Prima zi de şcoală din primul an şcolar care debutează într-o pandemie a fost o experienţă bizară pentru elevi, profesori şi părinţi deopotrivă.
De la picii care încep clasa pregătitoare, până la elevii de liceu, toţi sunt obligaţi să poarte măşti odată ce trec de poarta şcolii, iar în clase au fost anume aşezaţi, pentru a sta la distanţă de minimum un metru.
Pe cei mai mici elevi, din clasele primare, învăţătoarele i-au aşteptat la poartă, deoarece în acest an, în premieră, părinţii nu mai pot să-i ducă până în clasă, accesul lor în unităţile de învăţământ fiind interzis, pentru a preveni infectarea cu Covid-19. Situaţie, care, fireşte, i-a emoţionat şi mai tare pe părinţi...
Dor de îmbrăţişare
"Mami, pot să o îmbrăţişez pe doamna?", întreba o copilă, în faţa porţii Şcolii Gimnaziale Oltea Doamna, în timp ce-şi aştepta colegii să meargă împreună spre clasă. Fireşte, răspunsul a fost nu, spre dezamăgirea micuţei care era totuşi bucuroasă că o revede pe învăţătoare faţă în faţă, nu pe ecranul unei tablete. Aşa cum se ştie, şcolile s-au închis în martie, din pricina pandemiei.
Trotuarul din faţa acestei şcoli a arătat luni dimineaţă ca un furnicar, cu părinţi şi copii care au venit continuu spre şcoală, deoarece cadrele didactice i-au chemat la ore diferite, tocmai ca să evite îmbulzeala la intrare. Totuşi, aglomeraţie s-a creat, mulţi părinţi uitând ei înşişi de regula distanţării, în timp ce aşteptau fie să-şi vadă copiii intrând, fie aşteptându-i să iasă.
Un poliţist a fost prezent în zonă, pentru a dirija traficul, la fel ca în majoritatea intersecţiilor din zona centrală a oraşului.
Şcoală pe rând
La Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu", prima zi de şcoală a început la 8.30 pentru toţi elevii. Profitând de faptul că şcolile pot hotărî autonom durata unei ore de curs, Consiliul de Administraţie al Liceului Greco-Catolic a decis, pentru următoarele două săptămâni, un program atipic. "Am hotărât că, cel puţin pentru următoarele două săptămâni, toate clasele vor începe de la 8.30, pentru a evita aglomeraţia din mijloacele de transport în comun", a declarat directoarea şcolii, Antonia Nica.
Pentru că altfel nu puteau păstra distanţa de minimum un metru, toate clasele au fost împărţite în câte două grupe. În cazul copiilor din ciclul primar, o parte dintre elevi vin la şcoală de dimineaţă, până la ora 13, având masa între orele 12 şi 13, iar ceilalţi între orele 13 şi 16.30, după ce clasele au fost în prealabil dezinfectate. "Siguranţa copiilor este prioritatea, apoi programa şcolară", a declarat Nica.
Clasele de gimnaziu şi de liceu au fost la rândul lor împărţite în două grupe, iar în fiecare săptămână o grupă vine la şcoală, şi o grupă urmăreşte lecţiile online. Nu simultan, însă, ci după ora 13, când profesorii au încheiat predarea la clasă. "Colegii mei au fost de-acord, ţinând cont că am redus durata unei ore la 30 de minute", a precizat Nica. Astfel, între 8.30 şi 12, profesorii predau lecţii faţă în faţă cu jumătate din clasă, iar apoi online cu cei pe care nu i-au întâlnit la şcoală.
Lecţia de sănătate
Şi la Şcoala Gimnazială nr. 16, ochii cei mai curioşi au fost cei ai copiilor care încep clasa pregătitoare. Ei au fost aşteptaţi în curte de doamnele învăţătoare, iar apoi conduşi spre clase.În acelaşi timp, părinţii lor aşteaptau în faţa şcolii, poate chiar mai emoţionaţi decât micuţii...
Picii cu ghiozdănele colorate în spate şi flori în mâini s-au încolonat la distanţă de minimum un metru unii între alţii, iar la intrarea în şcoală au participat şi la prima lecţie din viaţa lor de elevi: dezinfectarea mâinilor. Toţi au primit soluţie cu care şi-au curățat mâinile, iar apoi le-a fost măsurată şi temperatura.
Toate şcolile din Oradea au primit bani de la Primărie pentru achiziţia de dezinfectanţi şi măşti, astfel că pot implementa măsurile de protecţie recomandate de medici.
Alte şcoli orădene au ales chiar să fie şi mai precaute. La Liceul Don Orione, de pildă, anul şcolar a debutat duminică (o tradiţie a şcolii, pentru a nu-i forţa pe părinţi să lipsească de la serviciu în prima zi de şcoală), iar elevii au fost aşteptaţi în clasă şi cu viziere. De asemenea, unii dintre dascăli au desenat curcubeul pe tablă şi i-au întâmpinat pe copii cu mesajul: "Totul va fi bine!".
Jurnaliştii, out!
Pentru unele şcoli orădene, prima zi de şcoală a însemnat şi primele controale ale Inspectoratului Şcolar. În jurul orei 10, la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", unde întâmplător se afla şi reporterul BIHOREANULUI, a descins inspectorul şcolar general Virgil Blage. "Am venit să verific cum s-au organizat. Mai merg şi la Liceul Teoretic Aurel Lazăr, că şi ei au săli mai mici, iar apoi la Oltea Doamna", a declarat şeful IŞJ Bihor.
Blage nu a permis însă reporterului să-l însoţească în control, chiar dacă respecta aceleaşi condiţii de prevenţie, adică purtarea măştii, dezinfecţia mâinilor şi distanţa faţă de elevi şi profesori. De altfel, la cererea BIHOREANULUI, inspectorul şcolar general a transmis duminică că jurnaliştii bihoreni nu vor putea intra în nicio unitate de învăţământ din judeţ, sub pretextul că ministrul Educaţiei, Monica Anisie, ar fi transmis explicit într-o videoconferinţă că jurnaliştii nu au voie să intre în şcoli.
Prezenţa ziariştilor în şcoli este însă justificată de interesul public şi, mai ales, de faptul că părinţii nu vedea cu ochii lor cât de bine s-au pregătit şcolile pentru începerea anului şcolar ori dacă se respectă regulile de prevenire a Covid-19. În acest context, fotografiile surprinse de jurnalişti sunt utile părinţilor şi societăţii în general, fiind evident că problema prevenţiei îmbolnăvirilor de Covid-19 în şcoli nu ţine doar de unitatea de învăţământ, ci de întreaga comunitate.
Chiar dacă reporterul BIHOREANULUI i-a prezentat aceste argumente, Blage nu s-a lăsat înduplecat şi n-a permis accesul în Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", unde el însuşi a intrat ca o persoană străină de şcoală.
Ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii 5487/2020, privind regulile pe care trebuie să le respecte şcolile, prevede că accesul persoanelor străine în unităţile de învăţământ este interzis,dar menţionează şi că fac excepţie cazurile când conducerea unităţii de învăţământ îşi dă acordul. Altfel spus, nu ministrul sau şeful IŞJ decid, ci directorii, care dovedesc dacă sunt sau nu prieteni cu transparenţa...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.