URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Mai 2024, 17:11

Primăria Oradea cere o cofinanțare europeană de peste 400.000 de euro pentru reabilitarea parcului Petőfi Sándor

Primăria Oradea cere o cofinanțare europeană de peste 400.000 de euro pentru reabilitarea parcului Petőfi Sándor foto: Primăria Oradea, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a depus vineri cererea de cofinanţare cu peste 400.000 de euro a lucrărilor de reabilitare a Parcului Petőfi Sándor.

„Aveam nevoie de aprobare...”

Cererea a fost trimisă numai după ce Consiliul Local Oradea a aprobat proiectul „Modernizarea spaţiilor verzi din municipiul Oradea” cu unanimitate de voturi din partea grupurilor PNL, PSD şi UDMR, vineri dimineaţă, în cadrul unei şedinţe online.

„Pentru a putea depune proiectul spre finanţare, aveam nevoie de aprobarea Consiliului Local. Dacă va fi aprobat de către finanţator, vor plăti din fonduri europene peste 400.000 de euro din valoarea totală de circa 2 milioane euro a investiţiei", a explicat, pentru BIHOREANUL, directorul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea, Marius Moş.

Potrivit HCL-ului, contribuţia bugetului local va fi de 7,7 milioane lei din totalul de 9,8 milioane lei, la cât se ridică valoarea proiectului.

Diferenţa de 2,1 milioane lei urmează să fie acoperită prin Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2024.

"Doar 20% sunt bani eligibili"

Deşi au votat proiectul, consilierii locali ai PSD au remarcat procentul relativ mic de cofinanţare din fonduri europene vizat de municipalitatea orădeană.

„Din valoarea acestui proiect doar 20% sunt bani eligibili. Explicaţia este că ghidul de finanţare nu acoperă investiţiile în alei. Or, în condiţiile în care valoarea este atât de mare, mă întreb dacă se justifică să investim 8 milioane de lei pentru a înlocui aleile din parc cu acest porfir care apare peste tot în oraş", a protestat consilierul local PSD, Adrian Madar.

În replică, consilierul local PNL, Ioan Lezeu, a susţinut necesitatea modernizării parcului, chiar şi pe banii orădenilor. „Nici aleile din parcuri, nici locurile de joacă pentru copii nu sunt eligibile. Asta înseamnă că nu ar trebui să le facem? Oamenii vor să se plimbe pe alei prin parcuri. Acestea sunt foarte necesare", a spus Lezeu.

„Nu ne afectează”

Pe de altă parte, consilierul local Szabó József, liderul grupului UDMR, a întrebat dacă municipalitatea orădeană va mai reuşi să atragă cofinanţarea vizată având în vedere că lucrările de modernizare a Parcului Petőfi Sándor sunt deja începute.

„Lucrările din parc avansează. Procedura de achiziţie publică s-a făcut anul trecut între lunile mai şi iunie. Atunci nu ştiam că vom cheltui şi bani europeni pentru această investiţie. Nu ne afectează faptul că lucrările au fost atribuite printr-o procedură simplă?", a întrebat Szabó.

La întrebarea consilierului local, primarul Florin Birta a explicat că din punct de vedere al procedurii de achiziţie nu există nicio diferenţă între lucrările finanţate de la bugetul local şi cele pentru care oraşul solicită fonduri europene. „Orice achiziţie publică este verificată de ANAP (Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice), care nu îţi permite să ai alte variante de evaluare a ofertelor, indiferent că este vorba de fonduri europene ori fonduri locale. Astfel, faptul că lucrările din parcul Petőfi au început nu ne afectează cu absolut nimic", a arătat Birta.

Lucrări pe terminate

După cum BIHOREANUL a mai scris, lucrările de modernizare a parcului Petőfi Sándor au fost atribuite de municipalitatea orădeană firmei Dumexim.

Până acum, constructorul a realizat conductele din subteran, a amenajat aleile cu borduri, pavat cu porfit zona viitoarei cafenele-cofetărie şi platourile aferente locurilor de joacă şi multe altele.

"În momentul de faţă constructorul lucrează la sistemul de irigaţii, amenajarea mobilierului urban şi a locurilor de joacă şi mai are de executat iazul cu sistem de recirculare a apelor din zona centrală a parcului", a declarat, pentru BIHOREANUL, directorul tehnic al Primăriei Oradea, Sebastian Marchiş.

Potrivit directorului, constructorul şi-a asumat faţă de conducerea municipalităţii finalizarea lucrărilor în cursul lunii mai. Execuţia ar putea să se prelungească însă până în iunie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP aka mama Omida
Sa mori tu??
Postat 13 Mai 2024, 23:31 de Sandu2100
Așadar, prima dată au distrus parcul ca să aibs cevlucra mai apoi.
Acum, pentru că parcul Petofi a ajuns "Bahmut" de România, au încropit pe genunchi o cerere de finanțare care să acopere, eventual, dezastrul provocat de municipalitatea orădeană în singurul părculeț neatins de interesele comerciale ale tribului de "neterminați" ai PNL-ului.
Postat 13 Mai 2024, 08:39 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4657 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON