URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Decembrie 2022, 14:01

Premieră: Peste 6.000 de cărți noi au fost cumpărate pentru bibliotecile publice din Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În premieră pentru ultimele decenii, bibliotecile publice din satele și orașele Bihorului sunt dotate cu cărți noi.

Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai a anunțat că a cumpărat, cu bani de la Consiliul Județean, 5.000 de cărți pentru cele 33 de biblioteci active în județ. Acestora li se mai adaugă alte 1.100 de cărți noi, achiziționate în vară.

„Nu există educație în lipsa lecturii, și nici lectură în absența cărților. Pornind de la această idee, Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai Bihor a avut inițiativa de a asigura (cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Bihor), începând din acest an, achiziția centralizată de carte care să acopere nevoia de titluri noi pentru toate bibliotecile publice din județ, atât a celor din mediul urban cât mai cu seamă a celor din mediul rural”, se arată într-un comunicat al Bibliotecii Județene.

Cărțile cumpărate în vară au costat 40.000 de lei, iar cele de-acum 160.000 de lei. Volumele au fost distribuite către cele 8 biblioteci urbane din Bihor și 25 rurale.  

„Astfel, după ani de zile în care literatura modernă și contemporană nu a mai ajuns în bibliotecile din mediul rural, de la sfârșitul acestui an, pe rafturile acestora, cititorii vor putea găsi cărți fundamentale ale culturii române și universale: de la Franz Kafka la Mircea Cărtărescu, de la Andrei Pleșu la Kurt Vonnegut, de la Caragiale la Shakespeare etc. Totodată, copiii și adolescenții vor avea acces la cele mai noi apariții, autohtone sau traduceri, semnate de scriitori relevanți pentru acest tip de literatură”, a mai transmis Biblioteca.

Instituția a mai comunicat că va continua achiziția de carte pentru bibliotecile din județ.

Cele 33 de biblioteci active din Bihor sunt administrate de primăriile locale, dar coordonate metodic de Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai.

„Proiectul nu este nici pe departe încheiat. În anii care urmează sperăm într-o și mai mare deschidere către iubitorii lecturii din județ. Achizițiile de carte vor continua, având certitudinea că fondurile alocate acestui act educativ fundamental – întâlnirea cu literatura și lumea ideilor – vor fi din ce în ce mai mari”, se mai arată în comunicatul semnat de directoarea Ancuța Șchiop.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON