URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Mai 2012, 16:34

Prima generaţie de "mămici calificate" a ieşit de pe "băncile" Maternităţii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câteva zeci de graviduţe vor intra mai pregătite în rolul de proaspete mămici, după ce în ultimele săptămâni au învăţat ce înseamnă această "meserie", de la momentul concepţiei, până la momentul în care mica făptură apare pe lume, la "Şcoala Mamei", un proiect desfăşurat de Secţia de Obstetrică Ginecologie a Spitalului Judeţean.

Prima promoţie a absolvit joi, cele 22 de participante declarându-se de-a dreptul încântate de ce au învăţat.

Solicitate de medicul Szucs Zoltan, care le-a fost alături pe parcursul cursului, să spună ce le-a plăcut şi ce nu, femeile au spus că au apreciat faptul că întâlnirile lor au fost interactive, şi nu plicticoase.

"Un lucru pozitiv este că că am văzut tot traseul pe care-l parcurge o mămică de la poartă până la sala de naştere. Este foarte important. Fiecare a putut să pună întrebări la care poate şi celelalte s-au gândit şi din care am aflat lucruri interesante", a spus o tânără. "Mie mi-a plăcut că s-a vorbit chiar despre tot, de la preconcepţie până după naştere", a zis o alta.

Viitoarele mămici au făcut chiar şi propuneri pentru următoarele cursuri desfăşurate tot de Maternitate. "Eu propun o demonstraţie pe o păpuşă, să ne dăm mai bine seama ce ar trebui să facem dacă bebeluşul se îneacă", a spus o viitoare mămică de vreo 25 de ani.

Propunerea a fost aprobată de toate celelalte femei, şi îmbrăţişată chiar şi de managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, care, prezent la eveniment, a afirmat că este o idee foarte bună şi va căuta să o implementeze pe viitor, mai ales că spitalul intenţionează să contracteze un proiect vizând pregătirea personalului care implică folosirea manechinelor, de la bebeluşi până la oameni maturi.

De altfel, reprezentanţii spitalului afirmă că pe viitor se vor concentra şi pe un curs despre viaţa sexuală în timpul sarcinii, dar şi pe unul dedicat mai mult partenerului gravidei, mai exact cum trebuie educat acesta ca să vină într-adevăr în ajutorul ei.

În finalul cursului, cele 22 de tinere prezente, unele chiar însoţite de parteneri, au primit o diplomă de "mămică calificată", dar şi mici cadouri constând în vitamine ce trebuie luate pe perioada sarcinii ori hăinuţe pentru bebeluşi.

Cursantele se vor întâlni peste câteva luni, când viitoarele mămici, pe atunci lăuze, vor veni cu tot cu copii şi cu soţi, pentru a-şi împărtăşi experienţele naşterii.

La cursul festiv, ginecologul Petru Chitulea, medicul coordonator al Maternităţii, a ţinut să întărească necesitatea unui astfel centru de pregătire, în care viitoarele mămici să fie "antrenate" psihologic şi să ştie la ce se aşteaptă în timpul sarcinii şi al naşterii, inclusiv cum să scape de anxietate, dar şi să facă gimnastică specială pentru ca trupul să îşi revină în timp cât mai scurt după sarcină.

"În general la acest curs am avut în jur de 30-35 de participate, dar unele au venit, altele au renunţat pe parcurs. Am avut şi circa 30 de mămici care au făcut şi gimnastică", a declarat dr. Chitulea, precizând că proiectul Maternităţii e premieră în ţară.

Următorul curs va începe peste două săptămâni, şi este gratutit. Relaţii despre acesta se pot obţine la numărul de telefon 0259/41.46.30, unde doritoarele pot face şi programări.

Un modul e format din 5 cursuri, organizate o dată la două săptămâni atât în ambulatorul Maternităţii, cât şi în fosta clădire administrativă, renovată în urmă cu câţiva ani şi dezafectată în urma unificării spitalelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
banii ajung tot la cei care au :)) le doatati tehnic pe mamici si afalau in orice situatie orice CU
eu am o intrebare cati banii se dau celor care fac CURSUL nu de alta dar GOOGLE ofera orice GEN de CURS :)) daca nu ar EXISTA magari nu ar exista nici HOTII sa i incarce :))) nu ati auzit de GOOGLE mai bine le dataeati mamicilor INSTRUMENTELE care sa le ofere INFORMATIA :o TABLETA nimic mai simplu ! asa participau majoritatea mamaicilor nu doar 10% JJJJAAAAAF, traim in ROMANIA !
Postat 05 Mai 2012, 15:28 de jafff continuat
viata lunga sa aveti!
felicitari mamicilor le dorim viata lunga si sanatate alaturi de copii! rusine celor care fac avort, nimic nu e mai dureros decat sa ......
Postat 04 Mai 2012, 17:11 de bravoo lor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON