Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susţinut, luni seară, un discurs în plenul reunit al Parlamentului României. Între altele, el a spus că acest genocid trebuie oprit, a făcut un apel la susţinere pentru refacerea vieţii în Ucraina şi s-a arătat convins că România şi firmele româneşti vor participa la refacerea ţării distruse de război, după ce forţele ruseşti se vor retrage.
Imaginile dezastrului
Luarea de cuvânt a preşedintelui ucrainean a venit la doar câteva ore după ce acesta s-a deplasat în oraşul Bucha, unde au fost găsite - împrăştiate pe străzi ori înhumate în gropi comune - cadavrele a sute de civili, după retragerea forţelor ruse. A fost pentru prima dată de la începutul războiului (din 24 februarie), când preşedintele ucrainean a ieşit din Kiev.
De altfel, discursul lui a început cu un film şocant cu masacrul din Bucha.
"Până acum, peste 300 de oameni au fost torturaţi la Bucha. Oameni simpli, locuitori ai unui oraş simplu, au fost cu mâinile legate la spate, împuşcaţi în ceafă", a spus Zelenski, vorbind despre imaginile care au şocat Europa.
Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Între altele, în discursul său, preşedintele ucrainean a făcut o trimitere inclusiv la trecutul comunist al ţării noastre, amintind de dictatorul Ceauşescu şi de regimul bazat pe repreziuni, spunând că trăgea ţara în jos şi izola România.
"Poporul român s-a ridicat şi s-a apărat, doborând un regim inadecvat", a spus Zelenski. "Ceauşescu nu putea fi convins de nimic, la fel cum în Rusia nu pot fi convinşi de nimic cei care dau ordine criminale", a mai spus el.
Să oprim genocidul
"Stimaţi români, împreună trebuie să oprim aceşti oameni care vor genocid în Europa", a îndemnat Zelenski, arătând că ţara sa nu este singura ţară vizată de Rusia.
Zelenski a subliniat că pe teritoriul Ucrainei nu se decide doar soarta acestei ţări, ci "se decide soarta întregii Europe Centrale şi a regiunii Mării Negre". "Apărând libertatea Ucrainei înseamnă să protejezi securitatea Europei", a arătat el.
De asemenea, el a vorbit şi despre stabilitate în regiune. "Este fundamental să apărăm şi independenţa şi stabilitatea Moldovei", a mai spus preşedintele Ucrainei.
"Sancţiunile împotriva Rusiei trebuie înăsprite"
În acest context, preşedintele Ucrainei a vorbit şi despre sancţiunile aplicate Rusiei de comunitatea internaţională, arătând că după mai bine de 40 de zile de război nu au reuşit să o oprească.
"Rusia trebuie să caute pacea cu Ucraina şi cu toată Europa, de aceea trebuie să fie privată de toate resursele. Trebuie să închideţi porturile pentru navele ruseşti, să opriţi tranzitul mărfurilor spre Rusia şi din Rusia. Fiecare politician al lumii democratice trebuie să susţină Ucraina", a adăugat Volodimir Zelenski.
Potrivit preşedintelui Ucrainei, acum se decide cine va câştiga "acest război: libertatea sau tirania?". "Fiecare trebuie să facă tot ce poate pentru ca militarii ruşi să răspundă în faţa legii", a adăugat Volodimir Zelenski precizând că trebuie înăsprite sancţiunile împotriva Rusiei.
"Avem nevoie de susţinere pentru a reface viaţa în Ucraina"
Zelenski a mai spus că militarii ruşi trebuie să răspundă în faţa legii pentru atrocităţile comise pe teritoriul ţării sale şi a vorbit despre reconstrucţie.
Preşedintele Ucrainei a lansat, în discursul de luni, un mesaj către statul român şi către comunitatea de afaceri pentru refacerea Ucrainei, după retragerea trupelor ruseşti.
"Sunt convins că România şi firmele româneşti vor participa la programele de refacere a Ucrainei după retragerea trupelor ruseşti", "avem nevoie de susţinere pentru a reface viaţa în Ucraina", a mai spus preşedintele Zelenski.
Zelenski, despre refugiaţi şi minorităţi
El le-a mulţumit şi românilor pentru ajutorul acordat refugiaţilor.
"Sper că vom avea condiţii în care Rusia să renunţe la război, iar aceşti oameni să se poată întoarce acasă, în Ucraina", a mai spus el.
De asemenea, în discursul său, a promis şi deschiderea unui dialog cu România în privinţa protecţiei minorităţii româneşti din Ucraina.
"Susţinerea şi respectul reciproc al popoarelor noastre este o bază pentru o apropiere mai mare. Când situaţia va permite vreau să încep un dialog cu România pentru a permite întreaga protecţie a minorităţii româneşti din Ucraina, să asigurăm toată susţinerea. Viitorul nostru este împreună", a spus Zelenski, potrivit HotNews.ro.
Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Discurs cu probleme tehnice şi ridicol, amatorism românesc
De precizat că, în condiţiile în care transmisiunea a fost asigurată de Parlamentul României, discursul lui Zelenski a fost bruiat de probleme tehnice.
Începutul discursului preşedintelui Ucrainei nu s-a auzit, iar când problema a fost remediată, nu s-a auzit traducerea.
În schimb, un aspect ridicol, remarcat de jurnalistul Florin Negruţiu, de la Digi24, pe pagina sa de Facebook, a fost că preşedintele Senatului, Florin Cîţu "s-a adresat plenului Parlamentului cu "onorată instanţă", iar apoi l-a invitat pe "Excelenţa Sa" Ciolacu la microfon. Am auzit ce a spus Cîţu, ce a spus Ciolacu şi la final ce a spus Ciucă, invitat să tragă concluziile. N-am prea auzit ce a zis Zelenski", a notat Negruţiu, adăugând:
"E prima intervenţie a lui Zelenski după ce a fost la gropile comune de la Bucha (a şi arătat imagini de la faţa locului). Atenţia întregii lumi era maximă pe acest discurs. L-am tratat cum ne pricepem mai bine: româneşte, amatoristic, cu merge şi aşa...", a mai remarcat jurnalistul.
Potrivit HotNews.ro, de la invazia Rusiei în Ucraina, Volodimir Zelenski a avut intervenţii în parlamentele a numeroase state occidentale, cerând ajutor pentru ţara sa. El a vobit în parlamentele din Marea Britanie, Canada, SUA, Germania, Italia, Israel, Polonia, precum şi în Parlamentul European. De asemenea, el a avut o intervenţie şi la summitul extraordinar al NATO la care a luat parte şi preşedintele american Joe Biden.
Şedinţa din plenul reunit al Parlamentului României a început cu un moment de reculegere în memoria victimelor războiului şi a fost deschis de discursurile preşedintelui Senatului, Florin Cîţu, respectiv cel al preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.
Vezi mai jos şedinţa cu discursul preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în Parlamentul României!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.