URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Mai 2023, 16:00

Premieră pentru Oradea. Investiţie de 3,6 milioane euro în panouri informative şi modernizarea traficului auto

Premieră pentru Oradea. Investiţie de 3,6 milioane euro în panouri informative şi modernizarea traficului auto foto generic, Getty Images

Municipalitatea pregăteşte investiţii europene de 3,6 milioane euro în modernizarea traficului auto sufocant din Oradea.

Consiliul Local a aprobat joi două proiecte majore în valoare totală de circa 18 milioane euro, cu TVA inclus, care vizează montarea, în premieră, a trei panouri informative cu privire la durata traseelor din municipiu, dar și modernizarea a 16 intersecţii "grele" din oraş şi introducerea semaforizării cu buton la 19 treceri de pietoni.

"Am rupt investiţia în două pentru că pe axa de finanţare pe care o vom accesa limita maximă a finanţării europene a fost stabilită la 10 milioane lei pe proiect. În final se pare că vom prinde finanţare pe ambele proiecte, pentru că au mai rămas bani", a declarat pentru BIHOREANUL, directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiş.

Termenul de execuţie a lucrărilor, pe fiecare proiect, va fi de doi ani.

"Deocamdată urmează să se organizeze licitaţie pentru stabilirea constructorului. Fiind vorba de valori mari, cel mai probabil va fi concurenţă şi lucrările vor începe doar anul viitor", a apreciat Marchiş.

Panouri cu ruta şi durata

Potrivit directorului, investiţia va fi menită să fluidizeze circulaţia auto din municipiu. În cadrul proiectelor vor fi montate, în premieră pentru Oradea, trei panouri de informare cu date actualizate în timp real despre trafic.

"Vor fi amplasate panouri informative care vor recomanda şoferilor trasee auto către Primărie, către ieşirea din oraş sau alte destinaţii importante, cu timpul şi viteza estimată de deplasare", a explicat acesta.

Marchiş a afirmat că panourile ar putea prezenta orice fel de informaţii.

"Nu ar fi exclus ca pe viitor să le adaptăm şi să prezinte inclusiv date cu privire la numărul de locuri libere la principalele parcări supraetajate", a arătat directorul tehnic.

Conform proiectului, panourile de informare vor fi amplasate pe Calea Clujului 198, pe sensul de intrare în oraş, pe spaţiul verde din vecinătatea intersecţiei Bulevardului Dacia cu strada Transilvaniei şi pe Calea Aradului, în zona intrării în parcarea Jumbo, pe sensul de mers către centrul municipiului.

Ordine în intersecţii!

Cele două proiecte de management al traficului vor trebui să rezolve printr-o semaforizare adecvată problema fluidizării circulaţiei prin intersecţii dificil de abordat în momentul de faţă.

Lista celor 16 intersecţii care vor fi modernizate prin cele două proiecte este deschisă de cea din Calea Aradului, în care Bulevardul Decebal întâlneşte strada Primăriei, unde traficul auto se blochează la ore de vârf.

Printre altele, vor mai fi refăcute intersecţii aglomerate precum: Calea Borşului la zona comercială Kaufland, Calea Clujului cu Ogorului ori Transilvaniei cu străzile Corneliu Coposu, Moldovei iar apoi Ştefan cel Mare.

La fel se va introduce semafor cu buton, după cum au cerut şoferii orădeni de luni de zile, la trecerea de pietoni de pe Bulevardul Decebal în dreptul benzinăriei OMV, dar şi pe Calea Clujului lângă Biserica Naşterii Domnului și cea de la intersecţia străzilor Transilvaniei cu Posada.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Chiar ca suntem fraieri
Care este procentul de prostalai, care cred ca ecranele acelea fluidizeaza traficul?
Postat 29 Mai 2023, 15:21 de Maikeltroll
Bani aruncati pe panouri
Se pierde o grada de timp la plecarea de pe loc, in intersectiile semaforizate unde lumina se schimba din rosu direct in verde. Poate ca, in sensul fluidizarii traficului, banii dati pe acele panouri ar fi fost mai bine cheltuiti prin montarea de cronometre la semafoare (de ce s-au scos si cele care erau?). Sa vada tot soferul cat mai are de asteptat si sa-si poata pregati plecarea de pe loc din timp. Nu zic de semaforizare inteligenta. De aia clar nu sunteti in stare.
Postat 29 Mai 2023, 06:07 de v0id
E binevenită investiția.
O să aflăm astfel timpii în care vom trece, de la un cap la altul prin oraș, de la neștiință la modernizarea haosului urban.
Postat 28 Mai 2023, 19:31 de KP
sirca, madar & co
Luati aminte pt cand veti fi la ciolan! Douazeci de mandate nu va ajung sa-i egalati in h*tii pe PeNaLi.
Postat 28 Mai 2023, 17:36 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON