Conducerea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei l-a sancționat pe controversatul preot-regizor Ciprian Mega, arătând că după ani de „silenzio stampa” a decis să nu mai ignore conduita acestuia. Pe un ton dur, Episcopia îl acuză pe că a fost „plantat” în BOR de Biserica Ortodoxă Rusă, că „slujește altor interese decât ale Bisericii și ale Țării în care își duce traiul”, că se opune verificării financiar-contabile a parohiei și că s-a sustras obligației de a se prezenta la Eparhie pentru cercetări, susținând că ar fi bolnav. Preotul a replicat pe Facebook, anunțând că se află... la Washington, la festivitățile inaugurării președintelui Donald Trump.
S-a terminat răbdarea
Episcopia l-a sancționat pe preotul Ciprian Mega în ședința din 14 ianuarie a Permanenței Consiliului Eparhial, decizia fiind comunicată BIHOREANULUI după ce redacția a solicitat informații pe acest subiect.
„Preasfințitul Părinte Sofronie a dispus oprirea totală de la slujire a preotului Ciprian-Romeo Mega o perioadă de 30 zile și efectuarea cercetării disciplinare bisericești, precum și suspendarea din funcția de paroh, începând cu data de 15 ianuarie”, arată răspunsul. Episcopia susține că a avut prea multă răbdare cu acțiunile preotului de-a lungul celor 7 ani de când acesta slujește în jurisdicția sa, însă Mega escaladează în nesocotirea rânduielilor și sfidarea superiorilor, ceea ce a determinat-o să și renunțe la „silenzio stampa”.
Potrivit comunicatului, sancțiunea i-a fost comunicată preotului prin poștă și email, după ce Mega a refuzat să se prezinte la Protopopiat susținând că este răcit și în concediu medical, fapt îndoielnic, susține Episcopia, având în vedere că în aceeași perioadă preotul a făcut drumuri la București, la diverse instituții, cu scopul „să implore mila și ajutorul «mai marilor» pentru rezolvarea situației gravisime în care conștientiza că se află”.
De asemenea, Episcopia arată că în perioada când Mega era în Capitală „am aflat despre disperarea cu care vrea să își cumpere «loc» la investirea noului președinte al SUA, Donald Trump, perceput cu multă naivitate de mulți răzvrătiți și insurecționiști ca fiind o salvare a celor care au aderat la psihoza suveranistă”.
Omul rușilor
Atitudinea Episcopiei față de preotul Mega este una neobișnuit de dură, practic superiorii acuzându-l că face jocul Bisericii Moscovei, „fieful agenților și ofițerilor KGB”, în contextul în care aceasta și-ar dori în România „o biserică paralelă, a Moscovei” ca măsură de retorsiune că BOR nu s-a retras „de pe teritoriul Basarabiei”.
„Observăm că unul dintre «caii troieni» din Biserica noastră este acest preot Ciprian-Romeo Mega, care nu a fost acceptat nicăieri pe teritoriul BOR din pricina viziunilor sale rebele, anarhice și extremiste”, arată Episcopia, care menționează că preotul „a fost hirotonit în Cipru, un fief al oligarhilor și mafiei rusești, care acționează și gândesc în perfectă armonie cu preotul în cauză”, după care a fost implantat în țară „pentru a țese tulburări și intrigi, pentru a destabiliza și a lucra în alt sens, cu finalitate politică”.
Reprezentanții Episcopiei îl acuză pe Mega și că este finanțat cu bani rusești, invocând „sprijinul bănesc pentru construirea bisericii parohiale din Oradea - pentru care s-a lăudat că a primit cadou un policandru de la Mitropolitul Ilarion Alfeyev, fost Mitropolit pentru relații externe al Bisericii Ruse”.
De asemenea, superiorii preotului evidențiază și alte relații ale acestuia cu lumea rusă, amintind atât de „întâlnirea sa, absolut nejustificabilă în plan artistic, cu Putin” de anul trecut (când Mega a participat cu producția „21 rubini” la Festivalul de Film de la Moscova), dar și de „slujirile sale repetate în Moscova, cu acordul Patriarhului Kiril”.
Mai mult, Ciprian Mega e acuzat de faptul că la finele anului trecut, pe 12 decembrie, cu prilejul sărbătoririi hramului bisericii parohiale, l-a primit în biserica Sf. Spiridon pe preotul Kiril Tatarka, de la capela Ambasadei Rusiei la Budapesta (Eparhia Ortodoxă Maghiară fiind subordonată direct Patriarhiei Moscovei), cu acest prilej preotul rus ținând două cuvântări, în limba maghiară.
De la mustrări la suspendare
În ce privește sancțiunile, Episacopia Ortodoxă precizează că ele i-au fost aplicate lui Mega gradual, cu respectarea strictă a statutelor și regulamentelor bisericești. Concret, în noiembrie preotul a primit un „îndemn părintesc”, adică „a fost sfătuit să nu se mai implice în campania electorală a niciunui candidat sau partid”, iar asta fiindcă anul trecut (când l-a susținut pe Călin Georgescu în campania pentru Președinția României) „transformase, cât se poate de ostentativ, lăcașul de cult în mijloc de propagandă electorală”.
De altfel, preotul Ciprian Mega stârnise deja nemulțumirile superiorilor ierarhici după ce în octombrie 2024 a încercat să se înscrie în cursa pentru funcția de președinte al României depunând la Biroul Electoral Central 219.951 de semnături adunate în secret. BEC i-a respins candidatura, după ce a constatat că poate „contoriza”, din diferite motive, doar 176.493 de semnături.
În decembrie a urmat o „dojană arhierească”, un fel de mustrare scrisă cu avertisment, preotul fiind din nou atenționat „să se oprească din instigarea și susținerea electorală a oricărui candidat sau partid politic și să retragă din spațiul mediatic toate materialele realizate în acest sens”.
Mega a mai primit și un avertisment „asupra abaterii grave, devenite obicei, de a încălca fără menajamente teritoriul canonic al tuturor parohiilor vecine”, cu trimitere la faptul că preotul de la Sf. Spiridon s-a dus de Bobotează la credincioși din sectoarele altor preoți parohi.
De asemenea, superiorii ierarhici i-au cerut să-și completeze până la 10 ianuarie 2025 dosarul de personal din care lipseau documente esențiale, inclusiv actul de hirotonie care să atestă ungerea ca preot, însă Mega, deși a promis că o va face, nu a predat aceste documente, nici alte acte, de natură administrativă, financiar-contabilă și de gestiune, solicitate de Sectorul control financiar și audit intern al Episcopiei.
Având în vedere nesupunerea, pe 14 ianuarie a.c. episcopul Sofronie a decis retragerea de la slujire a preotului orădean timp de 30 de zile, dar și suspendarea lui din funcția de preot paroh, „în vederea cercetării amănunțite a precarei sale situații canonico-disciplinare și a îngrijorătoarelor și evidentelor nereguli administrative constatate”.
Vezi mai jos comunicatul neobișnuit de acuzator al Episcopiei Ortodoxe:
Parohia, „ca un SRL”
Printre altele, preotului bisericii din Rogerius i se reproșează că s-a opus sistematic verificării financiar-contabile a parohiei, că nu a depus niciodată bugetul de venituri și cheltuieli al acesteia și nici procesul verbal de alegere a membrilor Consiliului și Comitetului Parohial, pentru ca aceștia să fie confirmați, fapt pentru care, practic, „parohia nu există, din punct de vedere al legiuirilor bisericești”, și „funcționează ca un SRL privat pe care îl conduce după bunul plac”.
Preotul mai este acuzat și de faptul că nu și-a adus nici contribuțiile uzuale către BOR: nu a organizat în parohie colecta pentru Fondul Central Misionar (prin care sunt ajutate parohiile sărace de la țară), nu a achitat fondul Filantropia (prin care sunt susținute activitățile social-filantropice la nivelul Patriarhiei) și nici taxele către Protopopiatul Oradea. De asemenea, a refuzat să achite abonamentele la Ziarul Lumina, sprijinul pentru Radio Trinitas și Televiziunea Trinitas, ale Patriarhiei, iar în plus de toate acestea, contul parohiei ar fi gol.
Bolnav... dar la Trump
În vreme ce Episcopiei îi transmitea că este bolnav și în concediu medical, preotul Ciprian Mega se află de fapt în SUA, unde participă la festivitățile de investire a noului președinte Donald Trump, fapt comunciat chiar de el pe Facebook, unde s-a lăudat luni că, în timp ce politicienii români nu au fost invitați, el, „un preot amărât din Rogerius”, a primit invitație.
Printr-o altă postare, Mega a susținut că sute de credincioși care au aflat de suspendarea sa i-au trimis mesaje de susținere, mulțumindu-le la fel ca și preoților care slujesc alături de el în biserica Sf. Spiridon, căci „prin atitudinea lor, fermă și curajoasă, au transformat biserica noastră de cartier în Catedrala Prigonirii neamului”.
Mega îl acuză pe PS Sofronie că a declanșat „o adevărată campanie de intimidare” împotriva parohiei sale și susține că este pedepsit, de fapt, pentru că în 2021 a refuzat ca la sfințirea bisericii să participe diaconul Andi-Constantin Bacter, un apropiat al episcopului, aflat atunci în centrul unui scandal de homosexualitate. „După această solicitare, episcopul a refuzat să sfințească biserica, încât a fost nevoie de intervenția Părintelui Patriarh”, a scris Mega pe Facebook.
Potrivit lui Mega, episcopul i-a luat apărarea lui Bacter „întrucât respectivul este foarte iubit de către chiriarh, relație bolnăvicioasă, din cauza căreia poate influența mersul eparhiei”, și - mai mult - fără a-l numi direct, îl acuză pe Sofronie de homosexualitate. „Admit să fac ascultare, chiar și în față de un homosexual, atunci când Biserica se înverșunează să-l acrediteze în acest sens, cu condiția să nu se manifeste ca un prădător cu cei vulnerabili și, ca să nu folosim expresia Pidalionului, să nu fie «stricător de copii»”, a scris Mega, promițând noi dezvăluiri din interiorul Bisericii.
Așadar, e de așteptat ca scandalul dintre controversatul preot-regizor și conducerea Episcopiei să continue, pe un ton din ce în ce mai vehement...
Vezi mai jos mesajul postat pe Facebook de preotul Ciprian Mega!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.