URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Iunie 2013, 16:15

Preot la judecată: Parohul Vasile Bicăzan, proprietar fără drept pe o clădire a Universităţii

Preot la judecată: Parohul Vasile Bicăzan, proprietar fără drept pe o clădire a Universităţii NEGOCIERI. Vinerea trecută, BIHOREANUL i-a surprins pe toţi cei 8 protagonişti ai dosarului întocmit de procurori la sediul Primăriei Paleu. Edilul Somogyi Ludovic (dreapta) încerca să-l convingă pe preotul Vasile Bicăzan să accepte terenul pe care Primăria îl oferă în schimbul celui pe care se află clădirile Universităţii (detaliu). "Domnilor, eu sunt trimis în judecată şi risc 20 de ani închisoare pentru nimic", a izbucnit Somogyi. "Lasă, domnule, că şi eu sunt în aceeaşi oală!", i-a replicat preotul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Să nu râvneşti la nimic din ce este al aproapelui tău. Aşa spune una dintre poruncile biblice, încălcată de parohul Bisericii Ortodoxe Sf. Duh Mângâietorul din Ioşia Nord, Vasile Bicăzan.

Alături de doi prieteni, Petru Bulzan şi Gheorghe Rugan, preotul a fost trimis în judecată deoarece, cu ajutorul unor adeverinţe false obţinute de la Primăria Paleu, s-a întăbulat pe mai multe hale industriale din Ferma 10 a Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă ce aparţine Universităţii, clădiri evaluate la peste 400.000 lei.
În faţa judecătorilor au ajuns şi cei trei reprezentanţi ai Primăriei Paleu care au semnat adeverinţele false, în frunte cu primarul Somogyi Ludovic şi cu secretarul Allaga Andrea, care se jură toţi că au iscălit din greşeală...

Averea lor, pe mâna altora

Înşelăciunea a fost reclamată la Parchetul Bihor în urmă cu doi ani, când juriştii Universităţii însărcinaţi cu identificarea patrimoniului fostei Staţiuni Pomicole Oradea, ajunsă în proprietatea Universităţii în 2008, au descoperit că halele Fermei 10 au ajuns în proprietatea altora. Cum a fost posibil, au aflat poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor după o anchetă întinsă pe doi ani.

06 bicazan.jpgPovestea a început în 2000, când preotul orădean Vasile Bicăzan (foto), parohul bisericii ortodoxe din Ioşia Nord, şi doi prieteni ai acestuia, Petru Bulzan şi Gheorghe Rugan, au cumpărat o suprafaţă de aproape 6 hectare de livadă în Săldăbagiu de Munte, de la o cunoştinţă comună, Floare Agud, care, la rândul ei, o luase de la o localnică, Maria Iovan, pusă în posesie în 1995 de Comisia de aplicare a legii fondului funciar.

Înainte de a semna contractul cu fosta proprietară, oamenii au mers la faţa locului, iar topograful le-a şi delimitat suprafeţele. În 2009, însă, în timpul procesului deschis pentru ieşirea din indiviziune, cei trei au constatat că, potrivit numerelor topografice trecute în titlul de proprietate şi în actul de vânzare, "graniţele" suprafeţelor achiziţionate erau altfel aşezate decât li se arătase în 2000, iar pe o parte din terenuri se aflau construcţii.

Una li se zice...

Diferenţa a fost descoperită de Amelia Hăprean, expert-topograf chemat să stabilească locul pe care îl ocupă fiecare dintre cei trei pe suprafaţa cumpărată. Tot Hăprean a dezvăluit că imobilele erau hale industriale ale Staţiunii Pomicole trecute în proprietatea Universităţii, detaliu precizat în raportul de expertiză, unde se arăta că lotizarea s-a făcut "fără a se ţine seama de construcţiile amplasate pe terenul în litigiu, şi care aparţin Universităţii".

Ca urmare, instanţa nici n-a dispus întăbularea clădirilor pe numele celor trei cumpărători, ci doar a terenurilor. "Proprietarii se vor împărţi pe terenuri conform raportului de expertiză topografică, parte integrantă a hotărârii judecătoreşti", se arată în sentinţa de ieşire din indiviziune pronunţată pe 17 iunie 2010 de Judecătoria Oradea.

... alta fac

Preotul Bicăzan şi amicii săi nu au mai vrut însă să ţină seama că imobilele aflate pe terenul lor aveau alt proprietar. Iar asta poate şi pentru că, fiind conectate la reţelele de apă şi electricitate, acestea aveau deja o cu totul altă valoare, mult mai mare decât cea pe care o crezuseră iniţial.

Ca urmare, fără să mai stea pe gânduri, cei trei cumpărători i-au cerut expertului-topograf să facă demersuri pentru a pune în aplicare sentinţa Judecătoriei, însă întăbulând pe numele lor nu doar terenurile, ci şi halele aflate pe acestea. "Expertul le-a explicat că au nevoie de adeverinţe care să le ateste dreptul de proprietate asupra edificiilor, iar cei trei le-au obţinut", spune prim-procurorul Parchetului Bihor, Vasile Popa.

Falsurile au pornit de la responsabilul de fond funciar al Primăriei Paleu, Vinczeffy Alexandru, un referent pe probleme de urbanism, Agneta Balla, şi o funcţionară de la Biroul Finanţe, Bernath Noemi, în faţa cărora preotul s-a prezentat fluturând sentinţa şi expertiza în care apăreau menţionate şi clădirile aflate pe terenurile lui şi ale amicilor săi, şi cerând să le fie eliberate adeverinţele necesare la Oficiul de Cadastru.

Zis şi făcut. Funcţionarii au emis adeverinţele, care au fost semnate apoi de secretarul comunei Allaga Andrea şi de primarul Somogyi Ludovic.

Primarul, ca primarul

"Am semnat cu toţii ca primarul. Oamenii au venit cu gura mare, puşi pe scandal, că ei sunt proprietari şi că suntem obligaţi să le dăm adeverinţele. Greşeala a fost a consilierului de fond funciar, Vinczeffy, care nu s-a uitat pe raportul de expertiză decât superficial, iar apoi, bazându-ne pe el, am semnat şi ceilalţi. Dacă el era mai atent, nu se ajungea aici", susţine primarul Somogyi Ludovic.

Potrivit edilului, neregulile au fost descoperite ulterior, când reprezentanţii Primăriei le-au sesizat inclusiv Universităţii, dar pentru că preotul şi ceilalţi doi beneficiari nu voiau să renunţe la clădirile cu care se procopsiseră prin falsurile astfel obţinute, avocaţii instituţiei de învăţământ au sfârşit prin a-i da pe toţi pe mâna procurorilor.

Mulţi, Doamne...

Ancheta a fost finalizată săptămâna trecută, procurorii dispunând trimiterea în judecată a preotului Vasile Bicăzan şi a celor doi prieteni ai săi, Petru Bulzan şi Gheorghe Rugan, pentru instigare la fals intelectual, uz de fals şi complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

În acelaşi dosar, procurorii i-au trimis în faţa instanţei şi pe semnatarii adeverinţelor false. Este vorba despre cinci reprezentanţi ai Primăriei Paleu, acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi de fals intelectual: primarul Somogyi Ludovic, secretarul Allaga Andrea, plus funcţionarii Vinczeffy Alexandru, Bernath Noemi şi Balla Agneta.

Anchetatorii au cerut condamnarea celor opt inculpaţi, dar şi anularea adeverinţelor şi restabilirea situaţiei anterioare a proprietăţilor, a căror valoare a fost stabilită printr-o expertiză tehnică la 432.260 lei.

Ce e scris, e sfânt

Culmea e că toţi inculpaţii şi-au recunoscut faptele, dar niciunul nu se consideră vinovat. Reprezentanţii Primăriei arată cu toţii spre preotul Bicăzan, pe care îl consideră "capul răutăţilor", iar acesta din urmă spune că a respectat doar "litera legii". "În raportul care e parte integrantă a hotărârii judecătoreşti scrie că lotul meu cuprinde şi o construcţie care a aparţinut fostei Ferme 10. Deci m-am conformat", pretinde părintele, ignorând că la finalul expertizei topografice scria că edificiile nu pot fi trecute în proprietatea cumpărătorilor terenurilor. "Scrie şi asta, dar nu asta e important, ci lotizările. Acolo scrie că sunt ale noastre", spune el.

Totuşi, pedepsele aspre pe care le pot încasa pentru faptele imputate, cea mai grea fiind între 10 şi 20 de ani de închisoare, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, par că i-au mai înmuiat pe protagonişti. Căci vinerea trecută, preotul Bicăzan s-a prezentat împreună cu ceilalţi doi proprietari la Primăria Paleu. Voiau să renunţe nu doar la clădirile pe care se împroprietăriseră fără drept, ci şi la terenul de sub ele, care, fără construcţii, nu mai valora nimic. În schimbul terenurilor cedate, oamenii voiau alte suprafeţe, dar nu oriunde, ci musai într-o zonă bună şi cu front la stradă. Şi penali, şi cu pretenţii, cum ar veni...


TERENURI PROBLEMĂ
Ieri fermă părăsită, azi complex de lux

06 hanul pescarilor.jpgTerenurile din Paleu ale fostei Staţiuni Pomicole Oradea au fost vânate şi de alţii. În 2005, petrolistul Attila Racz, unul din capii mafiei petrolului, a închiriat de la staţiune fosta Fermă 2, adică 10.000 mp de teren şi mai multe clădiri, contra unei sume de doar 3.000 lei pe lună. Aici şi-a ridicat Hanul Pescarilor (foto), ajuns unul din cele mai cunoscute locuri de recreaţie şi distracţie din împrejurimile oraşului. Când a preluat staţiunea şi, implicit, contractul de închiriere, care expiră abia în 2020, Universitatea a constatat că, deşi actul era evident păgubos pentru ea, nu are nicio cale legală pentru majorarea chiriei.

Şi lacul artificial din incinta complexului a dat bătăi de cap juriştilor Universităţii. Deşi aparţinuse staţiunii, în 2003 Primăria Paleu s-a întăbulat abuziv pe el, iar Staţiunea Pomicolă n-a mişcat un deget pentru a-l recupera. Când a preluat staţiunea, Universitatea a deschis împotriva Primăriei un proces, încheiat în octombrie 2012 la Înalta Curte, care a stabilit că Universitatea e proprietarul legal a 6 hectare din luciul de apă. În timp ce instituţia a demarat abia acum procedura de întăbulare, Racz a profitat ani la rând de haos şi a folosit lacul fără să plătească niciun leu.

Citeşte cum comentează Bihorel povestea parcă decupată din Evanghelie: Parohul din Ioşia Nord, Vasile Bicăzan, a pus laba pe nişte clădiri ale Sorbonicii

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
rusine
Parintele Vasile Bicăzan, de fapt este duhovnicul preasfintiei sale Bolos Marcel . In concluzie preotul Bicazan a avut profesor bun. Mare rusine pentru societate.
Postat 03 Iunie 2013, 20:26 de MARIN
Infractor din tata in fiu
familia popii Bicazan cam are apucaturi de infractor. In urma cu cativa ani, fiu-sau ala mic a fost prins dand spargeri din locuinte. Se vede ca aschia nu sare departe de trunchi.
Postat 03 Iunie 2013, 16:45 de Un amic
3 români şi 6 unguri au furat, împreună şi transetnic, Paleul !?!
... Un popă, doi cantori, un primar, un afacerist, un secretar şi trei scribalăi de primărie, au reuşit să întoarcă Paleul pe dos la capitolul proprietăţi care, în curând vor fi fără stăpâni care să aibă putere de achitare a impozitelor aferente.
Postat 03 Iunie 2013, 12:43 de Carp III
furam ca noi suntem stapani in Romania !!!
UNDE SUNT LOCUINTELE ANL , in vilele de pe dealuri ? unde sunt banii nostri investiti in politic,furam ca noi suntem stapani in Romania !!! verificati toti proiectantii cu lucrari in Primarie si vedeti ce s a platit si de ce ? MERITATI VA PAINEA cea de toate zilelle, nu va bateti joc de NEAMUL VOSTRU, CAINI FLAMANZI !
Postat 03 Iunie 2013, 09:35 de munciti !!!
ATENTIE LA BOLOJAN !! Va falimenta orasu cu CET-ul pe gaze!
ATENTIE LA BOLOJAN !! Va falimenta orasu cu CET-ul pe gaze! Cel mai bogat român, despre pericolul care paşte România: FMI vrea gaze cu 160% mai scumpe PUBLICAT Vineri, 31 Mai 2013 21:44 ACTUALIZAT Vineri, 31 Mai 2013 21:56 SURSA REALITATEA.NET COMENTEAZĂ Omul de afaceri Ioan Niculae, cel mai bogat om din România, a vorbit la \\"REALITATEA LA RAPORT\\" despre creşterea preţului gazelor. \\"Gazul va fi de trei ori mai scump în mai puţin de un an de zile\\", a spus Niculae. Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: #ixzz2UzLEan4e Follow us: @realitatea on Twitter
Postat 02 Iunie 2013, 21:48 de scortosul
Rusine
Popa asta este o rusine pt tot ceea ce inseamna biserica. Este un nesimtit cum nu s-a mai vazut! Sunt curios daca DNA-ul ar verifica caramizile de la casuta lui Bicăzan cu cele de la biserica ar vedea ca sunt identice! Exemplu de nesimtire....asistam la un botez acum cativa ani! Stam ca fraierii vreo 40-50 de minute vreo 50 de familii sa vina popa sa boteze 4 copii... Copii incep sa planga..oamenii sunt plictisiti si agitati si apare preasfintenia sa...si i-a la rost enoriasii cum ca fac galagie in casa LUI! Trecem peste...ne facem cruci...incepe botezul! Langa cele 4 nasi cu copii in brate se mai pune o femeie in fata altarului... Popa intrerupe slujba.. o intreaba pe femeie ce cauta acolo..ea raspunde ca a venit sa se roage ...iar ca raspuns nesimtitul o da efectiv afara din biserica ! Toata lumea a ramas inmarmurita !! Trage popa niste injuraturi dupa femeie si apoi reincepe slujba ! Asa ceva nu am crezut ca pot vedea intr-o biserica....
Postat 02 Iunie 2013, 21:28 de Oradean
Mai auzim si de bine la UNV
Bravo juristilor meritati un premiu. Bravo Antal si Gordan, pacat ca au preluat altii situatia. Nu am incredere ca va fi bine in continuare. Vom trai si vom vedea. Sunt interese mari la Statiune. Bungau si firma pe care ia lasat ilegal sa "stea" in locatia Universitatii de la Sanmartin fara contract de chirie lucreaza la amenajarea unor terenuri la statiune cu interes direct asupra suprafetelor respective. Intamplator se aude ca Bungau (pe alte nume) si Prada au terenuri vecine cu respectiva locatie. Pe modelul Oprisan de la Vrancea au intentii serioase in zona ajutati de "popa" (ca doamne iartama preot nu-i) Lele. Se pare ca se continua idea lui Maghiar si a lui Bara inpreuna cu Filip. Nu vor reusi politia este pe urme. Bafta celor cinstiti.
Postat 02 Iunie 2013, 17:02 de angajat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON