URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 20 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Pe vremea când era primar, Ilie Bolojan venise cu ideea de a supraimpozita cu 50% spațiile goale din zona comercială. Instanța, însă, a decis că oamenii pot face ce vor cu investiția lor, chiar să-și bată joc de ea dacă au chef. Și cum să nu-și bată, dacă multe locații au fost luate pe nebăgare de seamă, la niște prețuri mai mult decât avantajoase?
Zic şi eu
Adrian Cris
După un președinte care a furat vapoare și unul care a furat case, avem un președinte care a furat un TIR, cu tot cu marfă, din Germania. Interpolul l-a arestat în Italia și l-a băgat la beciul domnesc. Profesor la școala ajutătoare din Cadea, bătea copiii și fura din mâncarea lor. Și-a abandonat nevasta și copiii. Și mama, bătrână și bolnavă. Este fiul unui fost prim-secretar comunist al județului Bihor. Are o iubită mai tânără decât el. Este gay. Este evreu-ungur-țigan. Sorosist. A fost coleg de facultate cu Coldea. E omul fraților Micula. Are conturi și vile în Elveția. Are schizofrenie și se tratează în secret, împreună cu Maia Sandu, la o clinică din Austria.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce vă așteptați să facă Ilie Bolojan în funcția de președinte interimar al României?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La începutul săptămânii trecute, societatea românească a fost luată prin surprindere de „demisia” Președintelui „în funcție” și investirea unui Președinte interimar, situație în care apreciez că se impun precizări cu privire la atribuțiile concrete ale acestuia din urmă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Februarie 2025, 14:37

Premieră în Oradea: 15 defibrilatoare automate, cu care pot salva vieți și oamenii care n-au pregătire medicală, montate în școlile din oraș

Premieră în Oradea: 15 defibrilatoare automate, cu care pot salva vieți și oamenii care n-au pregătire medicală, montate în școlile din oraș Defibrilatoarele vor fi puse pe pereți, în interiorul școlilor, dar în zone ușor accesibile, astfel încât la nevoie să fie luate rapid și duse la pacienții în stop cardio-respirator
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea devine primul oraș din România cu o rețea de defibrilatoare mobile în școlile publice.

Cu aceste aparate poate fi salvată viața persoanelor ajunse în stop cardiac, avantajul cel mai mare fiind că sunt astfel concepute încât să poată fi folosite chiar și de oameni fără o pregătire medicală riguroasă.

Defibrilatoarele au fost donate de un ONG din Oradea, iar ele vor putea fi folosite atât în școli, cât și la incidentele medicale petrecute în apropierea unităților de învățământ.

Un semnal de alarmă

Inițiativa achiziției acestor aparate aparține asociației Sfântul Vincențiu de Paul, care are în Oradea și o ambulanță cu care transportă gratuit copii bolnavi la spitale din străinătate, un serviciu care nu este acoperit de asigurarea medicală.

„Ne-am dorit acest proiect pentru siguranța oamenilor, pentru siguranța copilului meu, pentru siguranța bunicilor noștri. Eu cred că următorul pas în evoluția omului este oferirea de ajutor. (...) Este un semnal de alarmă, deoarece medicina preventivă este inexistentă în școli, la locuri de muncă și în societate. Încercăm să tragem un semnal de alarmă, să arătăm că niște manevre simple, cu aparaturi care nu costă o avere, pot salva vieți”, a declarat Kis Balázs, președintele asociației Sfântul Vincențiu de Paul.

Școlile care vor avea aceste aparate sunt: Colegiul Onisifor Ghibu, Colegiul Emanuil Gojdu, Liceul Reformat Lorantffy Zsuzsanna, Liceul Ady Endre, Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, Școala Gimnazială Szacsvay Imre (la ambele sedii), Liceul Romano-Catolic Szent Laszlo, Școala Dacia, Școala nr. 11, Școala nr. 16, Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu, Școala Octavian Goga, Grădinița Orsolya, Grădinița nr. 53.

Aparat automat

Cele 15 defibrilatoare vor fi montate în școli, pentru a fi protejate de hoți sau vandali, însă vor fi la dispoziția întregii comunități. „Beneficiarul se obligă să amplaseze defibrilatoarele într-un loc vizibil și accesibil, astfel încât să poată fi utilizat rapid în caz de urgență și, în același timp, să instaleze pe exteriorul clădirii un panou informativ cu textul: «Inimi protejate, viitor asigurat. Instituție echipată cu defibrilator automat»”, se arată în contractele semnate între școli și ONG.


Directorii școlilor orădene au semnat, marți, contractele prin care acceptă să monteze defibrilatoarele în unitățile lor de învățământ

„Este o șansă oferită vieții. Eu sper să nu fie nevoie ca aceste defibrilatoare să fie utilizate, dar dacă va fi nevoie, ele vor fi disponibile pentru întreaga comunitate, pentru cei care se vor afla în proximitatea unității de învățământ”, a declarat, marți, într-o conferință de presă, inspectorul școlar general Alin Ștefănuț.

Defibrilatoarele sunt ușor de folosit, iar, odată ce sunt pornite, dau comenzi vocale care îndrumă utilizatorul cum să le folosească. Ritmul cardiac al pacientului este detectat automat de aparat, iar, dacă constată că inima are nevoie de un șoc, îndeamnă la conectarea padelelor, iar apoi la apăsarea butonului aferent.

„Cine vorbește limba română înțelege care este procedura de lucru. Nu se pot întâmpla erori. Dacă desfac padelele și acum le punem pe cineva, aparatul nu va șoca, pentru că recunoaște ritmul cardiac”, a explicat Kis.

Îndemn și pentru alții

Fiecare defibrilator a costat 4.350 de lei, fără TVA, banii necesari fiind plătiți de ONG din donații și cu sprijinul unei alte asociații, XTerra, care an de an organizează un maraton sportiv în scop caritabil. Ediția din 2024 a fost menită să strângă fonduri pentru aceste defibrilatoare și a colectat 54.000 de lei.

Montarea aparatelor se va face în zilele următoare, iar apoi Asociația Sfântul Vincențiu de Paul va instrui profesorii, angajații școlii și elevii doritori cum să le folosească.

„În România, anual mor 70 de mii de oameni pentru neacordarea primului ajutor. Încercăm să reducem din această marjă prin aparate profesionale, automate, pentru laici, aparate care se pot folosi și de către un copil în cazuri de urgență extremă”, a mai spus Kis.

Acesta a încurajat și alte ONG-uri și firme din oraș să facă donații pentru achiziții de aparate similare pentru cât mai multe zone publice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7764 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON