URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Iulie 2023, 10:00

Premieră: CJ Bihor și instituțiile subordonate vor face „cumpărături” la comun, pentru a plăti prețuri mai mici

Premieră: CJ Bihor și instituțiile subordonate vor face „cumpărături” la comun, pentru a plăti prețuri mai mici foto generic, sursa Pixabay
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După mai mult de un an de la lansarea ideii, județul Bihor va înființa o așa-numită Unitate Centralizată de Achiziții, propusă de președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Practic, atât administrația județeană, cât și instituțiile subordonate acesteia – fie ele teatre, așezăminte sociale ori medico-sociale – vor cumpăra împreună bunurile și serviciile de care au nevoie, așa încât să obțină prețuri mai mici, indiferent că este vorba despre carburanți, echipamente IT sau hârtie igienică.

Propunerea a fost lansată de Bolojan încă din decembrie 2021, iar după parcurgerea mai multor proceduri birocratice, înființarea ei a fost aprobată de aleșii bihorenilor în reuniunea de joi a CJ Bihor, cu unanimitate de voturi.

CJ Bihor va avea calitatea de Unitate Centralizată de Achiziții inclusiv pentru Muzeul Țării Crișurilor, teatrele Regina Maria și Szigligeti, Filarmonica de Stat, Centrul pentru Cultură Bihor, DGASPC, Direcția de Evidență a Populației Bihor, Liceul Tehnologic Special nr. 1 din Oradea, centrele școlare de educație incluzivă din Oradea și din Popești, unitățile de asistență medico-socială din Popești și Nucet, Spitalul de Psihiatrie din Nucet, Agenția de Management al Destinației și Agenția pentru Dezvoltare Durabilă Bihor.

Alți așa numiți utilizatori secundari ai UCA, cum ar fi, de pildă, primăriile din județ, se vor putea alătura pe viitor, dacă vor dori ca prin achiziții centralizate să obțină prețuri mai mici la servicii precum managementul clădirilor și facilităților, servicii și produse de curățenie, carburanți, produse și echipamente informatice (hardware și software, consumabile, mentenanță), birotică, papetărie, hârtie igienică etc.

UCA Bihor, a cărei înființare a fost pregătită împreună cu Agenția Națională pentru Achiziții Publice, este o premieră la nivel național, însă înființarea acestor structuri este prevăzută în Strategia Națională în domeniul Achizițiilor Publice aprobată în 2015, care încurajează „agregarea cererii de produse, servicii și lucrări între autoritățile contractante”, alte județe fiind și ele în curs să înființeze astfel de Unități Centralizate de Achiziții.

Avantajele ce pot fi obținute prin UCA sunt, însă, nu doar prețurile mai mici prin volume mai mari de achiziții pentru mai multe instituții, ci și standardinzarea produselor și serviciilor achiziționate de autoritățile contractante, reducerea riscurilor de contestații, litigii sau amenzi/penalități asociate cu procedurile de atribuire, profesionalizarea achizitorilor, reducerea poverii administrative pentru autoritățile contractante, îmbunătățirea cooperării dintre autoritățile contractante dintr-o anumită comunitate/regiune, îmbunătățirea mediului economic (inclusiv local) prin accesul operatorilor economici la contracte mai voluminoase și predictibile, pe termen lung etc.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Pinonel
Pana si tu votezi cu Liberalii. Iti plac toate măsurile.
Postat 28 Iulie 2023, 12:14 de Sandu2100
pesedeilor, luati notite!
Vin alegerile de tot soiul si e nevoie de fiecare leut, asa ca parandaratul si spaga trebuie centralizate pt un control total!
Postat 28 Iulie 2023, 12:04 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON