URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Octombrie 2013, 10:03

Preşedinta Colegiului Medicilor, despre proiectul ministrului Sănătăţii: "Nu avem policlinici capabile să suplinească spitalele"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedinta Colegiului Medicilor Bihor, doctoriţa Carmen Pantiş, a organizat, joi, o conferinţă de presă la sediul PDL Bihor pentru a trage un semnal de alarmă în privinţa situaţiei precare în care se află sistemul de sănătate la nivelul întregii ţări.

"Ne confruntăm cu cel mai mare protest în lumea medicală de după 1989. În perioada 14-16 octombrie, cadrele medicale, asistentele din sistemul public dar şi din cel privat au fost în grevă japoneză, purtând simbolic un tricolor pe braţ", a declarat Carmen Pantiş.

Principalele revendicări ale medicilor din toată ţara sunt acordarea a minim 6% din PIB către sistemul de sănătate, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate şi organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea de servicii prompte pentru pacienţi.

Legat de ultima dintre revendicări, Carmen Pantiş a comentat o declaraţie recentă a ministrului Eugen Nicolăescu, potrivit căreia din 2014 circa 40% dintre pacienţii care sunt trataţi acum în spital să fie trataţi în policlinici de stat, policlinici private şi la medicii de familie. "Într-adevăr şi la noi, Unitatea de Primire a Urgenţelor este sufocat de pacienţi şi ideea este bună în esenţă. Însă planul domnului ministru are două probleme: una dintre ele este faptul că nu există policlinici de stat bine dotate care să poată suplini spitalele şi nici nu au personalul necesar", a spus Carmen Pantiş.

De asemenea, aceasta a mai spus că o astfel de ideea ar fi greu pusă în practică atât timp cât nu există un sistem de dosare electronice ale pacienţilor şi card electronic de sănătate. "Dacă acestea ar exista, medicii din policlinici ar şti imediat cu ce au de-a face", a mai spus PDL-ista.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Pantiş a subliniat din nou faptul că rezidenţii români au venituri extrem de mici şi din această cauză mulţi dintre ei pleacă să practice medicina în străinătate. "Am colegi care le cumpără copiilor haine de la second-hand, nu le este uşor. Au salarii de 900 de lei şi bonuri, pe care unii le primesc, alţii nu. Din cunoştinţele mele, la spitalele din Beiuş, Marghita şi Salonta nu există fonduri pentru bonurile de masă", a spus doctoriţa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
consumul exagerat de zahar si grasimi
Stimabilo, n-ai vrea mai degraba sa ne demonstrezi ca ai niste cunostinte de endocrinologie? ca esti prea umflata, zau!
Postat 19 Octombrie 2013, 14:22 de grasutzu'
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON