Era evident că, odată cu trecerea CET-ului pe gaz, preţul gigacaloriei va creşte. Dar în campanie niciun politician nu e dispus să-şi tragă singur gloanţe în picior. Acum, Primăria a anunţat noul preţ dar, ca să îndulcească pilula, subliniază că el va fi subvenţionat, prin urmare orădenii nu vor simţi creşterea la buzunar.
Afacerea cu gazul, noul CET şi reabilitarea reţelelor a constat într-un cadou de 77 milioane euro primit de la UE, ceea ce înseamnă 400 euro pe cap de orădean. O altă variantă, mai ieftină în exploatare, ar fi fost o centrală pe cărbune. Preţul ar fi fost tot pe-acolo, numai că investiţia trebuia făcută pe banii noştri, că Europa nu ne-ar fi dat parale să poluăm. Deci tot cam 400 euro pe locuitor, numai că banii n-ar fi fost primiţi, ci daţi. În plus, cu toate desulfurările şi filtrele, şlamul ar fi constituit o sursă permanentă de poluare suplimentară.
Mai există şi partizani ai încălzirii descentralizate, tot pe gaz. Dar gazul ar fi şi în această variantă la fel de scump. Apoi, sincer, eu nu cred că nişte oameni care nu au bani de o bidinea să-şi zugrăvească casa scării vor avea 2.000 euro să-şi pună mini-centrală de apartament.
Vrem-nu vrem, ne vom încălzi cu gaz. Ce nu înţeleg eu e de ce subvenţia se acordă tuturor. Sunt categorii vulnerabile, care chiar au nevoie de această subvenţie, şi care ar putea primi ajutoare pentru încălzire. În rest, însă, fiecare consumator ar trebui să-şi plătească facturile, că doar nu suntem toţi un popor de asistaţi.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.