URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Decembrie 2011, 17:30

Primăria le cere asociaţiilor de proprietari părerea despre colectarea selectivă

Municipalitatea a anunţat vineri că, în cadrul campaniei de conştientizare a populaţiei privind necesitatea colectării selective a deşeurilor, desfăşurată împreună cu Depozitul Eco Bihor şi operatorul de salubritate RER Ecologic Service, va începe o nouă acţiune, care are ca scop îmbunătăţirea acestui proces.

"Această acţiune se va întinde pe durata a trei luni, respectiv din decembrie 2011 până în luna martie 2012 şi va consta în transmiterea către asociaţiile de proprietari, în vederea completării, a unor chestionare privind colectarea selectivă", se arată în comunicatul Primăriei.

Răspunsurile trimise de asociaţii vor fi centralizate şi analizate, urmând ca datele obţinute să fie folosite pentru "îmbunătăţirea sistemului actual de colectare selectivă".

"Rolul acestor chestionare este de a şti dacă asociaţiile de proprietari/cetăţenii cunosc procesul de ridicare/colectare a deşeurilor, dacă cunosc faptul că suma plătită de către asociaţia de proprietari pentru gestionarea deşeurilor va putea fi influenţată de modul în care locatarii colectează deşeurile (selectiv sau nu)", se mai arată în informarea municipalităţii.

De asemenea, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari sunt invitaţi să-şi spună sugestiile şi propunerile pe care le au referitor la procesul de colectare selectivă a deşeurilor.

În cadrul aceleaşi campanii, în luna octombrie sute de voluntari au mers pe teren purtând tricouri cu inscripţia "Eu colectez selectiv! Şi tu?" şi i-au informat pe orădeni despre importanţa colectării separate a deşeurilor reciclabile de cele nereciclabile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Groapa 2
Shi noi am fost la groapa, si e supe fain, fac si pamant de flori di biodeseuri.
Postat 12 Decembrie 2011, 00:46 de Maryann
Groapa
Am fost cu clasa in vizita cu dira la statia se sortare la groapa de gunoi in episcopia. Nu as fi crezut. O gramada de masinarii de sortat. Se intampa in realitate. Pe mine m-au convins.
Postat 12 Decembrie 2011, 00:42 de SK8 or DIE
Suedia
Am stat 2 ani in Suedia... Am fost obligata sa coelctez deseurile selectiv in 8 categori si s spal recipientele inainte de a le arunca. Am invatat usor. De altfel am fi fost amendati. Scurt! Asta pentru cei ce au scis mai jos dobitociile lor din ROMANICA. Ami iesiti putin din tara, pentru a vedea lucruri noi.
Postat 12 Decembrie 2011, 00:37 de Alinutza
sa da
Cred ca este o initiativa OK, La noi in cartier tarcurile cu gunoi cint inchise , si colectarea selectiva chiar merge bine. Totul tine numai de administrator. a noi este un domn batran care face ca totdeauna sa fie ordine in jurul blocului. Eu cred ca daca vrem sa fim priviti intr-adevar europeni, este un gest pe care trebuie sa-l invatam! Suces in campanie va sustinem!
Postat 12 Decembrie 2011, 00:31 de ramon
felicitari
Felicitari! Este o initiativa in plus, ca e buna sau rea, dar o face cineva, daca am inteles nu sunt cheltuiti pani publici, exista alte surse pt aceasta campanie, asa ca nu mai invinuiti pe cei ce incerc sa faca ceva. Stimati antevorbitori, mai lasati-o cu scepticismul, deseurile se coleacetaza selectiv in toata europa, bucurati-va ca noi le selectam in 2 categorii iar la nemti se selecteaza in 6 categorii, atunci v-ar durea capul..... Legea zice Poluatorul Plateste....daca nu verei sa platesti pt deseuri, du le si valorifica-le, vezi cat te costa trasportul a 2,5 kg de PET si 1,5 kg de harti, pe luna, si vesi cat ti se va oferi pt aceste deseuri....cel mai bine platit deseuri reciclabil este matul de gaina si zatul de cafea.......Va sigur, ca in 5 ani vom plati de 10 ori tariful de azi.......si atunci vom avea interesul sa colectam selectiv.
Postat 12 Decembrie 2011, 00:26 de vlad
Alta smecherie !
Acest gunoi menajer e o mina de aur, care spre deosebire de zacamantul de la Rosia Montana, va produce cat timp va ,,produce'' si omenirea. Pt. a maximiza profitul UNORA s-a introdus ,,selectarea primara'' a gunoiului la ,,sursa''. E mult mai profitabil sa faci din toti locuitorii Oradiei gunoieri, decat sa platesti un card de ciori sa-ti faca treaba la rampa de depozitare. Acesta e adevaratul motiv, basmele cu ecologia si mai stiu e ce sunt pt. prosti ! Ca in afacere sunt bagati, pe langa primar si alti baieti destepti, e un aspect. Al doilea aspect este ca in loc sa imparta profitul cu ,,producatorii'', escrocii astia vor sa ne mai si puna la munca in folosul lor ! Ei vand gunoaiele reciclabile pe bani buni si noua vin si ne vorbesc de marirea taxei pt. ridicarea gunoiului, pe motiv de ,,pierderi'' ! Corect era ca daca tot ne pun sa le sortam banii (ca asta e ce vor ei sa facem !), sa reduca taxa ! P.S. : in cartier la mine nu mai vezi un flacon/carton aruncat ! Sacii galbeni cu deseuri din plastic dispar cum ii scoti in strada. Oare de ce ?!
Postat 11 Decembrie 2011, 07:19 de .
Praf in ochi
Am citit documentul-chestionar. Nu e adresat asociatiilor de proprietari (compuse din TOTI proprietarii dintr-un condominiu) ci presedintelui sau administratorului. Prin urmare chestionarul nu va reflecta opiniile oradenilor ci a presedintilor/administratorilor de asociatii. Sunt intrebari referitoare la lucruri deja "implinite" (custile de gunoi, de ex) fara nici o consultare publica. Si ce sunt "placate inscripţionate"? Placarte? Asa ceva nu este in limba romana. Niste prosti intreaba pe alti prosti, mimand democratia. Apropo, cat costa pseudo-sondajul?
Postat 10 Decembrie 2011, 06:26 de Blow
gunoaie
de gand sunt containerele afara si s-a renuntat la ghene, este plin de gunoi in curtea blocului...total insalubru si periculos...containerele sunt prea mici la volumul prea mare de gunoi plus tiganii care scormonesc de cateva ori pe zi(ca pe vremea lui ceausescu) si lasa in urma lor dezastru, gunoiul e improscat pe cativa metri langa container...plus mirosul...vai si amar
Postat 09 Decembrie 2011, 23:00 de dana
aiureala
parerile presedintelui de asociatie NU sunt totuna cu parerile membrilor. nu presedintele scoate banul din buzunar ci oamenii. si nu presedintele arunca deseul in containerul care (nu) trebuie, ci oamenii. daca primaria voia sa faca o treaba buna, intreba OAMENII, nu presedintele asociatiei. asa au facut o aiureala doar de ochii lumii, ca sa bifeze si ei o activitate din lista de sarcini. wsm!
Postat 09 Decembrie 2011, 17:37 de xfiles
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON