și anomalii de trafic: strada Plevnei, azi cu o singură bandă și sens unic, va avea 4 benzi de circulație, dar va fi flancată de strada Tudor Vladimirescu, cu două benzi, și Podul Centenarului, cu aceeași arhitectură rutieră.

Densificare contestată

CCC Bihor mai contestă PUZ-ul și pentru că impune măsuri de densificare „care nu au la bază un studiu complex”. Concret, impune alinierea clădirilor la o înălțime minimă impusă în cazul construcțiilor noi sau extinderilor și ridică interdicția de demolare pentru casele cu valoare arhitecturală „modestă”. Asta va face ca în centrul istoric al Oradiei, un oraș cu avânt imobiliar, să apară numeroase blocuri, sunt convinși reclamanții.

„Aceste măsuri nu doar că nu au suport legal, dar contravin chiar strategiilor naționale și locale de dezvoltare, care pun în centrul dezvoltării cetățeanul, calitatea vieții, protecția mediului și pacea socială. Asistăm la măsuri vădit îndreptate împotriva locuitorilor vechi ai orașului, măsuri care vor avea în mod ironic un impact negativ asupra turismului local”, a mai transmis CCC Bihor.

Potrivit asociației, și turiștii vor fi dezorientați când vor vedea în jurul Pieței Unirii construcții moderne: „Dacă este să regândim logic traseul unui turist venit în Oradea să privească clădirile vechi art nouveau din Piața Unirii pietonalizată, care va fi impresia acestuia atunci când mergând pe jos spre Muzeul Masoneriei sau Muzeul Țării Crișurilor va vedea la 50 m de Piața Unirii niște construcții moderne, neîncadrate în contextul istoric-cultural? Va fi greu de explicat acest masacru arhitectural în secolul XXI, se vor ridica întrebări: De ce? În folosul cui? Probabil strada Evreilor Deportați va avea blocuri noi cu 4-10 etaje. Nu va exista nicio legătură între această stradă și istoria locului, povestea căii ferate pe care au fost deportați evreii orădeni, clădirea „Dreher”, lagărul orădean unde au fost torturați evreii pentru a spune unde și-au ascuns averile”.

Taxă pentru fentarea legii

Orădenii reclamă și faptul că, potrivit PUZ, Primăria nu va mai obliga investitorii imobiliari să amenajeze parcări, dacă sunt de-acord cu o „compensare financiară”, ceea ce, în opinia ONG-ului, este „un troc nepermis de lege”, care va determina municipalitatea să exproprieze și mai multe case, pentru a construi parcări.

 „Practic se va achita o taxă pentru a se acorda derogare de la lege. Pe termen scurt se va aglomera (în mod exponențial) centrul cu mașini aferente noilor blocuri de locuințe. Pe termen lung, niciun proprietar din zona centrală nu va avea siguranța proprietății sale, atâta vreme cât Primăria va putea oricând să exproprieze case pentru a face parcări sau se vor amenaja parcări supraetajate în curtea comună a imobilului (așa cum se întâmplă deja pe strada Iosif Vulcan, unde va fi construită o parcare supraetajată pe terenul curții comune expropriate, chiar sub geamurile locatarilor, fără respectarea distanțelor minime de incendiu, în zona legală de protecție a monumentului istoric Casa av. Aurel Lazăr)”, a mai transmis CCC Bihor.


Strada Evreilor Deportați ar urma să aibă și ea 4 benzi de circulație

Să se reia procedura!

Nu în ultimul rând, asociația precizează că PUZ CP a fost elaborat fără ca Primăria să organizeze o dezbatere publică și a fost aprobat în prag de Crăciun, pe 21 decembrie 2021, chiar dacă reprezentanții ONG-ului au fost prezenți la ședință și au cerut amânarea proiectului, până la o consultare publică.

„Pentru toate aceste motive și multe altele cuprinse în acțiunea de fond pe 50 de pagini de argumentație legală, apreciem că trebuie reluată întreaga procedură, este necesară clarificarea, completarea și restructurarea conținutului astfel încât să fie mai ușor de înțeles și aplicat, completarea documentației cu studii de fundamentare (densificare, trafic, impact), obținerea avizelor din partea autorităților statului, respectarea legislației în domeniul urbanismului și zonelor construite protejate și a tuturor etapelor de consultare publică cu cetățenii și ONG-urile de specialitate (inclusiv dezbatere publică)”, a mai transmis CCC Bihor.

ONG-ul consideră că asemenea „politici locale îndreptate împotriva cetățeanului, împotriva proprietății private garantate de Constituție (fie ea și “modestă”), cu intenția de a sprijini investitorii imobiliari, nu trebuie acceptate și validate de orădeni prin tăcere”. „Aleșii urbei și executanții proiectelor publice, cu respectarea întocmai a legii, trebuie să fie în slujba Oradiei și în folosul direct, nemijlocit și imediat al orădenilor. Am primit moștenire un oraș frumos, avem datoria morală de a-l păstra și înfrumuseța pentru generațiile viitoare!”, încheie comunicatul.

Primul termen în procesul deschis de CCC Bihor este fixat pentru data de 22 februarie.


MĂRTURII
„Unde să mă ducă, la 91 de ani?”

Pe pagina de Facebook a asociației, a fost postat și un video cu mărturia unei femei de 91 de ani, care locuiește de 50 de ani într-o casă de pe strada Avram Iancu și care acum regretă că locuința ei n-a fost expropriată în comunism.

„Înainte de ’90, ne tot spunea că ne demolează Ceaușescu. Mai bine demola atunci, că eram mai tânără. Poate nici acum nu va demola. Unde să mă ducă pe mine la 91 de ani? Ce să facă cu mine?”, a spus Maria Sadovean.

Filmulețul este însoțit de un mesaj dur al CCC Bihor, care arată că „în Oradea se pregătește cea mai mare expropriere de după '89 din România, în zonele centrale protejate”. Postarea mai arată că, laolaltă cu casele pe care Primăria le vrea demolate pe strada Libertății, în centrul istoric al Oradiei ar urma să fie puse la pământ 90 de locuințe, în care trăiesc 350 de persoane, după estimările CCC Bihor.

De altfel, CCC Bihor a contestat în instanță și exproprierile pe care Primăria vrea să le facă pe strada Libertății, care însă nu sunt cuprinse în PUZ CP.

Citește mai jos întreg comunicatul CCC Bihor:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Penalii
Demolezi case sa faci parcari??? Mai nebuni decat ceau macar ala a facut blocuri ,dar parcari???
Postat 18 Februarie 2022, 15:49 de User anonimizat
Pe scurt: gasca penala vrea mai mult, mult mai mult!
Asociația consideră ilegală „reducerea la zero a obligativității amenajării de parcări publice în cazul clădirilor cu locuire colectivă noi sau extinse în zona ultracentrală, combinată cu o reglementare de “compensare financiară” din partea investitorului (“spre exemplu echivalentă cu costul mediu estimat al construirii unui număr echivalent de parcaje publice în clădiri dedicate, fără dobândirea unui drept privilegiat de utilizare (…) Un troc nepermis de lege. Practic se va achita o taxă pentru a se acorda derogare de la lege. Pe termen scurt, se va aglomera centrul cu mașini în mod exponențial, aferent noilor blocuri de locuințe. Pe termen lung, niciun proprietar din zona centrală nu va avea siguranța proprietății sale, atata vreme cât Primăria va putea oricând să îi exproprieze casa pentru a face parcări(…)”.
Postat 18 Februarie 2022, 05:59 de pinonel
Sandu2100
Ar fi de ajuns sa te uiti seara cate masini sunt parcate in jurul si la subsolul acestor blocuri. Tu zici ca alea nu ies in trafic? Si, odata iesite, nu se si intorc acasa? Ce infrastructura suplimentara a asigurat Primaria cand a autorizat constructia unui cartier cu o densitate a populatiei mult peste media orasului? Practic nici una. Am dat zona ca exemplu de asa nu in cunostinta de cauza.
Postat 17 Februarie 2022, 17:45 de Musti
Musti
Circulation de pe onestilor nu se datoreaza blocurilor cu 10 etaje, daca treci pe acolo uita-te sa vezi cate masini intra/ies din zona
Postat 17 Februarie 2022, 14:49 de Sandu2100
Buna ideea cu certificatul
Chiar asa, ne baga noua pe git certificate si mandate, ia sa-nceapa cu ei certificarea,inainte de candidatura. Ca la medicina muncii, la angajare . Dupa aia sa le dam noi adeverinte,licenta de operare ( license to kill ), tot la 6 luni, prin vot online. Foutui Romania digitala...cea educata
Postat 17 Februarie 2022, 12:50 de excalibur
Edilii ăștia de la PMO ar trebui chemați, pe persoană fizică ...
... nu numai în instanță, ci la niște cabinete de psihiatrie. Poate așa, cu rezultatele medicale obligatorii și la zi, o să se trezească niște inițiatori care să propună o lege privind integritatea mentală a tuturor celor care sunt aleși la nivel local, județean și național. Asta pe lângă testarea unor cunoștințe de cultură generală, care să permită aleșilor accesul la luarea de decizii de interes public și privat. Dacă s-ar aplica o așa lege, peste 75% dintre aleșii acestui neam ar avea probleme de conformitate, prezența lor în toate organismele alese intrând atât în sfera legalității cât mai ales a oportunității.
Postat 17 Februarie 2022, 10:36 de KP
Inca @unu...
Zici ca se impune largirea Sucevei la patru benzi. Ok, dar cum de nu ,,s-a impus" largirea pe partea stanga, acolo unde era ce era, nu intru in amanunte?! Sau e ,,necesara" largirea pe partea cu case, dreapta, pt. a scoate la lumina terenurile de pe Kogalniceanu, altminteri birtinezul&kopani&gasca au pus mana degeaba pe ele?! Nu stiu, intreb!
Postat 17 Februarie 2022, 05:45 de pinonel
aglomeratie
Eu nu inteleg cine si-ar dori aglomerarea centrului orasului prin constructia de blocuri in locul caselor. Bine, inafara firmelor de imobiliare. Cred ca singurul motiv care ar putea justifica eventuale expropieri din centrul orasului ar fi crearea de parcuri noi si zone verzi. Atat. Ma uit ce efect are aglomerarea de blocuri de 10 etaje crescute pe locul fostei uzine Infratirea. Circulatia in zona a devenit sufocanta, mai ales la ore de varf, in conditiile in care nici jumatate din blocuri nu au fost inca date in folosinta. Si uite asa, o zona rezidentiala relativ linistita cum era Iosia Nord, incepe sa devina din ce in ce mai neplacut de locuit. Asa ca intreb: cui foloseste aceasta "densificare urbana"? Sigur nu locuitorilor orasului...
Postat 16 Februarie 2022, 23:15 de Musti
e naturala opozitia celor vizati
Trebuie sa recunoastem ca n-am vrea sa fim in locul lor, ca merita despagubiti la pret real, nu in batjocura. Si ca asocierea lor chiar ridica probleme importante. De la inceput, largirea Sucevei/Evreilor Deportati la 4 benzi merita, ca sa creezi un inel de centura a centrului istoric. Largirea strazii Plevnei si alinierea celor 2 sectoare (stanga si dreapta str. Stefan Simion) ptr a conecta str Tudor Vladimirescu cu podul Centenarului are logica. Dureroasa, scumpa, demolari, strapungeri... dar nu poti zice ca nu are rationament. Cu demolari pe Avram Iancu, nu sunt fan. Dar totusi, CetateniiCCC ridica probleme foarte serioase: 1. Constructiile cu valoare ambientala (chiar si cele incadrate la valoare ambientala modesta!) totusi au valoare importanta pentru a pastra in centrul istoric un aer clasic, al epocii in care a fost construit. Nu zic ca asta e opozitie la densificare si cresterea pe inaltime, se poate construi peste fie pastrand fatada si intr-un stil modern, fie pastrand fatada si continuand mai sus in acelsi stil), dar Fatadele ornamentate trebuie pastrate! 2. Desi sunt ok cu alinierea si largirea strazii Plevnei, eu o vad la 2 benzi, nu inteleg rostul ptr 4 benzi! 3. Asta chiar sper sa o anuleze Instantele de judecata: Primăria nu va mai obliga investitorii imobiliari să amenajeze parcări, dacă sunt de-acord cu o „compensare financiară”: ideea asta e paguboasa! Asa o sa apara blocuri cu 200 apartamente si zero parcari de la constructor, vreo 20 masini parcate pe banda 1 abuziv pe domeniul public in fata blocului, si plin de cetateni nemultumiti (si cumparatorii de apart in blocul nou (de parca nu ar sti ce cumpara, cand interesul joaca fesu, au memorie scurta, dar si vecinii care se trezec cu aglomeratie NECIVILIZATA pe strada lor, si toti oradenii ce tranziteaza strada si isi dau seama ca lumea parcheaza pe trotuare!) In rest, e clar ca la disperare si in judecata, orice detaliu si chichita legala e buna cat timp blocheaza proiectele, dar Argumentul cu pietonalizarile io unu nu il inghit, si cred ca PUZ nu inseamna demolare in decurs de 1 an (desi cu siguranta deschide portita pentru asa ceva "cand intra in prioritatile cincinalului"), ci mai mult e blocarea de noi autorizatii si constructii pe amplasament.
Postat 16 Februarie 2022, 20:53 de unu
Judecata
Nu au nici o valoare....
Postat 16 Februarie 2022, 18:34 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.779 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON