URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Februarie 2023, 19:10

Premieră în masoneria orădeană: cele mai active loji locale s-au arătat publicului și chiar au deschis ușa Templului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproximativ 150 de orădeni, probabil în cea mai mare parte membri ai celor mai active loji masonice locale – Cele Trei Crișuri, Varadinum, Aurel Lazăr și Emanuil Gojdu – au participat sâmbătă la o prelegere susținută de trei istorici ai Francmasoneriei anume veniți de la Iași, București și Londra. Mai mult, un fost șef de lojă a oferit un tur ghidat la Templul Masonic din Oradea, explicând simbolistica și ritualurile specifice.

Inițiativă a „Consiliului Luminilor”

Academicianul ieșean Cătălin Turliuc, istoricul bucureștean Cristian Moșneanu și profesorul Alexandru Rufanda, de la Bolton University, au conferențiat sâmbătă, la Muzeul Țării Crișurilor, despre „Asociaționismul fraternal modern – Francmasoneria sub lupa istoriei de la fondarea statului național modern (1866) la Războiul de Reîntregire a Neamului (1916)”, respectiv „Antifrancmasonerie – evoluție, metode și teoreticieni” și, în fine, „Mituri cu privire la Francmasoneria română – De la suspiciunile fanariote la acuzațiile comuniste”.

A fost pentru prima oară când principalele patru loji din Oradea au ieșit către publicul nemason, manifestarea fiind inițiată de asociațiile-suport ale lojilor, și anume Asociația Cultura în mișcare (Loja Varadinum, cea mai recent recunoscută de Marea Lojă Națională a României și în care, după cum BIHOREANUL a dezvăluit recent, activează lideri locali ai PSD și USR), Asociația Celor Trei Crișuri, Asociația Aurel Lazăr și Clubul Emanui Gojdu (care sprijină lojile omonime).

De altfel, la manifestarea inițiată de așa numitul Consiliu al Luminilor (adică șefii celor patru loji) au participat masoni deja cunoscuți, ca Dacian Palladi, medicii Gheorghe Bumbu (foto), Silviu Corbu, Dan Slăvescu, PSD-iștii Emilian Pavel, Liviu Sabău Popa și Sergiu David, Flavius Bunoiu (ex-USR), dar și Mihai Șvab (șeful de cabinet parlamentar al deputatului USR Silviu Dehelean, și acesta din urmă mason) și mulți alții.

Contribuții la modernizarea României

Cea mai „prizată” conferință i-a aparținut istoricului ieșean Cătălin Turliuc (foto), care a subliniat că despre masonerie s-a scris mult și la extreme, fie encomiastic, numai de bine, fie, dimpotrivă, excesiv de critic, în timp ce analizele echilibrate, „sine ira et studio”, sunt încă rare.

Academicianul a ținut să amintească ce este masoneria, care „și-a propus să aducă în sânul său oameni buni ca să-i facă și mai buni”, adică „o învățătură morală învăluită în alegorie și învățată prin simboluri”, subliniind că nici pe departe masoneria nu este o reuniune de oameni perfecți, ci de oameni animați de „meliorism” (dorința de a gândi și de a acționa mai bine).

Academicianul a insistat, de asemenea, să lămurească dacă, de pildă, generațiile care au modernizat România - începând de la cea a pașoptiștilor și până la cele de mare anvergură intelectuală din perioada interbelică - au făcut acest lucru pentru că au fost „intelectuali, cărturari sau pentru că au fost masoni”, răspunsul fiind că nu masoneria, în ansamblul ei, a modernizat societatea și statul român, ci o parte dintre masoni.

Tot Cătălin Turliuc a cules aplauze răspunzând unui participant la conferință care adresase tuturor celor trei istorici o întrebare simplă: de ce masoneria din România nu are un dialog cu societatea? Pentru că masoneria este ea însăși o parte a societății, a spus academicianul ieșean, așa că nu este cazul să aibă un „purtător de cuvânt”, ci doar „să nu-și ascundă insigna, apartenența”.

„Lecția fundamentală este să învățăm să fim liberi și responsabili, să fim blânzi, empatici, înțelegători, când ajutăm să o facem fără publicitate... Nu toți masonii sunt cei mai frumoși, cei mai cinstiți oameni, dar masoneria exprimă dorința de a fi mai bun. Iar binele nu are nevoie de justificare, răul are nevoie de justificare”, a insistat istoricul.

