Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a transmis săptămâna aceasta către Termoficare noile tarife de producţie ale gigacaloriei care vor fi practicate de Termoficare Oradea începând din luna noiembrie.
Vom plăti la fel!
Preţul de producţie al încălzirii în Oradea, calculat de ANRE, se va reduce începând de luna aceasta de la 465 lei la 420 lei pe gigacalorie. Orădenii nu se vor bucura însă de o scădere a facturilor de încălzire.
Diminuarea tarifului de producţie a gigacaloriei se va resimţi exclusiv în scăderea subvenţiei acordate de la bugetul local pentru energia termică consumată de orădeni, nu în preţul plătit de populaţia racordată la reţelele secundare de energie termică.
"Preţul către populaţie se va menţine la 397 lei, la fel ca iarna trecută", a declarat miercuri primarul Florin Birta, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la sediul companiei Termoficare din Şoseaua Borşului.
Se va reduce (doar) subvenţia
Primarul Florin Birta a arătat că noul preţ de producţie al gigacaloriei în Oradea a fost stabilit de ANRE undeva în jurul valorii de 420 lei, în scădere de la preţul de 465 lei, anul trecut. Diferenţa până la cei 397 lei, plătiţi de populaţie pe gigacalorie ca până acum, o va reprezenta subvenţia acordată de la bugetul local.
"Practic, va scădea subvenţia acordată de la bugetul local de la 68 lei la 22,5 lei pe gigacalorie", a explicat primarul Birta.
Această scădere de preţ, implicit a subvenţiei acordate de la bugetul local, se datorează atât diminuării de la 19% la 5% a TVA-ului care se calculează în preţul gigacaloriei facturate către populaţie în perioadele de iarnă din noiembrie până în martie, cât şi investiţiilor făcute de municipalitatea orădeană care au crescut eficienţa sistemului de termoficare.
"În ultimii ani am fost acuzaţi că am practicat în Oradea cea mai mică subvenţie şi cel mai mare preţ la gigacalorie. Banii care nu au fost plătiţi pe subvenţii au mers în investiţii", a spus Birta.
"Deciziile au fost bune"
Potrivit primarului, după anul 2008 municipalitatea orădeană a investit peste 200 milioane euro în sistemul de termoficare scăzând pierderile de pe reţea şi crescând calitatea serviciilor.
Investiţiile făcute au scăzut poluarea cu CO2 şi, implicit, costurile pe care le are oraşul cu achiziţia certificatelor verzi. Dacă în timpul funcţionării fostelor cazane pe cărbune, emisiile poluante emise în atmosferă de centrala orădeană se ridicau la circa un milion de tone de CO2 pe an, acum cantitatea acestora s-a redus la circa 300.000 tone de CO2 pe an.
"Deciziile luate în urmă cu 15 ani (n.r. - de a prioritiza investiţiile în sistemul de termoficare în locul subvenţiilor) s-au dovedit bune", a concluzionat Birta.
Potrivit evidenţelor municipalităţii, astăzi Oradea ocupă locul 12 în topul naţional al preţului de producţie al energiei termice. Pentru comparaţie, în Constanţa preţul de producţie se ridică la 1.431 lei, în Bucureşti la 1.244 lei, iar în Bacău la 1.238 lei pe gigacalorie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.