URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Decembrie 2021, 15:52

Prima linie de tramvai construită în Oradea după Revoluţie, inaugurată de primarul Florin Birta (FOTO / VIDEO)

Primarul Florin Birta - însoţit de viceprimarul Marcel Dragoş, directorul OTL Adrian Revnic şi Şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş - a inaugurat marţi prima linie de tramvai construită în Oradea după Revoluţie.

În premieră naţională

Noua linie de tramvai, cu o lungime de 3,8 kilometri, din care 2,3 kilometri au fost înierbaţi, a costat 11,6 milioane euro fără TVA. Investiţia a fost finanţată aproape total din fonduri europene, 98% din cheluieli fiind acoperite prin POR, iar 2% din bugetul local.

"Începând de mâine, tramvaiele vor circula pe noul traseu, pornind din capăt - Nufărul pe Bulevardul Cantemir, pentru a intra pe lângă Peţa pe noua linie, pe lângă cartierul Ceyrat şi pe Calea Aradului, de unde o linie va merge spre Rogerius pe Bulevardul Decebal, iar cealaltă prin zona centrală", a declarat primarul Florin Birta, marţi în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate în teren.

Potrivit primarului, investiţia ar fi unică în ţară. "Nu cred că în România s-au mai făcut linii de tramvai după anii 90", a spus Florin Birta. În realitate, în ultimii ani, municipalităţi precum Arad, Timişoara sau Bucureşti au mai investit în extinderi de linii de tramvai, dar numai pe distanţe scurte, de câteva sute de metri.

Traseele liniilor 5 şi 7

Primele curse regulate pe noua linie de tramvai vor avea loc începând de miercuri dimineaţă. "Pe noile linii 5 şi 7 se va circula la interval de 10 minute. Vom vedea gradul de încărcare şi, în funcţie de necesităţi, vom scădea timpii de aşteptare", a declarat directorul OTL, Adrian Revnic.

Linia de tramvai 5 va urma traseul străzilor: Nufărul, Salca, Ceyrat, Calea Aradului, Piaţa Unirii, Piaţa Emanuil Gojdu, General Magheru, Piaţa Bucureşti, Olimpiadei, Decebal, Calea Aradului spre Nufărul şi retur.

Linia de tramvai 7 va circula pe străzile: Nufărul, Salca, Ceyrat, Calea Aradului, Decebal, Olimpiadei, Piaţa Bucureşti, General Magheru, Piaţa Gojdu, Piaţa Unirii, Calea Aradului spre Nufărul şi retur.

Traseul nou creat va avea staţii de tramvai pe Calea Aradului, în zona centrului comercial Auchan, noua sală polivalentă, Universitatea Oradea, depoul OTL din strada Atelierelor şi strada Salca.

Capcană pentru şoferi

Potrivit primarului Florin Birta, cel puţin deocamdată, darea în funcţiune a noii linii de tramvai nu va duce la scumpirea tarifelor de călătorie. "Nu luăm în calcul, cel puţin în acest moment, majorarea preţului biletelor. Oricum, în momentul de faţă nu se circulă pe direcţia Nufărul – Piaţa 1 Decembrie, pentru că se lucrează la modernizarea bulevardului Nufărul – Cantemir şi la pasajul de lângă piaţă, aşa că nu se pune problema creşterii tarifelor", a spus Birta.

În schimb, reprezentanţii municipalităţii se gândesc serios la sancţionarea, într-un fel sau altul, a şoferilor care intră cu maşinile pe gazonul dintre linii de tramvai şi îl distrug.

Primarul nu se mulţumeşte doar cu montarea de camere de luat vederi pentru ca şoferii să poată fi ulterior sancţionaţi. "Studiem varianta de a lăsa o porţiune înierbată fără fundaţie, astfel încât dacă intri cu maşina să nu poţi să o mai scoţi decât cu utilaje, şi măsura de a bloca accesul maşinilor pe gazon. Nu e normal să ne trezim zilnic cu spaţiul verde distrus", a spus Birta.

Fără „penalizări”

Chestionat de jurnalişti, primarul a spus că - în ciuda unor demersuri iniţiale - Primăria Oradea nu a mai primit corecţia financiară de 100% pentru faptul că aceeaşi firmă care s-a ocupat de proiectarea liniei a şi câştigat ulterior licitaţia în cadrul unei asocieri. "Până acum nu am primit nicio notificare. De altfel, toate situaţiile de lucrări au fost decontate de finanţator", a spus Birta.

După cum BIHOREANUL a mai scris, lucrările de amenajare a noii linii de tramvai au fost executate de o asociere din care fac parte firmele Mari-Vila, Abed Nego şi Aquacons pentru suma de 69,1 milioane lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@Shogun.
Este "eco" ... și mai ieftin în timp, dacă uităm cât costă investiția. Troleul a fost propus în tot orașul în urmă cu vreo 15-16 ani. S-a opus ideii gruparea infracțională Filip+Boloș, pentru că ar fi fost o soluție din care nu aveau ce câștiga tâlharii.
Postat 15 Decembrie 2021, 12:10 de KP
...
Nu vreau să fiu nici rău, nici cârcotaș, însă o linie de troleibuz ar fi fost mult mai ușor de construit și mult mai ieftină. Chiar nu înțeleg de ce nu scăpăm de tramvaie a căror cale de rulare mănâncă o grămadă de bani și, spre deosebire de Germania - de pildă, e și gălăgioasă. Troleibuzele nu fac gălăgie că doar nu merg fier pe fier și nici n-au nevoie de foarte costisitoarele linii ferate.
Postat 14 Decembrie 2021, 22:53 de Shogun
Unică în România e furtuna din capul unui primar căruia i-au zburat țiglele de pe casă.
Așadar, lăsând deoparte faptul că București, Timișoara și mai ales Arad, au realizat destule astfel de noi linii de tramvai în ulimii ani ... e cazul să comparăm situația investițională. Birta se laudă că a tăiat panglica pentru montarea a 720 bucăți de traverse de cale a câte 10 m fiecare (adică 7200 m dus/întors), în timp ce Clujul a început construcția metroului de la poalele Feleacului, sub oblăduirea Bocului. Doi liberali autentici cum ar veni ... cu rezultate pe măsura posibilităților. De parcă "neterminații" ăștia ar cunoaște tehnica înșurubării prezoanelor, pe munca și pe banii lor de buzunar.
Postat 14 Decembrie 2021, 17:53 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.817 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON