URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Preţ de poveste la operaţii pentru copii cu cuţitul la os

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu trece prea mult şi iarăşi auzim de un copilaş care are nevoie de milionul de euro sau de milioane de dolari pentru un tratament genetic, oncologic ori altă intervenţie vitală. Dă fiecare cât poate şi cât îl lasă inima.

Uneori, când mass-media se implică şi campaniile umanitare cuprind toată ţara, chiar se întâmplă minunea. Cum a fost pentru micuţul Noel din Bihor, bolnav de Amiotrofie spinală de tip 1 (SMA1), pentru care s-a adunat o sumă chiar admirabilă: 2,5 milioane de euro, bani cu care a fost cumpărat şi apoi administrat vaccinul Zolgensma, ce-l poate vindeca.

Alteori nu se adună bani suficienţi, sau se adună prea târziu, când nu mai e nimic de făcut.

Oricât ar fi de inimoşi unii semeni, chetele de milioane chiar ajung să se concureze una pe alta pe o nişă limitată de donatori. Uneori poţi fi tentat să te-ntrebi: oare cu X milioane nu am putea cumva salva mai mulţi copii a căror operaţii în străinătate poate costă "doar" câteva sute de mii de euro? Sau am putea să-i împărţim chiar la mai mulţi copii a căror viaţă riscă să fie distrusă în lipsa unor zeci de mii de euro?

Vrând-nevrând, preţurile colosale te readuc la eterna dilemă de care se lovesc cei cu decizie în vremuri de carantină, calamitate naturală ori război. Când sunt obligat de împrejurări, câţi X oameni pot sacrifica ca să salvez alţi Y oameni? Niciun om normal n-ar vrea să aibă de luat asemenea decizii...

Dar tratamentele medicale pentru copii nu se încadrează nici la pandemii, nici la dezastre naturale, nici la conflicte sângeroase. Aşa încât de ce ne încearcă deopotrivă sentimentul de compasiune dar şi cel de revoltă amestecată cu neputinţă când auzi de milioanele astea?

Oare saloanele spitaliceşti în cauză sunt podite cu aur şi faianţate cu platină? O fi instrumentarul din diamante iar medicamentele făcute din pulbere de briliante?

De înţeles că nu toate spitalele private au Crucea Roşie sau sigla "Salvaţi copiii" pe frontispiciu, şi că au de făcut şi ele un profit pentru acţionari. Dar până unde poate merge etica profiturilor medicale? Şi mai ales cea în cazul tratamentelor pentru copii...

Pe lângă costurile spitaliceşti în regim hotelier şi cele medicale standard, marele cost invocat e în pregătirea medicilor şi în cercetarea făcută pentru găsirea tratamentului. Pregătirea medicilor cam ştim cât costă, în mare e la fel. Deci marea diferenţă ar fi costurile cercetării. Însă în unele cazuri chiar şi cercetarea e semi-subvenţionată de state.

Apare oricum şi o altă nedumerire: de ce tratamentele pentru adulţi nu ajung de regulă la asemenea preţuri exorbitante? Iar răspunsul ar putea fi că în cazul copiilor e multă jumuleală. Fiindcă atunci când e vorba de viaţa pruncului tău vinzi tot şi faci orice, te faci la o adică şi frate cu dracu'. Fiindcă e cumplit să-ți fie viața propriului copii la mila unei mulțimi de necunoscuți, fie ei și inimoși.

Apoi şi campaniile umanitare iscă o altfel de emoţie faţă de cele pentru adulţi. Pe când acceptarea morţii de către cei trecuţi prin viaţă trece - fireşte - într-un alt registru. De pildă - drept e că nu orice pildă - Einstein nici măcar n-a vrut să-şi prelungească bătrâneţile, deşi a fost îmbiat insistent să-şi facă o operaţie medicală.

În fine, un ultim indiciu că unele tratamente vitale pentru copii au preţuri super-umflate e că acţionarii principali ai spitalelor ori producătorilor farmaceutici în cauză îşi ascund numele sub hârtii ca şobolanii. Asta, sigur, ca nu cumva să dea faţă cu vreun părinte disperat.

Iată, în sfârşit, şi o veste bună. Un model de petiţie isteaţă, care ar trebui să pună guvernele nu doar pe gânduri ci şi pe fapte. E vorba de un tratament cu Zolgensma, de care depinde în prezent viaţa unui alt micuţ cu SMA1 din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON