URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Noiembrie 2023, 18:52

Prima etapă a bugetării participative. Proiectul statuii din bronz a poetului Petőfi Sándor a fost cel mai votat online. Vezi care este topul!

Prima etapă a bugetării participative. Proiectul statuii din bronz a poetului Petőfi Sándor a fost cel mai votat online. Vezi care este topul! Cel mai votat proiect de până acum a fost înlocuirea bustului poetului Petőfi Sándor din parcul cu același nume cu o statuie din brons.

Etapa votului online a procesului de bugetare participativă s-a încheiat la începutul acestei săptămâni. Reprezentanţii municipalităţii orădene vor începe pe 11 decembrie întâlnirile cu orădenii pentru votul cu urnă. Proiectul înlocuirii bustului poetului Petőfi Sándor cu o statuie din bronz a fost cel mai votat până acum.

Semafor şi fântâni arteziene...

Procedura votării online, desfăşurată în perioada 18 septembrie – 27 noiembrie, a cuprins 41 de proiecte. "Cele mai multe voturi, respectiv 334 de voturi, au fost consemnate pentru proiectul prin care se doreşte înlocuirea bustului de beton a poetului Petőfi Sándor din parcul cu acelaşi nume, cu o statuie din bronz şi un soclu nou", a transmis marţi, Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă.

La mare distanţă, proiecte preferate de alegătorii online au mai fost: montarea unui semafor cu temporizare în Calea Aradului în zona Poliţiei Municipiului Oradea (203 voturi), amenajarea de fântâni arteziene de pe Podul Sfântul Ladislau (156 voturi), marcarea colorată a intersecţiilor pistelor pentru biciclete (154 voturi) şi decorarea picioarelor podului rutier de la intrarea în Oradea (80 voturi).

Printre proiectele rămase în cursa pentru finanţare de la bugetul local s-au mai numărat amenajări precum o parcare cu vestiare şi toalete ecologice în zona Silvaş sau instalarea de pânze pentru umbră pe strada Vasile Alecsandri.

Urmează votul cu urnă!

Cea de-a doua etapă a bugetării participative va începe din 11 decembrie, când reprezentanţii municipalităţii vor avea dezbateri cu orădenii pentru etapa votului cu urnă.

"Între 11 - 18 decembrie, vor fi organizate 10 întâlniri la nivelul cartierelor din municipiul, la care administraţia locală aşteaptă cetăţenii să voteze. Menţionăm că o persoană poate vota atât online, cât şi la întâlnirile organizate în cartiere, dar de fiecare dată doar un singur proiect", se menţionează în comunicat.

Prima întâlnire cu alegătorii va avea loc luni, 11 decembrie, de la ora 17, la Liceul Don Orione (strada Calea Alexandru Cazaban 49/E) iar a doua va avea loc de la 18:30 la Şcoala Gimnazială Avram Iancu (strada Gheorghe Pop de Băşeşti).

100.000 lei pe proiect

După cum BIHOREANUL a mai scris, bugetul total al programului este de 1,5 milioane lei, fiecare proiect putând să obţină o finanţare de la bugetul local de maximum 100.000 lei, inclusiv TVA.

Selecţia proiectelor se va face în funcţie de numărul de voturi obţinute prin platforma online şi la întâlnirile publice, până la epuizarea sumei.

În cadrul celor trei sesiuni de bugetare participativă de până acum, organizate în 2017, 2018 şi 2022, au fost selectate pentru finanţare de la bugetul local 37 de proiecte propuse de către orădeni.

Printre acesta s-au numărat modernizarea Parcului Petőfi, care se află în desfăşurare, construirea parcării supraetajate a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor şi proiectele de artă stradală "Dream Big" şi "Anotimpurile Art Nouveau" realizate pe străzile Tudor Vladimirescu şi parcul IC Brătianu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
..........
Cum au câștigat finanțare prin acest program parcarea supraetajata de la spitalul județean și parcul Petofi când aici niciodată nu se vorbea de o sumă mai mare de 100 mii lei pe proiect iar cele două sunt amenajări/constructii de milioane lei fiecare?
Postat 29 Noiembrie 2023, 13:07 de Robert
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON