URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Martie 2024, 09:16

Prieteni de alergare: Un tânăr a creat o comunitate de peste 100 de orădeni care se strâng să alerge (FOTO/VIDEO)

Prieteni de alergare: Un tânăr a creat o comunitate de peste 100 de orădeni care se strâng să alerge (FOTO/VIDEO) PE ORICE VREME. Vara este o plăcere să faci sport alături de alți zeci de iubitori de mișcare, dar Oradea Running Culture promovează alergarea indiferent de starea vremii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă îl cauţi acum pe reţelele de socializare, profilul lui Alex este al unui tânăr aventurier, activ, cu o postură zveltă, care inspiră un stil de viaţă sănătos. N-a fost, însă, mereu aşa. 

Înainte de a motiva peste o sută de orădeni să alerge în zilele de joi prin centrul oraşului, în cadrul comunităţii Oradea Running Culture, tânărul s-a luptat cu bullying-ul şi cu multe kilograme în plus. Asta l-a ambiţionat să ajungă la echilibrul de astăzi...

Victima bullying-ului 

În vârstă de 29 ani, Alexandru Popa (foto) s-a mutat în Oradea din Holod când avea 15 ani şi a ajuns licean la Colegiul Tehnic Traian Vuia. S-a integrat greu, căci de multe ori era victima ironiilor colegilor, fiind de la ţară şi durduliu. De altfel, din cauza asta, la finalul clasei a X-a s-a transferat la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul, pe care l-a şi absolvit. 

S-a angajat imediat la o benzinărie, dar viaţa sa nu era roz. A ajuns la 100 de kilograme şi a început să bea prea des. "În 2020, la 25 de ani, am vrut să fac o schimbare, m-am lăsat de băut constant, am început să alerg aproape în fiecare zi, la început vreo 2 kilometri şi apoi tot mai mult", îşi aminteşte bihoreanul.

Patru la start

A văzut pe propria piele cât de bine îi făcea mişcarea. A slăbit 33 de kilograme, făcând sport aproape zilnic, şi şi-a schimbat şi mentalitatea. "Desigur, am mers şi la sală, dar nimic nu se compară cu alergarea. De obicei alergam prin oraş, mai târziu şi prin munţi, şi asta m-a făcut cumva să mă detaşez de problemele cotidiene, să descopăr ce este cu adevărat important în viaţă: echilibrul", mărturiseşte el.

A participat apoi la primele competiţii, iar anul trecut s-a gândit că ar vrea să dea mai departe tot ce l-a ajutat şi pe el. A aflat că în Bucureşti exista deja o comunitate de alergători amatori denumită "321sport" şi i-a cerut fondatorului acesteia, Radu Restivan, câteva sfaturi. La scurt timp după, în 30 martie 2023, într-o zi de joi, Alex a anunţat pe Instagram că organizează o tură de alergare prin centrul oraşului şi oricine era binevenit. Patru oameni au alergat atunci 5 kilometri.

Cultura alergatului

Alex a creat pe reţelele de socializare şi o pagină dedicată comunităţii, Oradea Running Culture, iar tot mai mulţi adepţi i s-au alăturat după ce i-au descoperit videoclipurile postate pe net. "Aşa cum îi spune şi numele, voiam să creăm un obicei, ca lumea să vină la alergat în fiecare seară de joi, indiferent de vreme, de la ora 19.30". A explicat încă de la început că stilul de alergare este unul uşor, că se porneşte întotdeauna din Parcul I.C. Brătianu, că nimeni nu e lăsat în urmă şi că lungimea traseului variază între 5 şi 6 kilometri, pe un traseu stabilit de dinainte prin centrul Oradiei. Oricine era binevenit, indiferent de vârstă. 

Scopul grupului a fost mişcarea şi socializarea. În doar un an, Alex a creat o comunitate de 140 de membri care participă la alergare, chiar dacă nu toţi la fiecare tură, în urmă cu două săptămâni atingându-se un număr record de participanţi într-o singură seară: 57 de persoane. "Cu ajutorul lor am ajuns să lucrez şi la frica mea de a vorbi în public şi mi-am făcut o grămadă de prieteni din diverse domenii. Avem joburi atât de diferite încât doar iubirea pentru alergare ne-ar fi putut aduna", crede Alex, care între timp a devenit manager comercial la o firmă de logistică din Oradea. 

Un lider înnăscut 

Daniel IordacheComunitatea pe care a creat-o a schimbat oamenii care fac parte din ea. Daniel Iordache (foto) a fost alături de Alex încă de la prima tură, de anul trecut. Tocmai se mutase în Oradea din Vaslui şi nu cunoştea mai pe nimeni. "Cu ajutorul lui Alex am reuşit în scurt timp să mă simt ca acasă aici. Eu sunt obişnuit să alerg pe distanţe lungi, dar la alergarea de joi îmi place să stau de vorbă cu alţii, să ne cunoaştem", povesteşte vasluianul. 

Denisa MoșincatŞi el, şi alţi alergători cu experienţă îi ajută pe cei noi să se obişnuiască cu ritmul. "Eu m-am alăturat grupului în aprilie anul trecut. Alergam din liceu, singură, şi forma asta de mişcare m-a ajutat să îmi reglez stările, să-mi treacă anxietatea. E mult mai fain să mergem în grup. Alex mi se pare un lider născut pentru aşa ceva. N-a lipsit nicio joi de când a început totul, e un sprijin constant pentru noi şi pot spune că de când sunt alături de ei am început să particip şi la concursuri de alergare montană", povesteşte şi Denisa Moşincat (foto)

Grupul a devenit atât de unit încât acum dă ture şi cu bicicletele prin judeţ sau participă la diverse competiţii. Pentru viitor, Alex plănuieşte chiar să organizeze propria competiţie de alergare. "Se întâmplă atâtea lucruri în jurul nostru, dar e important să ştim că avem puterea să facem mult bine", zice tânărul. Iar el dă tonul...

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON