Consilierul local Adrian Madar a acuzat conducerea Primăriei Oradea de dublă măsură și abuz, luni, în ședința de Consiliu Local.
Un consilier acuză...
Social-democratul a arătat că Primăria expropriază proprietarii de terenuri din Cartierul Tineretului la un tarif de trei ori mai mic decât cel pe care îl cere, la rândul său, atunci când vinde amplasamente pentru case în cartier.
Madar a dat ca exemplu un proiect de hotărâre care prevede o expropriere de teren din strada George Bacaloglu, ce urmează să fie făcută pentru amenajarea unui drum public, unde, conform expertizei, proprietarul avea să fie despăgubit cu 3.012 lei pentru 40 metri pătrați, echivalentul a 15 euro pe metru pătrat.
Pentru comparație, Madar a arătat că pentru un amplasament de pe aceeași stradă Primăria le-a vândut orădenilor care și-au ridicat case aici terenul de sub construcții la un preț de 40 euro, plus TVA, pe metrul pătrat. „Nu înțeleg cum, pe același loc, Primăria poate să dea 15 euro pe metrul pătrat atunci când cumpără teren și să ceară 45 euro pe metrul pătrat atunci când vinde”, a protestat Madar.
Social democratul a acuzat municipalitatea de abuz și a avertizat că orădenii care locuiesc în Cartierul Tineretului "văd și judecă”.
Preț după destinația terenului
În replică, fidel politicii municipalității de a face exproprieri cât mai ieftin, dar a vinde teren cât mai scump, primarul Florin Birta a afirmat că evaluarea este una corectă. Edilul a încercat chiar să formuleze o explicație a diferenței enorme dintre cele două tarife la care municipalitatea cumpără și vinde amplasamente.
„Dacă vă veți uita în documentația anexată la material, veți vedea că terenul expropriat este în categoria drum public, chiar dacă în proprietate privată. (...) Nu putem expropria o categorie de teren, reprezentând drum, la un preț de teren construibil. Un teren construibil va fi de 40 euro, plus TVA, pe metrul pătrat, iar un teren în drum la 15 euro pe metrul pătrat”, a argumentat Birta.
Birta: Preţurile sunt stabilite de experţi independenţi
Primarul a afirmat că tarifele pe metrul pătrat nu sunt stabilite de municipalitate, ci de un expert independent, la cererea acesteia. „Cine are îndoieli că prețul e corect poate să ceară, la rândul său, o expertiză. Noi vom plăti prețul stabilit de instanță fără probleme”, a spus Florin Birta.
De altfel, după cum BIHOREANUL a mai scris, proprietari de imobile expropriați de-a lungul timpului de municipalitate s-au plâns de mai multe ori că proprietățile lor au fost subevaluate. Prea puțini dintre aceștia au și câștigat însă în instanță despăgubiri cu mult mai mari decât cele oferite de Primărie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.