URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Iulie 2023, 10:00

Premieră: CJ Bihor și instituțiile subordonate vor face „cumpărături” la comun, pentru a plăti prețuri mai mici

Premieră: CJ Bihor și instituțiile subordonate vor face „cumpărături” la comun, pentru a plăti prețuri mai mici foto generic, sursa Pixabay
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După mai mult de un an de la lansarea ideii, județul Bihor va înființa o așa-numită Unitate Centralizată de Achiziții, propusă de președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Practic, atât administrația județeană, cât și instituțiile subordonate acesteia – fie ele teatre, așezăminte sociale ori medico-sociale – vor cumpăra împreună bunurile și serviciile de care au nevoie, așa încât să obțină prețuri mai mici, indiferent că este vorba despre carburanți, echipamente IT sau hârtie igienică.

Propunerea a fost lansată de Bolojan încă din decembrie 2021, iar după parcurgerea mai multor proceduri birocratice, înființarea ei a fost aprobată de aleșii bihorenilor în reuniunea de joi a CJ Bihor, cu unanimitate de voturi.

CJ Bihor va avea calitatea de Unitate Centralizată de Achiziții inclusiv pentru Muzeul Țării Crișurilor, teatrele Regina Maria și Szigligeti, Filarmonica de Stat, Centrul pentru Cultură Bihor, DGASPC, Direcția de Evidență a Populației Bihor, Liceul Tehnologic Special nr. 1 din Oradea, centrele școlare de educație incluzivă din Oradea și din Popești, unitățile de asistență medico-socială din Popești și Nucet, Spitalul de Psihiatrie din Nucet, Agenția de Management al Destinației și Agenția pentru Dezvoltare Durabilă Bihor.

Alți așa numiți utilizatori secundari ai UCA, cum ar fi, de pildă, primăriile din județ, se vor putea alătura pe viitor, dacă vor dori ca prin achiziții centralizate să obțină prețuri mai mici la servicii precum managementul clădirilor și facilităților, servicii și produse de curățenie, carburanți, produse și echipamente informatice (hardware și software, consumabile, mentenanță), birotică, papetărie, hârtie igienică etc.

UCA Bihor, a cărei înființare a fost pregătită împreună cu Agenția Națională pentru Achiziții Publice, este o premieră la nivel național, însă înființarea acestor structuri este prevăzută în Strategia Națională în domeniul Achizițiilor Publice aprobată în 2015, care încurajează „agregarea cererii de produse, servicii și lucrări între autoritățile contractante”, alte județe fiind și ele în curs să înființeze astfel de Unități Centralizate de Achiziții.

Avantajele ce pot fi obținute prin UCA sunt, însă, nu doar prețurile mai mici prin volume mai mari de achiziții pentru mai multe instituții, ci și standardinzarea produselor și serviciilor achiziționate de autoritățile contractante, reducerea riscurilor de contestații, litigii sau amenzi/penalități asociate cu procedurile de atribuire, profesionalizarea achizitorilor, reducerea poverii administrative pentru autoritățile contractante, îmbunătățirea cooperării dintre autoritățile contractante dintr-o anumită comunitate/regiune, îmbunătățirea mediului economic (inclusiv local) prin accesul operatorilor economici la contracte mai voluminoase și predictibile, pe termen lung etc.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Pinonel
Pana si tu votezi cu Liberalii. Iti plac toate măsurile.
Postat 28 Iulie 2023, 12:14 de Sandu2100
pesedeilor, luati notite!
Vin alegerile de tot soiul si e nevoie de fiecare leut, asa ca parandaratul si spaga trebuie centralizate pt un control total!
Postat 28 Iulie 2023, 12:04 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON