URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Ianuarie 2016, 12:46

Primăria anunţă: Clădirile se impozitează după destinaţie!

Asaltată cu un val de sesizări din partea proprietarilor de imobile revoltaţi de majorarea sumelor datorate cu titlul de impozit pe clădiri, municipalitatea a făcut, joi, mai multe precizări privind modul de calcul al obligaţiilor fiscale ale orădenilor.

"Potrivit prevederilor Legii 227 din 2015, privind Codul Fiscal, începând din data de 1 ianuarie 2016, impozitul pe clădiri, în cazul persoanelor fizice şi juiridice se calculează în funcţie de destinaţia clădirii, rezidenţială sau nerezidenţială", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Prin clădire rezidenţială se înţelege o construcţie alcătuită din una sau mai multe camere folosite pentru locuit, cu dependinţele şi dotările aferente, iar prin clădire nerezidenţială se înţelege orice alt fel de clădire. Există şi încadrarea de clădire mixtă, în care imobilul este folosit atât ca locuinţă, cât şi ca spaţiu nerezidenţial.

0,1% din valoarea locuinţei

Impozitul pe clădiri rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice se calculează prin aplicarea cotei de 0,1% asupra valorii impozabile a clădirii. Aceasta se determină în funcţie de suprafaţa construită desfăşurată a clădirii. Dacă dimensiunile exterioare ale unei clădiri nu pot fi efectiv măsurate pe conturul exterior - cum se întâmplă în cazul apartamentelor de bloc - atunci suprafaţa construită desfăşurată a clădirii se determină prin înmulţirea suprafeţei utile a clădirii cu un coeficient de transformare de 1,4.

Impozitul pe clădiri nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice se calculează prin aplicarea cotei de 1% asupra valorii impozabile a clădirii, care poate fi: valoarea rezultată dintr-un raport de întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani, valoarea finală a lucrărilor de construcţii pentru imobilele construite în ultimii 5 ani sau valoarea din contractul de vânzare cumpărare în cazul imobilelor dobândite în ultimii cinci ani.

În cazul în care valoarea nu rezultă din niciun document, cota de impozitare se majorează de la 1% la 2% asupra valorii impozabile a clădirii. În acest sens, proprietarii care doresc să comande un raport de evaluare pot contacta un specialist pe site-ul www.anevar.ro.

Impozitul pe clădirile cu destinaţie mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice se calculează proporţional cu suprafaţa folosită în scop rezidenţial cu cea folosită în scop nerezidenţial.

Spaţiul aferent firmelor se impozitează cu 1%

Impozitul pe clădirile rezidenţiale aparţinând persoanelor juridice se calculează aplicând cota de 0,3% valorii de impozitare. Impozitul pentru clădirile nerezidenţiale se calculează prin aplicarea cotei de 1% asupra valorii impozabile pentru clădirile reevaluate, respectiv 7,5% pentru clădirile nereevaluate în ultimii trei ani fiscali anteriori celui de referinţă.

Aceasta poate fi: ultima valoare impozabilă din evidenţele organului fiscal, valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare, valoarea finală a lucrărilor de construcţii în cazul celor construite în anul fiscal anterior sau valoarea din contractul de vânzare - cumpărare pentru clădirile obţinute anul anterior.

În cazul clădirilor obţinute prin leasing financiar se aplică valoarea din raportul de evaluare, iar celor închiriate de la stat pentru care se datorează taxa pe clădiri este valoarea înscrisă în contabilitatea proprietarului şi comunicată concesionarului, locatarului sau titularului dreptului de administrare ori folosinţă.

Plăteşte cine are clădirea la 31 decembrie!

Impozitul pe clădiri este datorat pe întregul an fiscal de referinţă de către persoana care are în proprietate clădirea la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior.

În cazul înstrăinării clădirii în cursul anului 2016, impozitul pe clădire pentru întreg anul 2016 se datorează de către cel care a deţinut calitatea de proprietar la data de 31 decembrie 2015, iar de la data de 01 ianuarie 2017 impozitul pe clădire va fi achitat de persoana care deţine dreptul de proprietate la data de 31 decembrie 2016.

Impozitul pe clădire se plăteşte anual în două rate egale până la datele de 31 martie şi 30 septembrie inclusiv.

Pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri datorat pentru întregul an de către contribuabili până la data de 31 martie se acordă o bonificaţie de 10% în cazul persoanelor fizice şi de 5 % în cazul persoanelor juridice.

Chiriaşii plătesc după evidenţele proprietarilor clădirii

O situaţie aparte au clădirile aflate în proprietatea statului sau administraţiei locale, care au fost concesionate, date în administrare sau în folosinţă persoanelor fizice ori juridice altele decât cele de drept public.

Persoanele care deţin astfel de clădiri datorează taxa pe clădiri, care se calculează în condiţii similare impozitului pe clădiri. Aceasta taxă se datorează proporţional cu perioada de timp pentru care s-a transmis dreptul de concesiune, închiriere, folosinţă.

Persoana care datorează taxa are obligaţia depunerii declaraţiei de impunere la organul fiscal însoţită de copia contractului de închiriere până la data de 25 a lunii următoare celei în care intră in vigoare contractul.

Taxa pe clădiri se plăteşte până la data de 25 a lunii următoare fiecărei luni din perioada de valabilitate a contractului prin care se transmite dreptul de închiriere, folosinţă, concesiune, şi nu la cele două scadenţe, din 31 martie şi 31 septembrie, ca în cazul impozitului pe clădiri. Pentru plata taxei pe clădiri nu se acordă bonificaţie.

Impozit conform declaraţiei

În vederea stabilirii obligaţiilor fiscale pentru anul 2016, persoanele fizice şi juridice au obligaţii clare. Persoanele fizice care la data de 31 decembrie 2015 au în proprietate clădiri nerezidenţiale sau clădiri cu destinaţie mixtă au obligaţia să depună declaraţii până la data de 31 martie 2016.

Persoanele juridice care la data de 31 decembrie 2015 au în proprietate clădiri au obligaţia să depună declaraţii până la data de 31 martie 2016, din care să rezulte valoarea de impozitare şi destinaţia acestora.

Modelul declaraţiilor de impunere se găseşte la ghişeele Primăriei, pe site-ul Primăriei Oradea, la secţiunea Taxe şi Impozite – Cereri şi formulare tip.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
NE LUATI ULTIMII BANI SA VA FACETI VOI A PATRA VILA???
BRAVO!!!! luati si maioul de pe omul de rand in timp ce directorii din primarie se lafaie in cate 3 locuinte delux! VEZI CRISTIAN NOROCEL POPESCU!!!!
Postat 22 Ianuarie 2016, 14:44 de ionushka77
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON