Declaraţiile preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoaie, conform cărora medicii se gândesc să demisioneze în bloc dacă nu le vor fi satisfăcute revendicările de natură salarială, au pus pe jar nu doar autorităţile, ci şi pe membrii corpului medical din ţară.
Prezentă joi la Bucureşti, unde a avut loc reuniunea Consiliului Naţional al Colegiului Medicilor din România, dr. Carmen Pantiş, preşedinta Colegiului Medicilor din Bihor, a declarat pentru BIHOREANUL că situaţia este una "gravă" şi fără precedent.
"Suntem îngrijoraţi atât de faptul că medicii rezidenţi, al căror salariu nu depăşeşte 200 de euro, nu mai rezistă în sistemul din ţară, şi tot mai mulţi aleg să lucreze în străinătate. Am pregătit în ultimii ani 22.000 de medici care lucrează acum în Europa Occidentală, din cauză că în ţară nu sunt plătiţi corespunzător", a explicat doctoriţa Pantiş.
Pe de altă parte, preşedintele Colegiului Medicilor Bihor spune că nici situaţia medicilor specialişti, ale căror salarii sunt de circa 2.200-2.500 lei, fără gărzi, nu este mai fericită.
"Vrem ca medicii specialişti să aibă salarii între 2.800 şi 3.000 de lei, fără gărzi, iar normarea muncii să fie revizuită. În prezent, deşi este intrată în vigoare o directivă europeană conform căreia medicii care fac gărzi ar trebui să primească liber 24 de ore, măsura nu poate fi implementată din cauză că personalul este subdimensionat", a mai spus Pantiş.
Pentru ca cercul vicios să fie rupt, medicii cer creşterea salariilor, iar în cazul în care Guvernul nu va face de la sine acest lucru vor declanşa o serie de măsuri prin care să-l oblige.
Astfel, potrivit spuselor doctoriţei Pantiş, Colegiul Medicilor din România vrea să realizeze "o coaliţie" cu alte organisme profesionale din acest sector, precum Camera Federativă a Medicilor din România, Colegiul Medicilor Stomatologi, Colegiul Farmaciştilor şi Sanitas, iar dacă la rectificarea bugetară preconizată în luna august Ministerul Sănătăţii nu va primi mai mulţi bani pentru cheltuielile de personal, să demareze acţiuni de protest pe durata a trei luni.
"Ne-am gândit ca în cursul lunilor iulie şi august să desfăşurăm o campanie de sensibilizare a populaţiei şi a autorităţilor cu privire la problemele medicilor, iar dacă în august rectificarea de buget nu va oferi o soluţie, să declanşăm marşuri de protest şi greve în lunile septembrie şi octombrie. Dacă nici atunci nu vom ajunge la o soluţie, măsura extremă e ca în luna noiembrie să-şi dea demisia, în bloc, toţi medicii din ţară", a explicat preşedintele Colegiului Medicilor din Bihor.
Dr. Pantiş a adăugat că, totuşi, "noi sperăm să nu se ajungă până acolo, iar problemele să fie rezolvate prin dialog".
Citiţi pe această temă şi articolul: "Medicii ameninţă cu proteste, greve şi demisii, din cauza salariilor mici"
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.