URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Ianuarie 2022, 19:17

Premieră pentru România! Sistem Angio CT cumpărat pe bani europeni pentru Spitalul Judeţean Oradea

Premieră pentru România! Sistem Angio CT cumpărat pe bani europeni pentru Spitalul Judeţean Oradea foto: arhivă, generic

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea va fi dotat, în premieră naţională cu un sistem Angio CT performant care va permite medicilor să intervină în timp real la pacienţii suferind de atac vascular cerebral, izolând zona afectată a creierului şi prevenind extinderea la zonele sănătoase.

Premieră pentru România

Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, echipamentul a fost achiziţionat prin licitaţie, cu suma de 1,6 milioane euro, într-un proiect european româno-maghiar ce vizează medicina de urgenţă în zona montană, proiect în valoare totală de 9,7 milioane euro.

"Printre echipamentele medicale achiziţionate se numără un sistem unic în România – Sistemul Angio CT, care va funcţiona în premieră la Spitalul Judeţean Oradea", a declarat primarul Florin Birta.

Echipamentul va putea fi folosit în intervenţii critice la pacienţii suferind de atac vascular cerebral, prevenind agravarea simptomelor şi scurtând convalescenţa acestora.

"Acest aparat este dedicat radiologiei intervenţionale, le dă posibilitatea medicilor ca în cazul pacientului cu AVC să intervină în timp real, izolând zona afectată a creierului şi prevenind în acest fel extinderea în zonele sănătoase. Astfel, pacientul tratat cu acest aparat va putea ieşi din spital pe picioarele lui, în doar câteva ore de la diagnosticare", a explicat Birta.

Sistemul Angio CT folosit în radiologia intervenţională vasculară şi nonvasculară este compus dintr-un computer tomograf şi un braţ fluoroscopic (n.r. fluoroscopia foloseşte raze X pentru a produce imagini video în timp real) cu care se pot vizualiza imagini din zona de interes.

Procedura, minim invazivă şi cu timp de recuperare scurt, poate fi efectuată în aceeaşi încăpere, fără ca medicii să fie nevoiţi să mute pacientul.

Un proiect de 9,7 milioane euro

Echipamentul contractat în luna decembrie de municipalitatea orădeană cu firma Cortech Med, cu termen de livrare de patru luni, a fost achiziţionat prin "Proiectul integrat pentru dezvoltare durabilă în zona montană a judeţului Bihor, îmbunătăţirea accesului şi dezvoltării serviciilor de sănătate în caz de intervenţii medicale în situaţii de urgenţă" finanţat prin programul Ro-Hu.

În proiectul de 9,7 milioane euro Primăria Oradea are ca parteneri Consiliul Judeţean Bihor, municipiile Marghita, Salonta, Aleşd, Beiuş respectiv Autoguvernarea Locală Berettyóújfalu, Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii Oradea şi Serviciul Judeţean Salvaspeo Bihor.

Municipalitatea orădeană a fost de desemnată să deruleze licitaţia pentru achiziţionarea în comun a tuturor echipamentelor din proiect, împărţite în 10 loturi, care cuprind pe lângă sistemul Angio CT, ecografe Doppler, aparate radiologice, CT, SPECT CT, videolaringoscoape, defibrilatoare, paturi ATI, sistem intraspitalicesc de telemedicină şi sistem PACS de comunicare şi arhivare imagini.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
fain proiect
asta chiar va salva zeci, daca nu sute de vieti in primul an! Medicina asta minim invaziva e tehologia cu care trebuie sa se echipeze si spitalele romanesti! Pe lista atasata sunt mai multe lucruri, printre care si o ambulanta proprie a spitalului, nu a SAJ.
Postat 10 Ianuarie 2022, 21:29 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.817 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON