URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
Scandalul începutului de an este, în Oradea, conflictul preotului Ciprian Mega cu episcopul Sofronie Drincec, unul în care ortodocșii, și nu doar ai locului, se împart de o parte și de alta. Preotul, suspendat de la amvon pentru o lună, dar și de la șefia parohiei, iar în plus trimis în „cercetare disciplinară bisericească” cu riscul caterisirii, își acuză ierarhul de păcatul sodomiei, căci l-ar prigoni de dragul unui consilier „iubit”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Noiembrie 2024, 16:36

Preţul de producţie al încălzirii în Oradea se reduce, dar cetățenii nu vor plăti mai puțin

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a transmis săptămâna aceasta către Termoficare noile tarife de producţie ale gigacaloriei care vor fi practicate de Termoficare Oradea începând din luna noiembrie.

Vom plăti la fel!

Preţul de producţie al încălzirii în Oradea, calculat de ANRE, se va reduce începând de luna aceasta de la 465 lei la 420 lei pe gigacalorie. Orădenii nu se vor bucura însă de o scădere a facturilor de încălzire.

Diminuarea tarifului de producţie a gigacaloriei se va resimţi exclusiv în scăderea subvenţiei acordate de la bugetul local pentru energia termică consumată de orădeni, nu în preţul plătit de populaţia racordată la reţelele secundare de energie termică.

"Preţul către populaţie se va menţine la 397 lei, la fel ca iarna trecută", a declarat miercuri primarul Florin Birta, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la sediul companiei Termoficare din Şoseaua Borşului.

Se va reduce (doar) subvenţia

Primarul Florin Birta a arătat că noul preţ de producţie al gigacaloriei în Oradea a fost stabilit de ANRE undeva în jurul valorii de 420 lei, în scădere de la preţul de 465 lei, anul trecut. Diferenţa până la cei 397 lei, plătiţi de populaţie pe gigacalorie ca până acum, o va reprezenta subvenţia acordată de la bugetul local.

"Practic, va scădea subvenţia acordată de la bugetul local de la 68 lei la 22,5 lei pe gigacalorie", a explicat primarul Birta.

Această scădere de preţ, implicit a subvenţiei acordate de la bugetul local, se datorează atât diminuării de la 19% la 5% a TVA-ului care se calculează în preţul gigacaloriei facturate către populaţie în perioadele de iarnă din noiembrie până în martie, cât şi investiţiilor făcute de municipalitatea orădeană care au crescut eficienţa sistemului de termoficare.

"În ultimii ani am fost acuzaţi că am practicat în Oradea cea mai mică subvenţie şi cel mai mare preţ la gigacalorie. Banii care nu au fost plătiţi pe subvenţii au mers în investiţii", a spus Birta.

"Deciziile au fost bune"

Potrivit primarului, după anul 2008 municipalitatea orădeană a investit peste 200 milioane euro în sistemul de termoficare scăzând pierderile de pe reţea şi crescând calitatea serviciilor.

Investiţiile făcute au scăzut poluarea cu CO2 şi, implicit, costurile pe care le are oraşul cu achiziţia certificatelor verzi. Dacă în timpul funcţionării fostelor cazane pe cărbune, emisiile poluante emise în atmosferă de centrala orădeană se ridicau la circa un milion de tone de CO2 pe an, acum cantitatea acestora s-a redus la circa 300.000 tone de CO2 pe an.

"Deciziile luate în urmă cu 15 ani (n.r. - de a prioritiza investiţiile în sistemul de termoficare în locul subvenţiilor) s-au dovedit bune", a concluzionat Birta.

Potrivit evidenţelor municipalităţii, astăzi Oradea ocupă locul 12 în topul naţional al preţului de producţie al energiei termice. Pentru comparaţie, în Constanţa preţul de producţie se ridică la 1.431 lei, în Bucureşti la 1.244 lei, iar în Bacău la 1.238 lei pe gigacalorie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Ding-ding
Este o mare reusita si pretul unei calatorii OTL de 3 lei in Oradea, acusi de vreo 7 ani, neschimbat, imuabil... Chiar simtem nevoia de niste scumpiri, pur si simplu ne afecteaza zen-ul aceasta stagnare... Sau, poate, scumpirile in Oradea se fac in avans cu citiva ani, anticipind vremurile care vor veni, stiu ei ce stiu...
Postat 15 Noiembrie 2024, 15:51 de excalibur
e un mare succes
in conditiile in care ai inflatie de 11, 14, 7% in 2022-2023-2024, sa nu iti creasca pretul la incalzire e chiar o reusita! Felicitari primariei Oradea!
Postat 15 Noiembrie 2024, 13:41 de unu
Asta este decizie corecta
Subventia trebuie sa dispara. Toate subventiile trebuie eliminate. Oricum parte din investitie este din banii tuturor contribuabililor si nu toti beneficiaza de rezultatul investitiei.
Postat 14 Noiembrie 2024, 10:52 de scarbit
Baliverne birtineze.
ANRE comunică tarifele de referință, calculate prin însumarea și împărțirea costurilor la nivel național, pentru toți producătorii de energie. Nici vorbă să impună un tarif minimal, în contextul în care la Oradea ... CET și Termoficare se subordonează Consiliului local, nicidecum vreunei entități naționale cum este cazul la București sau în alte orașe, din subordinea Ministerului Energiei. În cazul nostru, la Oradea, tariful se calculează la nivel local și se transmite către ANRE strict pentru aprobare de conformitate cu procedurile legale. Nu invers, prin impunerea unor cuantumuri. Așadar, ca de obicei la birtinezi ... Birta minte.
Postat 14 Noiembrie 2024, 09:59 de KP
Preţul de producţie al încălzirii în Oradea, calculat de ANRE
ANRE e un fel de ASF, fara nici o speranta in ce ma priveste, niste ciocli ai unei tari esuate, dar, daca ei calculeaza gigacaloria lui birta, ceva ex-sportiv esuat cu studii superioare inutile sau nici macar, incep sa ma relaxez usor. Nu vrem sa prindem ziua cind va calcula birta gigacaloria, cu maiastrul penel pe care i l-a lasat ilie pe biroul de primar...
Postat 13 Noiembrie 2024, 20:45 de excalibur
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Cum sati cu lesa ::::::)))))) sau lanțul PSD, mai nou comentezi doar când îți vin șefii ::::::))))))
Postat 13 Noiembrie 2024, 20:17 de Sandu2100
vrem bani, foamea
Trebuie bani la Aptor
Postat 13 Noiembrie 2024, 19:40 de vasi13
Si normal
Cetatenii vor palti mai mult , ca vrea Birta 6 benzi pe Armatei Roamne iar firmele de casa , betonatorii au foame de lucrari de numa.
Postat 13 Noiembrie 2024, 19:40 de vasi13
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON