O premieră medicală importantă pentru Oradea și Bihor a fost marcată luni, la Spitalul Municipal Gavril Curteanu. Un băieţel în vârstă de doar 2 ani, care suferă de o malformaţie rară, a fost operat de o echipă din care face parte şi un medic din Salzburg, într-o intervenţie transmisă în direct pentru mai mulţi specialiști din ţară.
Intervenţia - pentru Epispadias - se desfăşoară cu ocazia simpozionului online "Malformaţiile urologice şi infecţiile urinare la copil. Indicaţii terapeutice actuale", desfăşurat de Spitalul Municipal în Colaborare cu Spitalul Judeţean, prin secţia de Urologie, condusă de prof. dr. Gheorghe Bumbu.
"Programul celor două zile cuprinde o serie de intervenţii chirurgicale, între care una - cea care se va face astăzi - este chiar o premieră. O operaţie pentru Epispadias, o malformaţie a uretrei la băieţi, care se face aici, în spitalul nostru, nu s-a mai efectuat. Celelalte s-au mai efectuat", a explicat BIHOREANULUI dr. Daniel Băloiu (foto), şeful secţiei de Chirurgie şi Ortopedie pediatrică din Spitalul Municipal.
Intervenţia este una complexă şi a fost transmisă online şi altor specialişti care s-au înscris la simpozion.
Ce este Epispadias
Epispadias este o malformaţie foarte rară, congenitală, ce constă în deschiderea într-un punct anormal a uretrei, care, între altele, are drept consecinţă incontinenţa urinară, adică pierderea involuntară de urină în diverse situaţii, ca de exemplu la strănut, râs, efort ş.a.
"Este vorba despre deschiderea aberantă a uretrei la nivelul feţei ventrale dorsale a penisului care presupune şi multe alte malformaţii asociate. Dar este o malformaţie aberantă a meatului uretral (orificiul de deschidere a uretrei n.r.), care face ca evoluţia, dezvoltarea, să fie grevată de foarte multe incidente", a explicat medicul Băloiu.
Băieţeii sunt mai afectaţi de această anomalie decât fetiţele, spun specialiştii. Penisul este de obicei scurt, curbat şi prezintă o despicătură pe faţa superioară, pe linia mediană, între orificiul urinar şi vârf.
Ajutor de la Salzburg
Băieţelul operat luni are 2 ani şi este din judeţul Bihor. Din echipa intervenției fac parte atât urologul Gheorghe Bumbu, cât şi medicul român Mircia Ardelean (foto), care în prezent activează la Spitalul Leitender Oberarzt, Uniklinikum Salzburg, Landeskranken haus.
Organizatorii speră că în curând asemenea intervenţii vor fi făcute în mod curent şi la Oradea.
"Ca să poţi să efectuezi o operaţie de genul acesta îţi trebuie multă practică. Trebuie să stai lângă cineva care ştie, cum este, de exemplu, dr. Mircia Ardelean. El operează curent aşa ceva. Este un început pentru noi, iar din partea mea va pleca către colegii mai tineri deschiderea pentru asemenea intervenţii. Chiar vorbeam cu Mircia Ardelean dacă nu ar exista posibilitatea ca unul dintre colegii mai tineri să se ducă să facă stagii de 2-3 săptămâni sau poate o lună să stea lângă el şi să înveţe. Dar ceea ce se întâmplă astăzi - pe lângă partea medicală - este şi pentru noi, chirurgii secţiei de Chirurgie Pediatrică din Oradea, un stimulent şi un lucru care, pentru cei tineri, poate să însemne foarte mult. Aşa ceva nu se operează chiar în fiecare zi şi oriunde", a mai spus Băloiu.
Simpozion dedicat copiilor
Simpozionul "Malformaţiile urologice şi infecţiile urinare la copil. Indicaţii terapeutice actuale" a fost deschis oficial luni, într-o scurtă conferinţă susţinută de medicii Gheorghe Bumbu, Mircea Ardelean, Daniel Băloiu şi fostul ministru orădean al Sănătăţii, dr. Ritli Ladislau, specialist şi el în pediatrie. Acțiunea de la Oradea este foarte importantă, au arătat aceștia, punctând că până şi în contextul pandemiei, medicii de aici au ce să spună comunităţii ştiinţifice.
"Această întâlnire are două teme foarte importante: malformaţii de aparat urinar la copil şi infecţii urinare la copii. Sunt teme extrem de delicate, în tot ceea ce înseamnă diagnostic şi strategia terapeutică. Acest simpozion cuprinde nişte intervenţii care vor fi transmise live astăzi şi mâine, urmate de mese rotunde, la care vor participa colegi lectori cu experienţă în domeniu", a precizat dr. Gheorghe Bumbu (foto) în deschidere.
Manifestarea continuă şi marţi, când specialiştii vor opera şi micuţi pacienţi care suferă de hipospadias distal şi criptorhidie dreapta, iar apoi vor dezbate concluziile.
"Ne dorim o întâlnire cât se poate de interactivă, să schimbăm idei, impresii foarte importante şi de care vor beneficia cu siguranţă necondiţionat micuţii noştri pacienţi", a mai arătat Bumbu.
La rândul său, managerul spitalului Municipal, Laurenţiu Chiană (foto), a spus că simpozionul va contribui la "creşterea performanţei medicilor noştri, în vederea aprofundării unor operaţii de mare dificultate" şi a precizat că "pacienţii sunt cu vârste foarte mici".
"Este vorba despre copii operaţi din toate mediile, inclusiv o fetiţă instituţionalizată va fi operată probabil mâine. Pot să garantez comunităţii orădene, bihorene şi nu numai, că performanţa Spitalului Municipal este o preocupare constantă", a spus Laurenţiu Chiană.
Programul simpozionului:
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.