Cum se intră în masonerie?

O mare parte a participanților la conferință au trecut strada, după încheierea acesteia, pentru un tur ghidat în Templul Masonic din Oradea, oferit de Dacian Palladi, maestru venerabil în trecut (adică fost „președinte”) al Lojii Cele Trei Crișuri.

În fața clădirii care a adăpostit sediul Direcției Regionale Vamale Oradea, Palladi a spus că pot fi inițiați în masonerie (să fie acceptați ca membri) bărbații care au împlinit 18 ani (dacă tații lor sunt ori au fost masoni), respectiv 21 ani (dacă nu), el explicând totodată și construcția clădirii, anume proiectată pentru a fi loc de întâlnire al masonilor orădeni la finele secolului trecut.

Cele două coloane ale clădirii, a spus Palladi, denumite Jachin și Boaz, simbolizează faptul că și masoneria este un rit „cu voia lui Dumnezeu și spre slava lui Dumnezeu”, numit însă Marele Arhitect al Universului, în timp ce frontonul acoperișului sub formă de triunghi semnifică principiile masonice - Să gândești bine, să vorbești bine, să faci bine.

Gazda a spus că orice aspirant la masonerie, dacă trece de filtrele lojii, intră în Templu într-o încăpere numită Camera de Reflecție, o încăpere cu pereți negri și fără lumină, pe care sunt pictate simboluri și câte o deviză masonice: „Dacă ții la distincții umane, pleacă! Noi nu le cunoaștem aici”, „Dacă curiozitatea te-a adus aici, pleacă!”, „Dacă sufletul tău a simțit frica, nu merge mai departe”, „Dacă perseverezi, vei fi purificat!”.

Această încăpere, a explicat Palladi, este „ca un mormânt, unde candidatul la inițiere stă „la murat” pentru a reflecta dacă își va asuma sau nu obligațiile masonice”.

După „funcții”

Fostul venerabil al Lojii Cele Trei Crișuri a condus asistența și în templul propriu-zis, descriindu-i simbolurile: zugrăveala în albastru a pereților ce simbolizează cerul, având pe jos o bucată de pavaj mozaicat alb-negru care reprezintă natura umană și, din acest motiv, nimeni nu calcă pe ea, fiind străjuită, de altfel, de trei coloane în stiluri diferite, ionic, doric și corintic (pentru a sugera diversitatea).

De asemenea, coloanele aurii de pe pereți simbolizează calea spre Cer, ele fiind „încoronate” cu flori de crin deoarece drumul spre celest trebuie făcut cu inima curată, iar deasupra sunt pictate semnele zodiacale ca „repere” lăsate omului de același Mare Arhitect al Universului.

În templu, a explicat Palladi, pe latura nordică, cu cea mai puțină lumină, stau ucenicii, pentru că ei au cele mai slabe cunoștințe, în timp ce la „prezidiu” stă Venerabilul (conducătorul lojii) și în spatele lui predecesorii săi, iar pe latura sudică maeștrii, adică masonii cu experiență, după gradul lor de „desăvârșire”.

Încăperea are și un altar, pe care este așezată o Biblie, o Tora ori un Coran, cărțile sfinte pe care depun jurământul inițiații în funcție de apartenența lor religioasă, și lângă care sunt așezate o piatră brută și una șlefuită, prima simbolizând omul încă neînvățat, neinițiat, iar a doua masonul care se desăvârșește.

„Ne obligăm să răspândim”

Dacian Palladi a explicat și că la încheierea Ținutelor, cum se numesc reuniunile masonice, se dezbat așa numitele „planșe”, adică teme de reflecție propuse de membrii lojii. Acestea pot viza subiecte ce țin de profesiile masonilor din lojă sau, pur și simplu, de preocupările lor extra-profesionale, așa că se discută despre cele mai variate subiecte și domenii - de la inginerie ori sociologie la medicină și botanică.

Palladi a subliniat că la fiecare Ținută este scris un proces-verbal, însă conținutul acestuia - implicit al discuțiilor - rămâne necunoscut profanilor. Cu toate astea, a adăugat el, „noi, masonii, ne obligăm să răspândim în afara Templului ceea ce învățăm”, bineînțeles fără a dezvălui sursa înțelepciunilor...

În fine, ultima sală a Templului prezentată a fost cea de agape, adică încăperea cea mai mare, unde frații masoni stau la masă după încheierea Ținutelor. În cazul Templului orădean, fiindcă acesta are și funcțiunea de muzeu, sala de agape este, de fapt, o colecție de „echipamente” și accesorii masonice, de la colanul, șorțul și sabia purtate în timpul Ținutelor până la obiecte cu rol simbolic, precum un ciocan (sugerând forța și entuziasmul ucenicilor), dalta (unealtă a șlefuirii) și rigla (instrument de verificare a lucrării de desăvârșire).

„Pentru ce doriți să intrați în Masonerie?”

Tot în sala de agape, un perete e ocupat de tablouri cu masoni vestiți din istoria României, de la Constantin Mavrocordat, Samuel von Bruckenthal, Gheorghe Lazăr, Mihail Kogălniceanu până la Titu Maiorescu, Spiru Haret, Ion I.C. Brătianu, Alexandru Vaida-Voevod, Octavian Goga, Nicolae Titulescu și Mihail Sadoveanu.

Un document interesant expus în aceeași sală de agape datează din perioada interbelică: o „cerere de primire în masonerie” a unui anume Jean Feldmann, care a trebuit să-și completeze în format tipizat date precum numele, telefonul, adresa, ocupația, „numele patronului”, starea civilă, să dea informații despre membrii familiei, să răspundă dacă „Ați făcut vre-un angajament pentru D-vs sau familia D-vs în caz de deces sau boală” (adică dacă a încheiat o poliță de asigurare), „Pentru ce doriți să intrați în Masonerie?”, dar și să dea numele „a trei persoane de la cari putem lua informațiuni asupra D-vs”.

Un alt document, testamentul masonic al aceluiași Jean Feldmann, arată că acesta a mai completat un formular, răspunzând altor întrebări: În cine credeți? În Dumnezeu. Cum înțelegeți iubirea aproapelui? A face bine pentru toată lumea”. Alte vremuri...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Dah, bravo și non bravo...
O întrebare , cum ne putem accepta aproapele dacă nu cunoaștem nimica despre el, dar cu siguranță nicăieri nu scrie asta să cunoști pe cineva să fi bun cu el. Iată de asta mulți curioși nu știu ce se întâmplă prin casele vecinilor, iar dacă ei nu știu atunci sunt etichetați respectivii, sataniști, oameni răi șamd., pe Paladi știm că joacă la mai multe capete, sensul, interesul și rostul lor doar el le știe, în rest ceea ce nu mă deranjează de ce să deranjez, libertatea religiei este, de exprimare este, întreb de ce nu te faci mason, ei te întreabă cumva de ce stai tu în PNL, PSD, UDMR, AUR, USR, fiecare e liber să-și aleagă calea de urmat în viață, cu cât constrângi cu atât mai mult ei vor câștiga, nu contează că ești mason, ortodox, catolic, alte culte protestante sau neoprotestante.
Postat 13 Februarie 2023, 00:23 de Morometul
DacianPalladi, chiar el
"Pune-ți mâna pe carte și vedeți-vă de sănătate…" Hai sa vedem daca e ceva gresit in afirmatia asta. Nu e prima data.Intentia conteaza...
Postat 12 Februarie 2023, 21:09 de excalibur
Turma
Cine "citește mult" stie ca turma te învinge precum in politica sau în jungla. Cu arme primitive. Cine tipa mai tare învinge. În mediul virtual te simți cel mai tare. îți pierzi rațiunea și ești de o agresivitate verbala ieșită din comun Nu câștigi nimic doar ți se umfla capul de la starea de răutate.Pt asta când te duci duminica la slujba păstrezi evlavia liturghiei. Te contaminează starea de bine. te echilibrează. Puterea credinței. Masoneria - alta forma a puterii și a disprețului fata de cei mulți și sărmani
Postat 12 Februarie 2023, 18:24 de Feliciana
Debusolarea masonică
Este trist când te gândești că oameni, totuși cu școală, rătăcesc d.p.d.v spiritual. Orientarea după zodiac este o îndeletnicire satanică și este trist când așa ziși creștini se ghidează după aceste lucruri. Mai mult, numesc aberant clădirea “templu”, au și “altar” etc, componente clare ale unui cult, după cum se vede păgân. Nu vreau să speculez ce duhuri se coboară în templul lor. Domnul Isus, înainte să se înalțe la cer nu i-a trimis pe apostoli să facă ucenici la masonerie ci să-i facă ucenici pe calea credinței (Matei 28:19-20). Instituția pe care a lăsat-o Dumnezeu să școlarizeze creștinul nu este masoneria ci este Biserica. Manualul după care omul trebuie să se ghideze nu sunt "planșele" masonice ci este Scriptura. Oamenii care vor să facă bine o pot face foarte simplu neavând nevoie de masonerie ci fiind doar oameni pocăiți, cu un cuget curat, străduindu-se să trăiască cât mai curat, lucrând cu profesionalim. Să-ți vezi de treaba ta (ca medic, ca profesor, inginer, politician, procuror etc) și să respecți poruncile (să nu minți, să nu furi etc.) sunt elementele esențiale în a face binele. Ori pt asta n-ai nevoie de masonerie, ai nevoie de frică de Dumnezeu. Aici e problema, că oamenii n-o mai au.
Postat 12 Februarie 2023, 16:19 de georgemarian
...
Cine a fost tot primul la școală și are o meserie își vede de treaba lui. Cine rătăcește în timp își cauta loc în politica.. Pt asta suntem aici ca și tara
Postat 12 Februarie 2023, 14:28 de Feliciana
Pune-ți mâna pe carte și vedeți-vă de sănătate…
Francis Bacon (filosof englez - 1561 - 1626) spunea că: “Atât putem, cât știm.” Iar unii știți foarte puțin sau mai nimic… Oricum, inima vă este bolnavă… Să fiți sănătoși. Doamne ajută.
Postat 12 Februarie 2023, 13:20 de DacianPalladi
Tiganie
Gașca. Formele puterii. Conflicte între generații. Orice pt putere. faima. bani. Stai la masa iar apoi te cerți. etc. Parca am fi în România. Nu mai poate generația tânără de masonerie ce pleacă sa nu mai audă de asta tara corupta
Postat 12 Februarie 2023, 12:17 de Feliciana
Invidia, răutatea și ignoranța
Invidia, răutatea și ignoranța domină încă sufletele bolnave ale multor semeni. Avem destule motive să ne rugăm pentru ei și să facem în continuare ceea ce trebuie…
Postat 12 Februarie 2023, 11:31 de DacianPalladi
@KP esti dezinformat. Palladi reprezinta distrugerea Lojei masonice Țara Crișurilor, nu mostenirea ei!
Palladi este cel care si-a turnat colegii: https://gazetadecluj.ro/lovitura-de-la-dna-pentru-masoni-retrageri-masa-din-masonerie/ https://m.ebihoreanul.ro/stiri/city-managerul-oradiei-dacian-palladi-marturie-in-procesul-fratilor-masoni-liviu-popa-fost-sef-al-politiei-bihor-si-judecatorului-ovidiu-galea-de-la-tribunalul-bihor-140088.html Il primești in casa, il educi, il hrănești că nu avea nici ce mânca când a fost inițiat si apoi merge si depune marturii mincinoase la Poliție impotriva Lojei. Toti cei turnați mincinos la DNA de Dacian Palladi au fost repus oe functii si acum sunt hotărâți sa se razbune. Niciunul din cei turnați de Palladi nu a fost condamnat! Oradea are masonerie si e încă puternica! Dar ea nu este in MLNR!
Postat 12 Februarie 2023, 11:05 de ArpiBH
Sarlatan
Dacian Palade, un mare sarlatan, fost director al institutiei de trista amintire FPS (Furtul Proprietatii de Stat) din Bihor. Un smecheras care stie sa exploateze situatia de qaqat din Bihor (=Romania) in interesul lui personal! Promit ca NU voi vizita niciodata muzeul masoneriei din Oradea si nici nu ma voi adresa, la nevoie, doctorului Bumbu!!
Postat 12 Februarie 2023, 10:34 de AnaConda
Masonii autentici sunt îmbătrâniți.
Masoneria în general este depășită, atât fizic cât și moral. Se caută acum, printr-o deschidere formală, să se primenească. Criteriile de evaluare și recrutare par însă a fi prea relaxate, din lipsă de "material genetic" corespunzător. De unde nu-i, nici D-zeu nu cere. Lojele care au printre membri niște politicieni și politruci nu au nicio legătură cu masoneria adevărată, fiind strict niște grupuri de interese, subordonate financiar altor deziderate decât cele legate de onoare, cinste și real discernământ. Masoneria, odată cu cei din rândurile ei care au trecut de 65-70 de ani, și-a încheiat misiunea pe acest pământ. Palladi este pe post de "ultimul mohican". Restul, aflați sub nivelul lui de cognivitate și emoționalitate, sunt niște măscărici și bufoni au vremurilor de acum. Milițieni, procurori, judecători, diverși băgători de seamă cu statut de bugetari, etc, etc ... asta-i masoneria românească și lojele care se suportă între ele doar pentru că există niște reguli încă viabile la nivel "superior". Practic, o adunătură de clanuri organizate în mod ierarhic. Asta se vede la masonii din țara noastră. O populație, nu o nație. Vorba lui Răzvan Teodorescu, un mason de succes cândva, a rămas "în viață" ... care spunea că "România nu are o nație pe teritoriul ei, ci o populație, aceasta din urmă fiind o formă superioară de organizare a triburilor".
Postat 12 Februarie 2023, 08:07 de KP
D-le roger, Cinstea, Virtutea, Demnitatea, Onoarea?
D-le Roger mare dreptate ai, chiar și cimitirul care spunea o poveste, chiar o istorie a orașului, a fost prăpădită, iar de cinste nu mai ai cui cere, mai toată clasa politică a învățat tinerii de ieri de azi de mâine să folosească oportunitățile doar pentru profit, nu pentru cinste, așa cum politicienii i-au învățat să fure pe cei mici atât la propriu cât și la figurat. Virtute, mă faceți să mă țin de burtă de atâta râs, demnitate, nu mai ai cui cere coloanele vertebrale s-au schimbat precum politicienii, ele nu mai sunt drepte și va trece mult timp până se vor îndrepta, ele au devenit niște crengi aplecate fără trunchi care mereu se pupă în fund avansând prostia. Despre onoare ce să spun, de la mic la mare sunt precum curvele fără scrupule, fără onoare, ai dreptate, nu te pot contrazice. Am înaintat cu pași repezi la câștiguri ușoare din : droguri, cheat, furt, spargeri, tâlhării, înșelăciune, trafic de persoane, trafic de carne vie, și tot ce este ușor fără muncă, fără carte. Un oraș făcut pilaf de politica bolovanistă și al celor acoliți, mai lipsește vegetația dintre buci și totul va fi întreg.
Postat 12 Februarie 2023, 00:18 de Morometul
cine isi asuma raspunderea sa transmita noilor generatii ce inseamna Cinstea, Virtutea, Demnitatea, Onoarea?
multumim pentru acest articol deosebit. se vorbeste atat de rar de valorile societatii si ale indivizilor, incat in vremurile noastre risca sa devina de poveste. este absolut de plans ceea ce se intampla cu clasa politica, cu liderii care conduc orasul, judetul si tara. cum se poate ca un oras atat de frumos ca Oradea sa fie vandalizat de niste inculti, oameni fara viziune, care construiesc oribil, fara autorizatii, fara stil, grotesc (gri-negru, de prost gust), in toate cartierele? centrul orasului este trist, lipsit de comert si dinamism (ignoram bancile, farmaciile si pub-urile), salariile sunt mizerabile, impozitele si taxele obraznice si lacome (Rusine pt ce a facut pnl-ul mai ales la taxele pt cimitir!), spitalele de stat colcaie de doctori care cer mita, copacii uscati nu sunt taiati si inlocuiti in parcuri, toaletele publice sunt jalnice, se betoneaza si se creaza drumuri inguste, se asfalteaza doar de fatada, ca strazile care nu au vizibilitate bulevardiera sunt mai rau ca la sat, liceele de renume sunt pline de droguri de 20 de ani (Gojdu, Eminescu)... cine isi asuma raspunderea sa transmita noilor generatii ce inseamna Cinstea, Virtutea, Demnitatea, Onoarea?
Postat 11 Februarie 2023, 21:26 de roger
Parcă m-am uitat la Pinky and the Brain
"Pinky, we are taking over the world!"
Postat 11 Februarie 2023, 21:07 de BlackDot
Mulțumim Redacției “Bihoreanul”
Mulțumim Redacției “Bihoreanul” pentru atenția acordată evenimentului nostru și pentru profesionalismul arătat în prezentarea obiectivă și echilibrată a ineditului eveniment. Mulțumim. Respect.
Postat 11 Februarie 2023, 20:17 de DacianPalladi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON