Proiectul de lege care plafonează preţurile la energie şi compensează facturile a fost adoptat, miercuri, de Parlamentul României, urmând să ajungă pe masa preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, astfel încât efectele acestuia să fie vizibile deja pe facturile aferente lunii noiembrie.
Preţuri plafonate...
Conform legii, preţurile ar urma să fie plafonate atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru spitale (publice şi private), unităţi de învăţământ, inclusiv creşe, (publice şi private), ONG, furnizori de servicii sociale publici şi privaţi şi biserici, informează Hotnews.ro.
De asemenea, taxa pe valoare adăugată (TVA) pentru energia şi gazele livrate operatorilor economici consumatori finali va fi redusă de la 19% la 5%.
Conform formei finale a proiectului de lege, preţul final facturat al ENERGIEI ELECTRICE se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preţ a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh.
Totodată, preţul final facturat al GAZELOR NATURALE se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preţ al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh.
...şi compensate
Proiectul aprobat miercuri mai prevede compensarea unei părţi a facturilor. "De schema de compensare a facturilor la energie vor beneficia clienţii casnici", a subliniat Virgil Popescu, ministrul Energiei.
Concret, cantităţile maxime de energie pentru care se vor acorda compensaţii sunt:
- 300 kwh/lună - 1500 kWh energie electrică pentru întreaga perioadă (noiembrie 2021 – martie 2022)
- echivalentul în kWh a 1000 m3 de gaze naturale pentru întreaga perioadă (noiembrie 2021 – martie 2022)
Textul de lege prevede "Pentru clienţii casnici - acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale".
Ajutor pentru operatorii economici
Legea prevede un ajutor şi pentru operatorii economici.
"Pentru toţi operatorii economici se exceptează, în cazul energiei electrice, plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din reţea, tariful de distribuţie, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum şi de la plata certificatelor verzi, contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă şi accizei", a explicat ministrul Energiei.
În cazul gazelor naturale, se exceptează plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuţie şi accizei.
Ca-n decembrie 2020
Virgil Popescu a susţinut, miercuri, că legea privind compensarea creşterii preţului la energie va oferi un ajutor pentru aproape 15 milioane de români, care vor plăţi acelaşi preţ ca anul trecut.
"Românii nu vor da mai mulţi bani decât în decembrie 2020 pentru plata facturilor la energie! Asta datorită plafonării preţului şi a schemei de compensare a facturilor la energie, de care vor beneficia 70% dintre români, măsuri care se aplică în perioada noiembrie 2021 - martie 2022", a transmis Popescu, pe Facebook.
Subvenţie pentru primării
Aceeaşi lege prevede şi acordarea de sprijin din bugetul central pentru unităţile administrativ-teritoriale din România. Concret, pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022, Guvernul va aloca bugetelor unităţilor administrativ teritoriale o subvenţie pentru acoperirea creşterii preţului gigacaloriei în cuantum de 50% din diferenţa rezultată între preţul de achiziţie al gazelor naturale şi preţul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.