URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 08 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă i-ai întreba pe orădeni ce și-ar dori cel mai mult pentru starea lor de bine, pe primele locuri sigur nu ar fi pasajele sau renovarea clădirilor istorice. Nici măcar terminalul cargo sau cel intermodal. Ca să nu mai spun că nici apariția unor noi firme nu provoacă prea mare entuziasm printre concetățeni. În schimb, la unison și-ar dori ca toate blocurile să fie cât mai repede izolate termic...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 28 iunie a.c. s-a publicat în Monitorul Oficial o nouă Ordonanță de Urgență care modifică din nou Codul Rutier și, din păcate, nu în bine. În războiul contra drogurilor și alcoolului la volan, guvernanții scot pe bandă monstruozități juridice care nu fac decât să lovească în cetățeanul onest și să aducă noi pete pe obrazul Statului. Ceea ce s-a făcut prin această Ordonanță depășește, însă, toate aberațiile anterioare și încalcă orice regulă de drept și de bun-simț juridic.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
05 Iulie 2024, 18:15

Președinta Casei Naționale de Sănătate, în vizită „secretă” la Oradea: autoritățile se laudă, medicii de familie rămân cu ochii-n soare

Președinta Casei Naționale de Sănătate, în vizită „secretă” la Oradea: autoritățile se laudă, medicii de familie rămân cu ochii-n soare sursa foto: CAS Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președinta CNAS, dr. Valeria Herdea, primul medic de familie ajuns la conducerea Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, s-a aflat în Oradea într-o vizită neanunțată presei, având discuții cu conducerea CAS Bihor, cu manageri de spitale și cu reprezentanți ai Colegiului Medicilor și ai Patronatului Medicilor de Familie. Cu acest prilej, a fost discutat și actul adițional la contractul pentru decontarea serviciilor medicale, recent semnat inclusiv cu medicii de familie, nemulțumiți că vor fi în continuare subfinanțați, deși medicina primară este chiar baza sistemului sanitar.

„Semn de apreciere”

Președinta CNAS a vizitat sediul CAS Bihor în cursul zilei de miercuri, în absența presei, directorul acestei instituții, Dorel Dulău, sugerând că dr. Valeria Herdea ar fi cerut acest lucru. „Programul vizitei a fost stabilit de doamna președinte, care a dorit să dăm ulterior un comunicat de presă”, a declarat BIHOREANULUI Dulău, vineri, când a și trimis redacției așa-zisul comunicat.

Textul acestuia nu este, însă, altceva decât o informare autolaudativă, „vizita de lucru” fiind descrisă ca „un semn de apreciere pentru instituția CAS Bihor, în ansamblu, în privința oportunității avute de a relaționa direct cu conducerea CNAS reprezentată prin președintele acesteia”.

Potrivit comunicatului, „Dna președinte a adus aprecieri directe, atât conducerii CAS Bihor pentru întreaga activitate de management local a asigurărilor de sănătate, cât și întregului colectiv al instituției noastre, atât pentru relația cu asigurații bihoreni, cât și pentru relația desfășurată, cu respectarea întocmai a prevederilor legale, cu furnizorii de servicii medicale, indiferent de domeniul de asistență medicală”.

Comunicatul CAS Bihor precizează că ulterior întâlnirii de la sediul acestei instituții - la care au participat și managerii spitalelor teritoriale din Aleșd, Ștei, Beiuș, Marghita, dar și președinta Colegiului Medicilor Bihor și cea a Patronatului Medicilor de Familie Bihor - șefa CNAS a vizitat o parte a Spitalului Județean, mai precis laboratorul robotizat de analize medicale, UPU, secția de Urologie, compartimentul de Radiologie Intervențională și heliportul, având și aici, desigur, cuvinte de „apreciere pentru activitatea personalului medical și a conducerii unității”.

Acord cu obiecții și promisiuni

Pe de altă parte, chestionat de BIHOREANUL, directorul CAS Bihor a declarat că în timpul întâlnirii de la sediul acestei instituții a fost discutat și actul adițional la acordul-cadru cu prestatorii de servicii medicale, începând de la spitalele publice și private până la medicii de familie, aspect esențial, omis cu totul din textul comunicatului de presă.

„Cu acest prilej a fost discutat și actul adițional la acordul-cadru, valabil de la 1 iulie până la 31 decembrie 2024, inclusiv de către reprezentanții medicilor de familie, chiar dacă aceștia au avut obiecțiuni”, a spus Dulău.

Potrivit directorului CAS Bihor, reprezentanții medicinei primare și-au arătat nemulțumirea, cerând suplimentarea bugetului pe anul în curs, așa încât să fie menținută și pe trimestrul IV al anului valoarea punctului per capita.În prezent, valoarea punctului per capita este de 12 lei, iar medicii de familie spun că vor majorarea lui, pentru a se acoperi măcar rata inflației. 

Șeful CAS Bihor a afirmat că președinta CNAS le-a spus medicilor de familie că pentru a se menține și în trimestrul IV valoarea actuală a punctului per capita instituția va încerca să obțină o sumă mai mare de la Ministerul Finanțelor.

„Comunicatul” emis de CAS Bihor poate fi consultat, integral, mai jos:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Obedienta
Dupa ce cã la cârmele tãrii sunt semidocti, plagiatori, penali si alti astfel de indivizi, ca o exceptie de la regulã ajunge intr-o functie importantã si cineva pregatit, care imediat uitã de unde a venit, si In loc sa încerce sã punã cât de cât la punct lucrurile mãcar în bransa de unde provine, ea devine o Obedienta pupincurista!!!! Ne mai mirãm cã statul acesta functioneazã prost!!!!!??????
Postat 06 Iulie 2024, 11:16 de iahim
ba dorele du-te la sapa, ca zilier poate ai putea performa
oare incompetenta de la centru a apreciat dosarele cu sina pe care le depunem toti agentii economici lunar pentru recuperarea concediilor medicale ? sau oare adeverintele medicale inutile pe care trebuie sa le eliberam zilnic pentru angajatii dovedind ca sunt asigurati, informatie care exista in SIUI? cea mai birocrata si comunista institutie se lauda singura ...patetic dorele.
Postat 05 Iulie 2024, 19:05 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5975 RON
  • 1 EUR = 4.9773 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON