URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 06 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Octombrie 2021, 17:15

Preţurile la energia electrică şi la gaze, plafonate şi compensate. Ministrul Energiei: "Românii nu vor plăti mai mult ca în decembrie 2020"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul de lege care plafonează preţurile la energie şi compensează facturile a fost adoptat, miercuri, de Parlamentul României, urmând să ajungă pe masa preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, astfel încât efectele acestuia să fie vizibile deja pe facturile aferente lunii noiembrie. 

Preţuri plafonate...

Conform legii, preţurile ar urma să fie plafonate atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru spitale (publice şi private), unităţi de învăţământ, inclusiv creşe, (publice şi private), ONG, furnizori de servicii sociale publici şi privaţi şi biserici, informează Hotnews.ro

De asemenea, taxa pe valoare adăugată (TVA) pentru energia şi gazele livrate operatorilor economici consumatori finali va fi redusă de la 19% la 5%.

Conform formei finale a proiectului de lege, preţul final facturat al ENERGIEI ELECTRICE se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preţ a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh.

Totodată, preţul final facturat al GAZELOR NATURALE se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preţ al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh. 

...şi compensate

Proiectul aprobat miercuri mai prevede compensarea unei părţi a facturilor. "De schema de compensare a facturilor la energie vor beneficia clienţii casnici", a subliniat Virgil Popescu, ministrul Energiei. 

Concret, cantităţile maxime de energie pentru care se vor acorda compensaţii sunt: 

- 300 kwh/lună - 1500 kWh energie electrică pentru întreaga perioadă (noiembrie 2021 – martie 2022)
- echivalentul în kWh a 1000 m3 de gaze naturale pentru întreaga perioadă (noiembrie 2021 –  martie 2022)

Textul de lege prevede "Pentru clienţii casnici - acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale". 

Ajutor pentru operatorii economici

Legea prevede un ajutor şi pentru operatorii economici.

"Pentru toţi operatorii economici se exceptează, în cazul energiei electrice, plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din reţea, tariful de distribuţie, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum şi de la plata certificatelor verzi, contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă şi accizei", a explicat ministrul Energiei. 

În cazul gazelor naturale, se exceptează plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuţie şi accizei.

Ca-n decembrie 2020

Virgil Popescu a susţinut, miercuri, că legea privind compensarea creşterii preţului la energie va oferi un ajutor pentru aproape 15 milioane de români, care vor plăţi acelaşi preţ ca anul trecut.

"Românii nu vor da mai mulţi bani decât în decembrie 2020 pentru plata facturilor la energie! Asta datorită plafonării preţului şi a schemei de compensare a facturilor la energie, de care vor beneficia 70% dintre români, măsuri care se aplică în perioada noiembrie 2021 - martie 2022", a transmis Popescu, pe Facebook. 

Subvenţie pentru primării

Aceeaşi lege prevede şi acordarea de sprijin din bugetul central pentru unităţile administrativ-teritoriale din România. Concret, pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022, Guvernul va aloca bugetelor unităţilor administrativ teritoriale o subvenţie pentru acoperirea creşterii preţului gigacaloriei în cuantum de 50% din diferenţa rezultată între preţul de achiziţie al gazelor naturale şi preţul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Greu de cap
In oradea,in ultimul timp, 1 kwh era cam 0.75 lei, pret final, digi sau electrica. Din noiembrie se plafoneaza pretul la 1 leu/kwh , din care se acorda o compensaţie unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh.Cel mult ? Pe baza de ce ? Sa zicem ca te incadrezi la "cel mult". Rezulta ca vei plati 0.709 lei/kwh. Adica scade pretul? Nu sunt suficient de idiot?
Postat 27 Octombrie 2021, 23:06 de excalibur
0,525 lei prețul de bază plafonat în noiembrie 2021, față de 0,365 lei cât a fost exact cu un an în urmă.
Iar plafonarea, cu taxe și accize cu tot, la 1 leu, față de 0,68 lei tot în 2020. Păi, dacă minți liberalule de la energie, măcar mi te cum trebuie. Că facturile online din aplicația MyElectrica se păstrează și se pot compara pe un an întreg cel puțin. Și se vede clar că nu s-a plafonat nimic la nivelul "băieților deștepți" din energie, cei care pun miniștri sau îi dau jos dacă au idei personale. S-a umblat doar la structura de preț final, prin respectarea recomandărilor de la Comisia Europeană, cea care a comparat între țările membre tot ce ține de costurile reale, certificate, cogenerare și TVA. De data asta, norocul vine de la Bruxelles, nicidecum de la "guvernul meu" după care, dacă s-ar fi lăsat așa, marcam curând falimentul României prin închiderea economiei de bază.
Postat 27 Octombrie 2021, 18:19 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5669 RON
  • 1 EUR = 4.975 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON