URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Mai 2020, 09:27

Primăria Oradea a lansat concursul internaţional pentru reamenajarea spaţiului de deasupra parcării subterane din strada Independenţei (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a lansat joi concursul internaţional pentru desemnarea celui mai bun proiect de reamenajare a spaţiului de deasupra parcării subterane din strada Independenţei.

Un loc de întâlnire

Concursul internaţional de soluţii este organizat de Instituţia Arhitectului Şef şi filiala Bihor a Ordinului Arhitecţilor din România.

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, competiţia are ca scop "selectarea celor mai bune propuneri pentru realizarea unui spaţiu urban marcat de un volum simbol pe amplasamentul delimitat de strada Independenţei şi malul Crișului Repede".

Amplasametul vizat a fost redefinit în urma amenajării parcării subterane, lucrare în curs de finalizare.

Printre altele, municipalitatea îşi doreşte un proiect care să dea amplasamentului o funcţie catalizatoare de pol urban, care să atragă atât orădenii cât şi vizitatorii oraşului.

După cum a anunţat săptămâna trecută viceprimarul Mircea Mălan, zona pietonală de aici va trebui amenajată nu doar ca spaţiu de deplasare, ci şi de întâlnire, relaxare şi socializare.

Aceasta va trebui să redefinească traseele pietonale de legătură între Podul Sfântul Ladislau şi Pasajul Vulturul Negru, respectiv între sinagoga Zion şi malul Crişului Repede.

Cu jurizare online

Arhitecţii, birourile de arhitectură ori asocierile de birouri care doresc să se înscrie la concurs o vor putea face începând din data de 2 iunie accesând fereastra "Context identity symbol" care va fi activată pe portalul municipalităţii www.oradea.ro.

Concurenţii se vor putea înscrie până pe data de 6 iunie.

Potrivit unui anunţ făcut vineri de primarul Ilie Bolojan pe propria pagină de Facebook depunerea proiectelor va trebui făcută până pe 10 iulie.

Lucrările transmise vor fi jurizate a doua zi în regim online de specialişti în arhitectură.

Din juriu vor face parte, printre alţii, viceprimarul Mircea Mălan şi arhitectul şef al Oradiei, Radu Fortiş în calitate de reprezentanţi ai oraşului precum şi specialişti ca şi rectorul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu Bucureşti, Marian Moiceanu, profesorul de tehnică de planificare urbană şi regională, Paola Rizzi (Italia) şi câştigătorul unor concursul internaţionale de arhitectură Lorenzo Cotti (Elveţia).

Proiectul câştigător va fi implementat...

Câştigătorul va fi anunţat pe 12 iulie, dată după care concurenţii vor putea depune eventuale contestaţii.

"În data de 15 iulie vom organiza o conferinţă şi o expoziţie în care vor prezenta atât proiectele primite cât şi proiectul câştigător", a scris primarul.

Câştigătorul competiţiei îşi va vedea proiectul materializat şi va fi răsplătit cu contra-valoarea contractului de proiectare.

Ocupantul locului secund va câştiga echivalentul a 4.500 euro, iar cel de pe locul trei va primi echivalentul sumei de 2.500 euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
Comentarii facebook
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON